Powered by

Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά την Πέμπτη (18/4), καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, παρά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που αύξησαν τις προοπτικές για λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων.

Η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε άνοδο άνω του 0,9% στα 2.383,59 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού «άγγιξε» ρεκόρ στα 2.431,29 δολάρια την προηγούμενη Παρασκευή (12/4).

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι θα προβεί σε αντίποινα στο Ιράν, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις δυτικές χώρες, αλλά δεν έχει αναφέρει πώς θα το πράξει.

«Όταν υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις, η φυσική αντίδραση των επενδυτών είναι να καταφεύγουν στον χρυσό, κάτι που συμβαίνει τώρα. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 2.500-2.600 δολάρια, ενώ εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τότε θα μπορούσαν να πέσουν στα 2.200 δολάρια», δήλωσε ο Everett Millman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Gainesville Coins.

«Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών ενισχύουν επίσης τις τιμές», πρόσθεσε.

Η άνοδος του μετάλλου ήρθε παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες σε χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η «hawkish» ρητορική των αξιωματούχων της Fed έχουν ωθήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν δραστικά τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σύντομα.

Ο αναλυτής της Bank of China International (BOCI) Xiao Fu δήλωσε ότι με τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed να μειώνονται και με τη φυσική αποκόμιση κερδών που έρχεται όταν οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα, μπορεί να υπάρξει κάποια πίεση στον χρυσό, αλλά μια απότομη πτώση είναι απίθανη.

Η τιμή spot του ασημιού ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 28,36 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 938,15 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 0,8% στα 1.034,50 δολάρια.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων