Powered by

Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 0,9% τον Μάρτιο του 2024, μετά από την ετήσια μείωση 0,6% και ετήσια αύξηση 0,2% τους μήνες Φεβρουάριο και Ιανουάριο του 2024, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) το Πανεπιστημίου Κύπρου που κατασκεύασε το δείκτη, οι διεθνείς εξελίξεις και αβεβαιότητες που επικρατούν αναπόφευκτα συνδράμουν στην πτώση του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο του 2024.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΟΕ, η συνεχιζόμενη εμπόλεμη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώνουν την διεθνή αβεβαιότητα, με την αβεβαιότητα στην Κύπρο να κλιμακώνεται σημαντικά τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023. Ως αποτέλεσμα, αρνητικοί καταγράφονται οι ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης των Δεικτών Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ζώνη του ευρώ και στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2024, με την επιδείνωση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΔΟΚ στην Κύπρο να ξεπερνάει αυτήν του ΔΟΚ στην ζώνη του ευρώ.

Στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο συμβάλλουν και ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης των πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και, η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία, για πρώτη φορά, έπειτα από τον Δεκέμβριο του 2022 σημειώνει άνοδο στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της.

«Μολονότι η μεγέθυνση των υπόλοιπων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ συγκρατεί την πτώση του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο, η πρόσφατη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή επιδεινώνει την αβεβαιότητα, και πιθανόν να επηρεάσει τις τιμές πετρελαίου και τον πληθωρισμό, και συνεπώς, την μεγέθυνση του ΣΠΟΔ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», αναφέρεται.

Καταληκτικά αναφέρεται ότι η μεγέθυνση του ΣΠΟΔ και οι προοπτικές εξέλιξης της κυπριακής οικονομίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ να σημειώνει πτώση τον Μάρτιο του 2024.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία
Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη: Το τεράστιο έργο που επιτελεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια διεύρυνσης του επιδόματος τέκνου, έρχεται τρίτη δέσμη μέτρων για το δημογραφικό
Λαϊκή αγορά στο περιβόλι του Προεδρικού με πρωτοβουλία Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη-Το ευρύτερο σχέδιο αειφορίας
Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»
Άστραψε και βρόντηξε για το ΤΚΑ ο Κεραυνός-«Κάποιοι ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τους οίκους αξιολόγησης»