Δημήτρης Σπαρσής: Ανακτά το καλό όνομα και εμπιστεύονται ξανά την Κύπρο οι ξένοι επενδυτές

Την πεποίθηση ότι σε βάθος χρόνου η Κύπρος ανακτά το καλό της όνομα, κάτι στο οποίο συμβάλλει σημαντικά η πλήρης συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης για αποκατάσταση της φήμης της χώρας μας, εκφράζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus, Δημήτρης Σπαρσής.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Σπαρσής υποδεικνύει συναφώς πως βλέποντας και αντιλαμβανόμενοι τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Κυβέρνησης, οι ξένοι επενδυτές, σταθερά, δίνουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο.

«Το πλήγμα ήταν μεν σημαντικό, αλλά κατά την άποψή μου είναι ανατρέψιμο», επισημαίνει, προαναγγέλλοντας σημαντικές και μεγάλες ενέργειες για το rebranding της Κύπρου μέσω σχεδίου δράσης που θα αναληφθεί σε συντονισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνοντας πως ο συντονιστικός ρόλος του Invest Cyprus είναι σημαντικός και απαραίτητος για τη σύμπλευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της Κύπρου ως άριστου προορισμού για να ζήσει και να εργαστεί κανείς σήμερα και στο μέλλον, ο Δημήτρης Σπαρσής δίνει ταυτόχρονα τα πεδία εκείνα στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η χώρα μας προς επίτευξη του στόχου αυτού.

«Αν πρέπει κάπου να βελτιωθούμε», εξηγεί, «είναι τα αντανακλαστικά μας στη δημιουργία σχολείων για τα παιδιά όλων όσοι αποφασίζουν να μεταφέρουν τις εργασίες τους στην Κύπρο, αφού εδώ παρατηρείται σημαντική έλλειψη, όσο και στην παροχή στέγης με οικονομικούς όρους που κάνουν το νησί μας ανταγωνιστικό».

H κυπριακή οικονομία, όπως προκύπτει μέσα από τους αριθμούς και όπως επιβεβαιώνεται από τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, βρίσκεται και κινείται προς την ορθή πορεία. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση όσον αφορά την παρούσα κατάσταση και πολύ περισσότερο τις προοπτικές της;

Συμφωνώ μαζί σας πως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και οι πλείστοι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Επιπρόσθετα, οι διεθνείς οίκοι εκφράζονται κολακευτικά για την Κύπρο, αφού οι αξιολογήσεις επανατοποθετούν την οικονομία μας σε θέση υγιούς ανάπτυξης με συνεχιζόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Πιστεύω ότι αν α) συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας παρέχοντας κίνητρα και διοχετεύοντας εργατικό δυναμικό σε τομείς που αναπτύσσονται και β) ταυτόχρονα περιορίσουμε το δημόσιο, ιδιωτικό και εξωτερικό, χρέος θα γνωρίσουμε καλύτερες μέρες με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας.

Παρόλο που η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση μας παραμένει αρνητική, αναφέρω σχετικά ότι έχουμε βελτιωθεί σημαντικά και προσεγγίζουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Ταυτόχρονα οι πόλεμοι στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας και στη Λωρίδα της Γάζας με τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ από τις 10 Οκτωβρίου 2023 δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι κραδασμοί τους επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της Κύπρου. Ανθεκτικότητα χαρακτηρίζει την οικονομία μας, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Η Κυβέρνηση μας θα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και παράλληλα να απορροφά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζω ότι μέσα από το μακρόπνοο «Όραμα Κύπρος 2035» φιλοδοξούμε η Κύπρος να είναι μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο όπου κάποιος ζει, εργάζεται και δημιουργεί σε συνθήκες ασφάλειας και διαφάνειας.

Δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το τρίπτυχο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με στόχο την μακροοικονομική σταθερότητα και την ανθεκτικότητα. Συμφωνείτε πως αυτή αποτελεί την ιδανική συνταγή για την επίτευξη των στόχων που τίθενται και δη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου;

Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης διακρίνεται από δημοσιονομική πειθαρχία με αξιόλογα εύσημα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδεικνύουσα ταυτόχρονα ευελιξία και σωστά αντανακλαστικά με καίριες παρεμβάσεις στα αδύνατα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας παρέχοντας ελαφρύνσεις ή/και κίνητρα για άμβλυνση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί ασπίδα και εχέγγυο για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και διασφαλίζει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για προσέλκυση επενδύσεων.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό τον τομέα είναι απαραίτητες και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, ώστε να δώσει γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Η προσέλκυση ξένων ποιοτικών επενδύσεων

Βασικός πυλώνας του νέου αναπτυξιακού μοντέλου για το οποίο γίνεται λόγος δεν μπορεί να μην είναι προφανώς η προώθηση της επιχειρηματικότητας και βεβαίως η προσέλκυση ξένων ποιοτικών επενδύσεων. Υπό την ιδιότητά σας και ως μέλος του Δ.Σ. του Invest Cyprus, η χώρα μας πόσο απέχει από το να καταστεί ο ιδανικός προορισμός για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά κανείς;

Απέχουμε, παρόλες τις φιλόδοξες και σημαντικές προσπάθειές που καταβάλλουμε, τόσο μέσω του Invest Cyprus όσο και μέσω των αρμόδιων εμπλεκομένων Υπουργείων.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε πως η σημερινή Κυβέρνηση-και συγκεκριμένα η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον Invest Cyprus-για πρώτη φορά διοργάνωσε δύο σημαντικές σε έκταση και συμμετοχή συναντήσεις με επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο νησί μας και αφουγκράστηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη καθημερινότητα τους και στην ομαλή διεξαγωγή των εργασιών τους.

Τα αρμόδια Υπουργεία άκουσαν και δραστηριοποιήθηκαν ενημερώνοντας σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο όλους τους ενδιαφερόμενους κτίζοντας έτσι μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και αλληλοεπίδρασής για το καλό του τόπου μας και την ανάπτυξη των επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας.

Συμπερασματικά θεωρώ ότι ο συντονιστικός ρόλος του Invest Cyprus είναι σημαντικός και απαραίτητος για τη σύμπλευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της Κύπρου ως άριστου προορισμού για να ζήσει και να εργαστεί κάποιος σήμερα και στο μέλλον.

Αν πρέπει κάπου να βελτιωθούμε είναι τα αντανακλαστικά μας στη δημιουργία σχολείων για τα παιδιά όλων όσοι αποφασίζουν να μεταφέρουν τις εργασίες τους στην Κύπρο, αφού εδώ παρατηρείται σημαντική έλλειψη, όσο και στην παροχή στέγης με οικονομικούς όρους που κάνουν το νησί μας ανταγωνιστικό.

Ακριβώς, τι περισσότερο θα μπορούσε να γίνει και ποιες πολιτικές να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου για προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων; Και σε ποιους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας διαπιστώνετε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο;

Όπως ανάφερα και πιο πάνω οι ενέργειες μας θα πρέπει να είναι συνεχείς και άοκνες με επίκεντρο την εξυπηρέτηση όλων όσων ζουν και εργάζονται στο νησί μας, αφού αυτοί κατά την άποψη μου είναι οι καλύτεροι Πρεσβευτές.

Τόσο ο γενικός διευθυντής όσο και όλο το διοικητικό προσωπικό του Invest Cyprus, αλλά και ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. γνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες και προσπαθούν να βρίσκονται κοντά στους ξένους επενδυτές μας.

Η ταχύτητα με τη οποία ανταποκρινόμαστε σε πάγια αιτήματα τους, βλέπε σχολεία και στέγη, αλλά και η παροχή εργασιακής άδειας παραμονής σε επενδυτές είναι τομείς προτεραιότητας για όλους όσους ασχολούνται με το αντικείμενο.

Παράλληλα, η συνεχής αύξηση της συνδεσιμότητας του νησιού μας με όλο και περισσότερους προορισμούς βοηθά πολύ στη δημιουργία θετικής εικόνας και αναπτύσσει πρακτικά την παροχή ευκαιριών για μεταφορά ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

Πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη παραμένουν οι τομείς της τεχνολογίας όσο και οι τομείς της εκπαίδευσης σε τριτοβάθμιο επίπεδο, αλλά και της και παροχής εξειδικευμένων ιατρικών συμβουλών και θεραπείας.

Το πλήγμα στη φήμη της Κύπρου

Πόσο μεγάλο ήταν τελικά το πλήγμα που επέφεραν στην όλη προσπάθεια τα γνωστά γεγονότα που, δικαίως ή αδίκως, αμαύρωσαν τα τελευταία χρόνια την φήμη της Κύπρου στο εξωτερικό; Χάσαμε, για παράδειγμα, εν δυνάμει επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και τελικά δεν έγιναν;

Το πλήγμα ήταν μεν σημαντικό, αλλά κατά την άποψη μου είναι ανατρέψιμο. Χάσαμε πιθανόν κάποιες επενδύσεις και κλονίστηκε το καλό όνομα που με κόπο προσπάθησε ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας να κτίσει μεθοδικά.

Σε βάθος χρόνου πιστεύω ότι η Κύπρος ανακτά το καλό της όνομα και σε αυτό βοηθά σημαντικά η πλήρης συμμόρφωση μας με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης για αποκατάσταση της φήμης μας.

Η ενεργή συμμετοχή μας σε εκθέσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι διαδικασίες για γρήγορη αξιολόγηση των απαιτήσεων των ξένων επενδυτών, αλλά και η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δείχνουν το δρόμο για την αποκατάσταση του καλού ονόματος μας.

Σήμερα ποια είναι η οπτική με την οποία οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την χώρα μας; Διαβλέπετε να αλλάζει το κλίμα, δεδομένης και της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για αποκατάσταση της φήμης και του ονόματος της Κύπρου;

Η Κύπρος πέρασε από χίλια μύρια κύματα και κατάφερε να επιβιώσει από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα στις πλέον αντίξοές συνθήκες και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει λόγος να παρελθοντολογήσουμε, αλλά να επικεντρωθούμε στο παρόν και στο μέλλον.

Όπως είπε και ο Αϊνστάιν, σε δική μου ελεύθερη μετάφραση, δε μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο, να σκεφτόμαστε με τα ίδια μυαλά ακολουθώντας τις ίδιες πρακτικές και να αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κανένας πολίτης και κανένας θεσμός δεν είναι πάνω από το καλό όνομα της Κύπρου και της καλής υστεροφημίας της και σήμερα υπάρχει αυτή η ευκαιρία αφού φθάσαμε στον πάτο να εργαστούμε συλλογικά και δημιουργικά, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για να ανατρέψουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής για ντόπιους και ξένους.

Πιστεύω ότι όλοι αισθανόμαστε τη συνειδητή προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση με όλα τα εργαλεία που διαθέτει στη φαρέτρα της για αλλαγή και αποκοπή από πρακτικές πελατειακές που στοίχησαν στον τόπο και αμαύρωσαν τον όνομα μας.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω μέσω του Invest Cyprus ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν και αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις προσπάθειες μας και σταθερά δίνουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στον τόπο μας.

Μέλημά μας η συνέχιση αυτών των προσπαθειών και συγκεκριμένων ενεργειών για την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας που τόσο πολύ χρειάζεται η Κύπρος.

Σχέδιο δράσης για το rebranding της Κύπρου

Καταληκτικά, θα θέλαμε την δική σας άποψη για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επιδιωκόμενο rebranding της Κύπρου, ώστε το νησί μας να καταταχθεί ψηλά στις επιλογές των ξένων επενδυτών για εγκατάσταση και δραστηριοποίηση των εταιρειών τους;

Βρισκόμαστε στο στάδιο αξιολόγησης σημαντικών και μεγάλων ενεργειών για το rebranding της Κύπρου και επιτρέψετε μου σήμερα να μην προχωρήσω σε λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης που θα αναληφθεί σε συντονισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αισθάνομαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα που θα επιφέρει αυτό το έργο και προσβλέπω στη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση του.

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)