Πλαφόν στην τιμή του νερού σε συγκεκριμένους χώρους-Ανώτατη τιμή πώλησης και σε άλλα προϊόντα

Την εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του νερού σε χώρους και σημεία πώλησης όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι εγκρίθηκε προτεινόμενο νομοσχέδιο, το περί καθορισμού ανωτάτων τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, το οποίο θα δίνει την ευχέρεια στον Υπουργό να καθορίζει τιμές για συγκεκριμένα καταναλωτικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε συγκεκριμένους χώρους.

Ένα καλό παράδειγμα, είναι η πώληση εμφιαλωμένου νερού, σε χώρους όπως αεροδρόμια ή λιμάνια, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, όταν πρόκειται για παράδειγμα το νερό, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί για τον λόγο ότι στα συγκεκριμένα σημεία πώλησής του, και στους χώρους τους συγκεκριμένους, κάποιες τιμές δεν δικαιολογούνται να πωλούνται στον καταναλωτή στις τιμές που πωλείται σήμερα.

«Είναι τα λιμάνια, είναι χώροι που είναι ελεγχόμενοι ουσιαστικά και ο καταναλωτής δεν έχει την επιλογή. Το νομοσχέδιο αφορά και άλλα προϊόντα, κατά νου είχαμε αρχικά το νερό», σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου,

Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει αντιδράσεις από επαγγελματικές οργανώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την αντίδραση αφού, όπως είπε, ο εμπορευόμενος κόσμος θα ήθελε να έχει την ευχέρεια να τοποθετεί τις τιμές σε μια ελεύθερη αγορά εμπορίου, αλλά όταν πρόκειται για προϊόντα, όπως το νερό, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί, διότι στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης, «κάποιες τιμές δεν δικαιολογούνται».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αφορά χώρους που είναι ελεγχόμενοι, όπως αεροδρόμια και λιμάνια όπου ο καταναλωτής δεν έχει επιλογή, σημειώνοντας ότι, πιθανόν να αφορά και νοσοκομεία.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Με βάση το νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ο αρμόδιος υπουργός δύναται να καθορίσει ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml εντός ή εκτός ψυγείου, στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml εντός ή εκτός ψυγείου, όπως επίσης στο πόσιμο νερό σε ποτήρι.

Μεταξύ άλλων, οι χώροι/σημεία πώλησης, όπου θα είναι υποχρεωτικό το πλαφόν είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι αθλητικοί χώροι (στάδια, γήπεδα, κλπ), οι κλειστές παραλίες, οι αρχαιολογικοί χώροι (μουσεία και άλλοι χώροι ανεξαρτήτως αν στους χώρους λειτουργεί μουσείο), καθώς επίσης οι κινηματογράφοι και τα θέατρα.

Πλαφόν επίσης θα επιβάλλεται στις τιμές του νερού και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή παίρνουν από κάποιο κατάστημα και αγοράζουν το νερό χωρίς να κάθονται στον χώρο εστίασης για να τους προσφερθούν υπηρεσίες σερβιρίσματος.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»