Αλματώδης αύξηση μέσα σε έναν μήνα στην τιμή των φρέσκων λαχανικών

Μεγάλη αύξηση της τάξης του 26,5% σημείωσε η τιμή των φρέσκων λαχανικών τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, με βάση τον Δείκτη Καταναλωτή που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Επιπλέον, μεγάλη αύξηση 15,7% παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο και στην τιμή των λαχανικών γενικότερα, ενώ η τιμή στις πατάτες αυξήθηκε κατά 6,81%. Η αξία των φρέσκων φρούτων σημείωσε μικρότερη αύξηση, της τάξης του 3,78%.

Άλλες αξιοσημείωτες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές παρασκευασμάτων κρέατος (7,64%), σοκολάτας (6,97%) και στα ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης (6,06%).

Την ίδια ώρα, παρατηρήθηκαν μικρές μειώσεις στην τιμή σειράς προϊόντων, με τις μεγαλύτερες από αυτές να καταγράφονται στα μαχαιροπίρουνα και ασημικά (6,52%) και στα βρώσιμα έλαια εκτός από το ελαιόλαδο (4,55%). Μείωση καταγράφει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά 2,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024.

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην τιμή του ελαιόλαδου, η οποία φαίνεται αυξημένη κατά 54,34%. Παρομοίως, η τιμή των φρέσκων λαχανικών είναι επίσης αυξημένη κατά 26,55% και των φρέσκων φρούτων κατά 23,36%.

Οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο 2024 σε σχέση με πέρσι, παρατηρούνται στις τιμές των βρώσιμων ελαίων εκτός του ελαιόλαδου (18,55%), της ζάχαρης (13,06%), των ειδών υπόδησης για βρέφη και παιδιά (8,25%) και των υγρών καυσίμων κατά 8,03%.

Σημειώνεται ότι η σύγκριση έγινε σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023.

Δειτε Επισης

Σταθερή αξία ως κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου τα φάρμακα-Ποιες χώρες προμηθεύουμε
Σημαντικά οφέλη από την μετάβαση στο δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Σειρά μέτρων από Κομισιόν για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο αμπελοοινικός τομέας της Ευρώπης
Γαλακτοβιομηχανία Αλάμπρα και υπεραγορές Αλφαμέγα στηρίζουν για όγδοη συνεχή χρονιά την Κύπρια γιαγιά
Ferrari: Αυξάνει τις τιμές έως και 10% για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Αλέξης Άννινος: Οι δασμοί Τραμπ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και σε ποιο σενάριο θα επηρεαστεί η Κύπρος
Mall of Limassol: Ισχυρό ενδιαφέρον από tenants-Προ των πυλών η πολεοδομική άδεια
Στα...σχοινιά η ήδη πιεσμένη αυτοκινητοβιομηχανία της Ε.Ε-Ανησυχία και προειδοποιήσεις για τους δασμούς του Τραμπ
Τραμπ: Δασμοί 25% σε όλα τα οχήματα που δεν έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ
Τυροκόμοι: Το διάταγμα προστατεύει το χαλλούμι και διασφαλίζει το μέλλον των εξαγωγών