High rise πολυτελείς αναπτύξεις: Πτώση τιμών πώλησης και ενοικίασης αναμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές αναμένεται να κινηθεί εντός του 2024 η αγορά ακινήτων, με τα διαμερίσματα να παραμένουν η πιο ελκυστική επενδυτική ευκαιρία εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Ωστόσο, τα πολυτελή διαμερίσματα σε ψηλά κτήρια αναμένεται να χάσουν μέρος της αίγλης τους.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Deloitte Κύπρου για τον τομέα των ακινήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε επαγγελματίες του κλάδου.

Η διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη στις αρχές του 2024, ανάμεσα σε πάνω από 100 επαγγελματίες και θυγατρικές του κλάδου των ακινήτων, όπως εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα και στελέχη σε επαγγελματικές υπηρεσίες, από τους οποίους ζητήθηκε να μοιραστούν τις απόψεις τους για ζητήματα που σχετίζονται με ακίνητα, να επισημάνουν τις επενδυτικές τους προτεραιότητες και τις αναμενόμενες αλλαγές της αγοράς ακινήτων το 2024.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η αγορά ακινήτων
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα έχουν γενικά υποδείξει ότι δεν αναμένουν θεμελιώδεις αλλαγές στο τοπίο των ακινήτων κατά το 2024.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το κόστος και η διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης δεν θα αλλάξει, αν και περίπου το 40% αναμένουν ότι τα επίπεδα διαθεσιμότητας τόσο για κατοικίες όσο και για εμπορικά ακίνητα θα αυξηθούν. Παράλληλα, το 55% προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή όσον αφορά στη δραστηριότητα στην ενοικίαση ακινήτων.

deloittecost

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες όσον αφορά την αναμενόμενη δραστηριότητα στις συναλλαγές για ακίνητα. Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα αναφέρουν ότι δεν αναμένουν εντός του 2024 καμία αλλαγή όσον αφορά τις συνολικές επενδύσεις από εγχώρια κεφάλαια, ενώ οι απόψεις διίστανται όσον αφορά την εισροή ξένων κεφαλαίων, με το 38% να αναμένουν αύξηση, το 36% μείωση και το 26% να μην αναμένουν καμία αλλαγή.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ζήτηση για κατοικίες θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταπωλήσεις και τις ανακαινίσεις.

Περίπου το 50% των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένουν ότι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατά το 2024 θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Προβλέπουν πτώση στο κόστος αγοράς και ενοικίασης πολυτελών διαμερισμάτων
Η πιο σημαντική αλλαγή που αναμένουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Deloitte Κύπρου για τον τομέα των ακινήτων αφορά τις high rise πολυτελείς αναπτύξεις.

Συγκεκριμένα, το 56% και το 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης αντίστοιχα θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του 2024. Στην αντίπερα όχθη, μόνο το 12% και το 10% αντίστοιχα πιστεύουν ότι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης θα παρουσιάσουν αύξηση.

deloittehighrise

Αύξηση τιμών διαμερισμάτων, αμετάβλητα τα ενοίκια
Εξάλλου, το 40% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι τιμές πώλησης των οικιστικών διαμερισμάτων θα αυξηθούν το 2024, ενώ οι τιμές ενοικίασης πιθανότατα θα παραμείνουν αμετάβλητες ή θα μειωθούν. Όπως αναφέρεται, ο λόγος για τέτοιες αντιφατικές προβλέψεις οφείλεται στο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την αυξημένη διαθεσιμότητα και το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Στην ερώτηση σχετικά με το ποιοι τύποι ακινήτων παρουσιάζουν τις πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, τα διαμερίσματα κατοικιών βρίσκονται στην πρώτη θέση με 26%, με τα φοιτητικά καταλύματα να ακολουθούν με 19%.

deloitteproteraiotita

Πιο κάτω βρίσκονται τα γραφεία στο κέντρο της πόλης (12%) και οι κατοικίες προς ενοικίαση (12%).

Οι ερωτηθέντες θεωρούν επίσης τα εμπορικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών (προαστιακών) ακινήτων, των high street retail ακινήτων και των malls ως τα λιγότερο ελκυστικά μεταξύ όλων των τύπων ακινήτων.

Δειτε Επισης

Στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών ο ΠΑΣΙΚΑ... Γιατί μέλη του διεκδικούν θέσεις σε δημοτικά συμβούλια
Limassol Boat Show: Σκάφος Lamborghini και επιβλητικές παρουσίες από διεθνείς εταιρείες του κλάδου
Κλείνει ξανά το μάτι στην Κ.Δ. για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector ο ΑΔΜΗΕ-«Πολύ θετική για το έργο»
Τον Φεβρουάριο του 2026 η νέα υδατοδεξαμενή στα Κάτω Πολεμίδια
Γιώργος Σαββίδης: Δικαίωση για την Κύπρο, καμιά ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κούρεμα
Στο 6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο... Στις Υπηρεσίες το ψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων
Ξεπερνώντας και τον 14ον όροφο, το Neocleous Tower προχωρά βάσει προγράμματος
Νομικό χαστούκι σε καταθέτες και κατόχους αξιογράφων-Καλούνται να καταβάλουν περίπου 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στην Κ.Δ.
Νέες ευκαιρίες σε ακίνητα και αυτή την εβδομάδα από την Altamira Real Estate
Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)