Κρίσιμη σύσκεψη για την μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας-Στο Προεδρικό οι εμπλεκόμενοι φορείς

Σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, πραγματοποιείται σήμερα στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εταιρειών Kition Ocean Holdings και Aroundtown, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέα και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει δημόσια την πρόθεση του να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση», η οποία θα γίνει τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, στις 11.00 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, «για να συζητηθεί το ζήτημα που αφορά το έργο».

Σε παρατήρηση ότι υπήρξε δήλωση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι η εταιρεία δεν είναι πρόθυμη να καταθέσει εγγυητική επιστολή και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση διακρίνει κάποια αλλαγή στη στάση της εταιρείας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε διακρίνει κάποια αλλαγή» και αυτός είναι ο λόγος, όπως είπε, «που θα γίνει και η συνάντηση στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα και την Κυβέρνηση και την τοπική κοινωνία».

H εταιρεία παρέλαβε από την προηγούμενη Κυβέρνηση το κλειδί του λιμανιού και της μαρίνας την 1η Απριλίου του 2022 και όπως εξαγγέλθηκε, θα ξεκινούσε την πρώτη φάση του έργου ύψους €1,2 δισ. τον Απρίλιο του 2023.

Η τελευταία παράταση που εξασφάλισε η εταιρεία για την έναρξη των μεγάλων έργων λήγει τον Ιούνιο.

Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης η εταιρεία παραβίασε ουσιώδη όρο της σύμβασης, αφού δεν ανανέωσε την τελευταία εγγυητική ύψους €10 εκατ. Ανέφερε επίσης πως το κράτος έχει δικαίωμα να εξαργυρώσει τις υπόλοιπες εγγυητικές που είναι σε ισχύ.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι υπέβαλε αιτήματα για τροποποίηση των φάσεων υλοποίησης του έργου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του και ότι προέκυψε διαφορά μεταξύ της Kition και της Κυβέρνησης αναφορικά με τον υπολογισμό του ποσού της εγγυητικής που δεν ανανεώθηκε.

Υποστηρίζει επίσης ότι η Κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του ποσού αυτού, που προβλέπεται από τη Σύμβαση. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στο δικαστήριο αιτούμενη απόφαση του Δικαστηρίου που να διατάζει την Κυβέρνηση να ακολουθήσει τη Σύμβαση.

Δειτε Επισης

Τον Φεβρουάριο του 2026 η νέα υδατοδεξαμενή στα Κάτω Πολεμίδια
Ξεπερνώντας και τον 14ον όροφο, το Neocleous Tower προχωρά βάσει προγράμματος
Νέες ευκαιρίες σε ακίνητα και αυτή την εβδομάδα από την Altamira Real Estate
Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)
Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου
Έπεσαν οι υπογραφές με Cyfield για την αναβάθιση της Τσερίου-Τα έργα, το κόστος και πότε θα ολοκληρωθεί
Η AP Scaffolding Solutions με έδρα την Κύπρο που πρωτοπορεί στη βιομηχανία των σκαλωσιών
Αναγνώριση προσφοράς Μιχαλάκη Γ. Λεπτού στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Setai Residences: Η ιδανική επένδυση από την Karma Developers
Δήμος Έγκωμης: Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης