Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τις οικονομίες εξ ου και αποτελεί βασική επιδίωξη των κρατών, η οποία εκδηλώνεται δια της εκπόνησης μελετών και κατ’ επέκταση εξελίσσεται στην παραγωγή στρατηγικών και πολιτικών. Σε ότι αφορά την Κύπρο η στρατηγική αυτή συνοψίζεται στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδιασμού «Όραμα 2035», το οποίο έχει ως στόχο να καταστήσει την χώρα ιδανικό προορισμό για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κάποιος. Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης περνά μέσα από την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της κυπριακής οικονομίας, την εξέλιξη των βασικών της πυλώνων και τη δημιουργία νέων.

Λέγοντας αυτά είναι σημαντικό να επισημανθεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναπτύσσεται στην Κύπρο ένας νέος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φιλοξενία και τον νευραλγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για την βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, η οποία μεγαλώνει και εδραιώνεται χωρίς μάλιστα αυτό να οφείλεται σε κάποια στρατηγική αλλά να καθοδηγείται περισσότερο από τις δυνάμεις της αγοράς. Ο τομέας έχει ήδη ουσιαστική και σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη του κυπριακού τουρισμού. Το γεγονός και μόνο ότι πρόκειται για μια διεθνή τάση, η οποία βρήκε έδαφος και στην Κύπρο καταδεικνύει την συνεισφορά, που έχει στην μετεξέλιξη και στη διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας δεδομένου ότι ικανοποιεί τα «θέλω» του σύγχρονου τουρίστα. Στα τέλη Μαρτίου 2024, τα ενεργά υποστατικά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο ξεπερνούσαν τις 15.400. Ο αριθμός των υποστατικών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση ήταν αυξημένος σε ετήσια βάση σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, πλην της Πάφου (Λευκωσία 15%, Λεμεσός 8%, Πάφος -2%, Λάρνακα 16%).

Τα οφέλη όμως είναι πολλαπλάσια για την κυπριακή οικονομία, η οποία έχει αποκτήσει ένα νέο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, η λειτουργία του οποίου επιβάλλει την δημιουργία του δικού του οικοσυστήματος υπηρεσιών. Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με απλά λόγια, χρειάζονται μια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών, που με τη σειρά τους δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνουν τις προοπτικές προσέλκυσης νέων επενδύσεων, οι οποίες επενεργούν θετικά και σ’ έναν άλλο επίσης σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, τον τομέα των ακινήτων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η ύπαρξη εταιρειών όπως η Phaedrus Living, που εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες των επενδυτών, όσο και των ιδιοκτητών ακινήτων που αποφασίζουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση προκειμένου να εξασφαλίσουν αποδόσεις, καθίσταται απαραίτητη. Πρόκειται για εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση όλων όσων απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των οικιών ή των διαμερισμάτων, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ακινήτων παντός τύπου που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Απαλλάσσουν, με απλά λόγια τους ιδιοκτήτες των ακινήτων από την εμπλοκή τους σε ζητήματα ενοικίασης, καθαριότητας, επιδιορθώσεων και άλλων διαδικασιών που απαιτούν αρκετό χρόνο για να διευθετηθούν, τον οποίο δεν διαθέτουν οι ιδιοκτήτες/επενδυτές. Επιπρόσθετα, εταιρείες όπως η Phaedrus Living, διασφαλίζουν ότι οι παροχές και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω των καταλυμάτων, θα είναι αντάξιες των προσδοκιών των τουριστών, ξένων και ντόπιων. Η λειτουργία όμως αυτού του είδους των εταιρειών είναι σημαντική και για το κράτος καθώς διασφαλίζονται τα έσοδά του από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Είναι συνεπώς πάρα πολύ σημαντικό για την χώρα το γεγονός ότι το τουριστικό της προϊόν έχει εμπλουτιστεί με την επιλογή των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οικοσύστημα που ενισχύει και προσθέτει αξία στο τουριστικό προφίλ της Κύπρου, το οποίο μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί εξολοκλήρου μέσω μιας καλά οργανωμένης προσπάθειας, η οποία μεταξύ άλλων θα δίδει έμφαση και στην εξειδίκευση των εταιρειών διαχείρισης.

*Γενικός Διευθυντής της Phaedrus Living

Δειτε Επισης

Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια
Να επενδύσω ή όχι σε podcast ads; Οι αριθμοί κάνουν θόρυβο…
Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις