Scope: Σε καλή κατάσταση ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας για το 2024

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας πέρασε αλώβητος, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την προβληματική εξαγορά της Credit Suisse, και φαίνεται να βρίσκεται σε «καλή κατάσταση για το υπόλοιπο του 2024», τονίζει ο Scope Ratings.

Παρά τους φόβους για ένα φαινόμενο μετάδοσης στην Ευρώπη αμέσως μετά την τραπεζική αναταραχή της Άνοιξης του 2023, ο ευρωπαϊκός τομέας άντεξε την άμεση αναταραχή και πέρασε, την επακόλουθη αστάθεια της αγοράς, χωρίς να υποστεί πραγματικές επιπτώσεις, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος.

Ωστόσο, προσθέτει ότι τα γεγονότα πριν από ένα χρόνο χρησιμεύουν ως χρήσιμη υπενθύμιση ότι οι ανασφάλιστοι μεγαλοκαταθέτες παραμένουν επιρρεπείς σε απόσυρση των καταθέσεων τους και ότι η τραπεζική ρευστότητα μπορεί να εξατμιστεί γρήγορα όταν η εμπιστοσύνη εξασθενεί.

Αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατήρησαν - και εξακολουθούν να διατηρούν - κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας άνετα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Προσθέτει ότι αρκετές εγχώριες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αύξησαν τα αντικυκλικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας ή εισήγαγαν νέα αποθέματα ασφαλείας συστημικού κινδύνου, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες απαιτήσεις από μια υγιή θέση.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια που υπερβαίνουν τους δικούς τους διαχειριστικούς στόχους και έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια μέσω υψηλών μερισματικών πληρωμών και επαναγοράς μετοχών, αναφέρει ο Scope, ο οποίος εκφράζει την άποψή ότι αυτό αντανακλά «την έλλειψη κερδοφόρων ευκαιριών ανάπτυξης σε μια έντονα ρυθμιζόμενη, ώριμη αγορά».

Επιπλέον, ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είχαν ουσιαστικό ευεργετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των τραπεζών, ωθώντας προς τα πάνω την κερδοφορία και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων το 2023, καθώς διευρύνθηκαν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

«Αναμένουμε ότι το συνολικό κόστος των τραπεζών θα αυξηθεί φέτος», αναφέρει και προσθέτει ότι «ενώ τα αποτελέσματα ορισμένων προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται, ορισμένα ιδρύματα επωφελήθηκαν επίσης από την καλύτερη κερδοφορία για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε τομείς όπως η πληροφορική».

Συνολικά, προσθέτει ο Scope, η αύξηση του κόστους θα ξεπεράσει την αύξηση των εσόδων το 2024 και το 2025, οδηγώντας σε ήπια επιδείνωση των δεικτών κερδοφορίας και αποδοτικότητας, αν και από πολύ ισχυρά επίπεδα.

Σημειώνει ότι ο σημαντικότερος μοχλός αύξησης των εσόδων και των κερδών των τραπεζών το 2023 ήταν η αναπροσαρμογή των ισολογισμών μετά το τέλος της μακράς περιόδου χαμηλών επιτοκίων.

Ο οίκος αναμένει ότι οι πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα γίνουν πιο εμφανείς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Αναμένουμε ότι το μέσο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα συρρικνωθεί από 1,71% το 2023 σε 1,63% το 2024 και σε 1,52% το 2025, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο του 2024 είναι υψηλότερο από το 1,3% του 2022», προσθέτει.

Δειτε Επισης

Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ