Powered by

Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά την Πέμπτη (18/4), καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, παρά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που αύξησαν τις προοπτικές για λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων.

Η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε άνοδο άνω του 0,9% στα 2.383,59 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού «άγγιξε» ρεκόρ στα 2.431,29 δολάρια την προηγούμενη Παρασκευή (12/4).

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι θα προβεί σε αντίποινα στο Ιράν, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις δυτικές χώρες, αλλά δεν έχει αναφέρει πώς θα το πράξει.

«Όταν υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις, η φυσική αντίδραση των επενδυτών είναι να καταφεύγουν στον χρυσό, κάτι που συμβαίνει τώρα. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 2.500-2.600 δολάρια, ενώ εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τότε θα μπορούσαν να πέσουν στα 2.200 δολάρια», δήλωσε ο Everett Millman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Gainesville Coins.

«Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών ενισχύουν επίσης τις τιμές», πρόσθεσε.

Η άνοδος του μετάλλου ήρθε παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες σε χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η «hawkish» ρητορική των αξιωματούχων της Fed έχουν ωθήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν δραστικά τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σύντομα.

Ο αναλυτής της Bank of China International (BOCI) Xiao Fu δήλωσε ότι με τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed να μειώνονται και με τη φυσική αποκόμιση κερδών που έρχεται όταν οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα, μπορεί να υπάρξει κάποια πίεση στον χρυσό, αλλά μια απότομη πτώση είναι απίθανη.

Η τιμή spot του ασημιού ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 28,36 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 938,15 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 0,8% στα 1.034,50 δολάρια.

Δειτε Επισης

Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders
Δασμοί Τραμπ: Πιέσεις για τη σύναψη άμεσων εμπορικών συμφωνιών ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ