Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads

Η Apple αφαίρεσε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp και Threads της Meta Platforms από το κινεζικό κατάστημα εφαρμογών της, ανταποκρινόμενη στις εντολές του Πεκίνου να κλείσει περισσότερα κενά στο μακροχρόνιο τείχος προστασίας του διαδικτύου της χώρας.

Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone αφαίρεσε επίσης τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και Signal, σύμφωνα με συμβούλους που παρακολουθούν το χώρο. Η Apple, η οποία συμμορφώνεται σταθερά με ένα από τα πιο άκαμπτα καθεστώτα λογοκρισίας στο διαδίκτυο παγκοσμίως, δήλωσε ότι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας διέταξε την αφαίρεση των εφαρμογών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι εντολές έρχονται στον απόηχο ενός προγράμματος εκκαθάρισης που ξεκίνησαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές το 2023 και το οποίο αναμενόταν να αφαιρέσει πολλές απενεργοποιημένες ή μη καταχωρημένες εφαρμογές από τα εγχώρια καταστήματα iOS και Android, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών. Τον Αύγουστο, η Κίνα ζήτησε από όλους τους προγραμματιστές εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας να εγγραφούν στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλιώς να σταματήσουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Πεκίνο έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια τη χρήση ξένων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το WhatsApp, χρησιμοποιώντας αυτό που η βιομηχανία αποκαλεί Μεγάλο Τείχος Προστασίας. Αυτό βοήθησε εφαρμογές όπως το WeChat της Tencent Holdings Ltd. να κυριαρχήσουν στην εγχώρια χρήση, αν και οι Κινέζοι χρήστες μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για να βλέπουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Οι λιγότερο ευαίσθητες εφαρμογές με πιο ουσιαστικές κινεζικές επιχειρήσεις, όπως η Duolingo, αναμένεται να συμμορφωθούν με το τελευταίο ρυθμιστικό καθεστώς αδειοδότησης για να παραμείνουν λειτουργικές, δήλωσε ο Ριτς Μπίσοπ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AppInChina.

«Αυτό θα σημαίνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές περιορίζονται λίγο πολύ σε μόνο κινεζικές εφαρμογές, με έναν μικρό αριθμό διεθνών», δήλωσε ο Μπίσοπ, η συμβουλευτική εταιρεία του οποίου έχει δεχθεί δεκάδες ερωτήματα από εταιρείες σχετικά με το πώς να παραμείνουν συμβατές και να δημοσιεύουν λογισμικό στην Κίνα. «Αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή – οπότε θα αποκόψει περαιτέρω τους Κινέζους πολίτες από τον υπόλοιπο κόσμο κατά μία έννοια».

Η δράση κατά των αμερικανικών τεχνολογικών υπηρεσιών έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει μέτρα για την απαγόρευση του TikTok, της επιτυχημένης εφαρμογής βίντεο από την ByteDance Ltd. με έδρα το Πεκίνο. Αμερικανοί πολιτικοί έχουν επίσης επικαλεστεί ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια στην προσπάθειά τους να αναγκάσουν την εταιρεία είτε να πουλήσει το TikTok σε μη κινεζικό ιδιοκτήτη είτε να αντιμετωπίσει απαγόρευση στην αγορά των ΗΠΑ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους νόμους στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ακόμη και όταν διαφωνούμε. Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας διέταξε την αφαίρεση αυτών των εφαρμογών από το κατάστημα της Κίνας με βάση τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια”, αναφέρει η Apple σε ανακοίνωσή της. “Αυτές οι εφαρμογές παραμένουν διαθέσιμες για λήψη σε όλες τις άλλες βιτρίνες καταστημάτων όπου εμφανίζονται».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διαδικασία καταχώρισης των εφαρμογών ξεκίνησε πέρυσι, κάτι που το Πεκίνο χαρακτήρισε ως μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι τηλεφωνικές απάτες και η απάτη. Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει εργασίες εποπτείας αυτών των καταθέσεων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και ότι θα λάβει μέτρα κατά των μη καταχωρημένων εφαρμογών. Οι προγραμματιστές θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν μηχανισμούς για τον χειρισμό “παράνομων πληροφοριών”.

Η κίνηση του MIIT θεωρήθηκε ως ένα ακόμη βήμα του Πεκίνου για την αυστηροποίηση των ελέγχων στον κυβερνοχώρο του, αναγκάζοντας τις εταιρείες του διαδικτύου να καθαρίζουν πληροφορίες που θεωρούνται πολιτικά ευαίσθητες. Πέρα από τις εφαρμογές, οι ιστότοποι και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν επίσης υποβληθεί σε μεγαλύτερους περιορισμούς περιεχομένου.

Η Wall Street Journal ανέφερε πρώτη την αφαίρεση της εφαρμογής. Εκπρόσωπος της Meta παρέπεμψε το Bloomberg News στη δήλωση της Apple. Εκπρόσωποι των Telegram και Signal δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Η ενέργεια της Κίνας έρχεται καθώς η νομοθεσία για την εκποίηση του TikTok αναμένεται να συμπεριληφθεί σε ένα ταχέως εξελισσόμενο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ, το οποίο το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει αυτό το Σάββατο.

Η Κίνα είναι χώρα-κλειδί για το iPhone, η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του εκτός των ΗΠΑ και η κύρια βάση παραγωγής του. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ επισκέφθηκε τη χώρα νωρίτερα φέτος και τόνισε τη σημασία της για την επιχείρησή του. Η Apple έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι πρέπει να ακολουθεί τους τοπικούς νόμους στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας του καταστήματος εφαρμογών της σε διάφορες χώρες.

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης