Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
InBusinessNews 09:02 - 23 Απριλίου 2024
- Επιδιώκεται ισχυρή διασύνδεση Ακαδημίας - Επιχειρήσεων για διοχέτευση ταλέντου σε τομείς αιχμής
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης ταξίδεψε μαζί με την αποστολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου στο Λούξορ της Αιγύπτου, όπου ομάδα φοιτητών διαγωνίστηκε στον τελικό του, ιδιαίτερα ανταγωνιστικού, διαγωνισμού αναλυτικής και κριτικής σκέψης και προγραμματισμού ICPC.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ομάδα κυπριακού Πανεπιστημίου εξασφαλίζει συμμετοχή στον τελικό του εν λόγω διαγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν φοιτητές/τριες από 3.000 Πανεπιστήμια, από 111 χώρες.
Συγκεκριμένα, στον τελικό του διαγωνισμού συμμετείχαν ομάδες από εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμια όπως το Massachusetts Institute of Technology (MIT), το Στάνφορντ, το Carnegie Mellon και το New York University των ΗΠΑ, το Oxford και το Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, το University of Waterloo του Καναδά, το ΕΤΗ της Ελβετίας, το NUS της Σιγκαπούρης και τo Tokyo Institute Of Technology.
Η ομάδα από το Νεάπολις εξασφάλισε την τιμητική 79η θέση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες των Πανεπιστημίων της Κύπρου να αναπτύσσουν ταλέντο που είναι ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. Δείτε εδώ τα επίσημα αποτελέσματα https://scoreboard.icpc.global/47/index.html.
Ο κ. Σκουρίδης συνεχάρη τα μέλη της ομάδας, τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Δρ. Σάββα Χατζηχριστοφή που συνόδεψε την ομάδα, αλλά και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος το οποίο έχει αναπτύξει συνεργασία με μεγάλες εταιρίες πληροφορικής όπως η JETBRAINS, μέσω της οποίας, το Πανεπιστήμιο αναπτύσσει νέα ταλέντα τα οποία διοχετεύει προς την αγορά.
Ο κ. Σκουρίδης επανέλαβε τη δέσμευση της Πολιτείας να υποστηρίζει εμπράκτως την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη νέα γενιά, ειδικά στους τομείς STEM και εξήρε το έργο του Υπουργείου Παιδείας, καθώς επίσης και την ενεργή εμπλοκή του κυπριακού συνδέσμου πληροφορικής που στηρίζει τις ολυμπιάδες πληροφορικής και τους διαγωνισμούς ρομποτικής, σε μια προσπάθεια οι νέες γενεές να είναι άριστα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.
Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ICPC Global Foundation κ. William Poucher, δήλωσε τη στήριξή του για φιλοξενία του Πανευρωπαϊκού προκριματικού για το 2026 στην Κύπρο, γεγονός που συνδράμει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του Κράτους να καταστεί η Κύπρος κόμβος έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας και να καταστούν τα Κυπριακά Πανεπιστήμια ακόμη πιο ανταγωνιστικά διεθνώς.
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας απηύθυνε κάλεσμα προς όλα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιας εμβέλειας φοιτητικούς διαγωνισμούς.
Τέλος, ο Επικεφαλής Επιστήμονας επεσήμανε την ανάγκη για ακόμη περισσότερες συνεργασίες μεταξύ Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων στην Κύπρο για ανάπτυξη και διοχέτευση ταλέντου προς τις επιχειρήσεις.
Αποτελεί, όπως είπε, πρώτιστο μέλημα τόσο του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του ΙδΕΚ καθώς επίσης και του Υπουργείου Παιδείας, η μεγιστοποίηση της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγική βάση και η ευθυγράμμιση των προγραμμάτων σπουδών και των ερευνητικών ενδιαφερόντων με τις ανάγκες της τοπικής βιομηχανίας.