Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις

Την έντονη ανησυχία του ΚΕΒΕ για το επόμενο διάστημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σταύρου. Χαιρετίζοντας την ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς σε συστράτευση στον κοινό σκοπό της ενίσχυσης της οικονομίας και της στήριξης των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ΚΕΒΕ είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ευρωστίας της οικονομίας, η άμεση προώθηση και εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, όπως επίσης η λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά του πληθωρισμού και κυρίως της σοβαρής έλλειψης εργατικού δυναμικού και του ενεργειακού κόστους.

Εξηγώντας ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη διεθνή οικονομία, λόγω των δύο πολεμικών συρράξεων, ιδιαίτερα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπου εκδηλώνεται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Σταύρος Σταύρου εξέφρασε τον προβληματισμό του και για τα εσωτερικά θέματα της οικονομίας, αναφερόμενος σε αυξημένο κίνδυνο να μην εξελιχθεί όπως αναμενόταν η φετινή τουριστική κίνηση, την ώρα που ο ζωτικός τομέας των ακινήτων άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.

Παράλληλα, ο κ. Σταύρου υπογράμμισε ότι από κοινού η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ προσπαθούν να θωρακίσουν την οικονομία από κινδύνους που την απειλούν και να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του προέδρου του ΚΕΒΕ Σταύρου Σταύρου στην ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ:

Εξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι κομμάτων, φίλε Πρόεδρε της ΟΕΒ, φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω εκ μέρους του ΚΕΒΕ τη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.

Όπως γνωρίζετε, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ είναι δύο στενά συνεργαζόμενες οργανώσεις με κοινούς στόχους και επιδιώξεις σε πολλά θέματα για το καλό της οικονομίας και των επιχειρήσεων μας.

Από κοινού προσπαθούμε να θωρακίσουμε την οικονομία από κινδύνους που την απειλούν και να προετοιμάσουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους.

Ειδικότερα, σήμερα, όπου το διεθνές περιβάλλον είναι αβέβαιο και ρευστό, λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και της νέας απειλής ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, δημιουργούνται αρνητικές αντανακλάσεις και στη δική μας οικονομία, η οποία προσπαθεί να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, πορευόμενη μέσα από εμπόδια και ανηφορικούς δρόμους.

Το ΚΕΒΕ δηλώνει αρκετά ανήσυχο για το επόμενο διάστημα. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη διεθνή οικονομία, λόγω αυτών των δύο πολεμικών συρράξεων, ιδιαίτερα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπου εκδηλώνεται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ήδη, βλέπουμε τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου να αυξομειώνονται πλήττοντας την σταθερότητα, βλέπουμε τον κίνδυνο να παραταθούν φαινόμενα ψηλού πληθωρισμού, τη διεθνή τουριστική κίνηση να είναι συγκρατημένη, τους ξένους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί και τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να είναι διστακτικές στη μείωση των επιτοκίων.

Πέραν, όμως, των διεθνών εξελίξεων, το ΚΕΒΕ είναι προβληματισμένο και με τα εσωτερικά θέματα της οικονομίας.

Είναι αυξημένος ο κίνδυνος να μην εξελιχθεί, όπως αναμέναμε η φετινή τουριστική κίνηση, ενώ ο ζωτικός τομέας των ακινήτων άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.

Ενόψει όλων αυτών των δεδομένων, το ΚΕΒΕ καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να συστρατευθούμε στο κοινό σκοπό της ενίσχυσης της οικονομίας και της στήριξης των επιχειρήσεών μας. Και αυτό θα γίνει, αν όλοι εργαστούμε σκληρά για:

  • Τη διατήρηση της δημοσιονομικής ευρωστίας της οικονομίας.
  • Την άμεση προώθηση και εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
  • Την δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Την λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά του πληθωρισμού και κυρίως της σοβαρής έλλειψης εργατικού δυναμικού και του ενεργειακού κόστους.
  • Την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων μας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους.
  • Την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
  • Την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας της οικονομίας μας.
  • Την περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μαζί με όλα αυτά, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο ακέραιο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε. Ένωσης και να υλοποιήσουμε τους στόχους του "Οράματος 2035" για μια νέα οικονομία με μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές.

Μόνο αν κινηθούμε πάνω σ’ αυτές τις γραμμές πλεύσης, μπορούμε αφενός να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και αφετέρου να αδράξουμε τις όποιες νέες ευκαιρίες. Μόνο, έτσι θα περιορίσουμε τα αρνητικά και θα αξιοποιήσουμε τα θετικά.

Το ΚΕΒΕ, ήδη, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση και εκφράζουμε την ικανοποίηση που αυτές τυγχάνουν θετικής αποδοχής. Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση να προωθήσει τις διάφορες προτάσεις για το γενικό καλό της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που το διακρίνει θα προβαίνει σε εισηγήσεις και προτάσεις για την οικονομία.

Με τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις σημερινές συμπληγάδες και να πορευτούμε στο αύριο με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σιγουριά.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στη γενική συνέλευση της ΟΕΒ.

Ευχαριστώ πολύ.

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»