Sunil Kapoor: Επιδιώκει ενίσχυση της δυναμικής της με νέα πλοία η ÖL Shipping Group

Ο Sunil Kapoor δεν είναι άγνωστος στον κυπριακό ναυτιλιακό τομέα, καθώς έχει περάσει δεκαετίες ως ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του, ενώ πρόσφατα, ανέβαλε partner και COO της ÖL Shipping Group.

Μιλώντας στο CBN, μοιράστηκε τα σχέδιά του για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων ιδεών και της προώθησης της ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου του ρόλου.

Αποκάλυψε επίσης, ότι η ÖL Shipping Group επί του παρόντος εστιάζει στην ενίσχυση της παρουσίας της στον τομέα των χύδην ξηρών φορτίων.

«Βρισκόμαστε εν μέσω εντοπισμού πιθανών πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου προς εξαγορά, με αρκετούς επενδυτές να εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για την υποστήριξη του εγχειρήματός μας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν στην Κύπρο για βελτίωση του τομέα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο τουρκικό εμπάργκο, στον αργό ρυθμό ψηφιοποίησης του κράτους καθώς και στο ότι τα επίσημα έγγραφα στην Κύπρο είναι στην ελληνική γλώσσα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Sunil Kapoor όπως δημοσιεύθηκε αρχικά στο CBN:

Έχετε δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο και πρόσφατα ξεκινήσατε ένα νέο ρόλο ως partner και COO της ÖL Shipping Group. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη νέα σας θέση;

Μετά τη συνταξιοδότησή μου από την προηγούμενη εταιρεία, είχα σχέδια να απομακρυνθώ από τη ναυτιλία και να ασχοληθώ με δραστηριότητες αναψυχής, όπως το γκολφ και τα ταξίδια. Ωστόσο, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Τελικά αποφάσισα να ενταχθώ στην ÖL Shipping Group ως partner και COO, μια κίνηση που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις φιλοδοξίες μου.

Στο νέο μου ρόλο, θα ηγηθώ της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της εξεύρεσης συμφωνιών τόσο για τη διαχείριση πλοίων όσο και για τις δραστηριότητες ιδιοκτησίας.

Είναι ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου και ήθελα να κάνω.

Εκτός από τα παραπάνω, ποιος είναι ο κύριος σας στόχος στο πλαίσιο της νέας σας ιδιότητας;

Η ÖL Shipping φέρει περήφανα μια κληρονομιά άνω των 188 ετών. Με 28 χρόνια λειτουργίας στην Κύπρο, η εταιρεία αποτελεί σημαντικό παίκτη στην αγορά.

Έχω ενταχθεί με στόχο την εισαγωγή νέων ιδεών και την προώθηση της ανάπτυξης. Την περιγράφω ως τόπο όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία και ως μια boutique εταιρεία πλοιοκτησίας και διαχείρισης πλοίων.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τα μελλοντικά σχέδια της ÖL Shipping σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Κύπρο;

Η επέκταση της διαχείρισης πλοίων από τρίτους έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού και του μεγέθους πολλών εταιρειών.

Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη συνοδεύεται από υψηλότερο κόστος, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν μεγάλες εγκαταστάσεις και πολλαπλά γραφεία.

Επιπλέον, η αποχώρηση εξειδικευμένου προσωπικού έχει καταστήσει δύσκολη την παροχή οικονομικά αποδοτικών εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Σε αυτή τη ναυτιλιακή βιομηχανία που επικεντρώνεται στον άνθρωπο, μια πρακτική προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των πλοίων και την ουσιαστική αλληλεπίδραση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών σε αυτή την κρίσιμη πτυχή.

Εκτός από τα ιδιόκτητα πλοία μας, η έμπειρη ομάδα διαχείρισης πλοίων της ÖL Shipping παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και σε άλλους πλοιοκτήτες, καλλιεργώντας μακροχρόνιες σχέσεις.

Η δέσμευσή μας για υψηλά πρότυπα, οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα μας τοποθετεί ως φάρο αξιοπιστίας στον κλάδο.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε ενεργά την επέκταση των πλοιοκτητικών μας προσπαθειών.

Επί του παρόντος, εστιάζουμε στην ενίσχυση της παρουσίας μας στον τομέα των χύδην ξηρών φορτίων.

Βρισκόμαστε εν μέσω εντοπισμού πιθανών πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου προς εξαγορά, με αρκετούς επενδυτές να εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για την υποστήριξη του εγχειρήματός μας.

Γενικότερα, ποια είναι η άποψή σας για την τρέχουσα κατάσταση του ναυτιλιακού τομέα, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο;

Δεν υπάρχει ποτέ «βαρετή» στιγμή στη ναυτιλία. Ενώ η κρίση που απορρέει από τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας έχει πλέον μεταφερθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, παραδόξως, εκτός από μερικά περιστατικά, οι επιχειρήσεις φαίνεται να συνεχίζονται κανονικά.

Οι πλοιοκτήτες προφανώς εξακολουθούν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη σε αυτό το περιβάλλον.

Ποια μέτρα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν για την περαιτέρω βελτίωση της θέσης και των προοπτικών της Κύπρου;

Η Κύπρος ευδοκιμεί στον τομέα της ναυτιλίας, κυρίως λόγω της υποστήριξης από το υπουργείο Ναυτιλίας και της αφοσίωσης των ατόμων εντός του ναυτιλιακού συμπλέγματος που μιλούν σταθερά θετικά για τη βιομηχανία. Επιπλέον, οργανισμοί όπως το Cyprus Marine Club διοργανώνουν μηνιαίες εκδηλώσεις για την προώθηση της δικτύωσης και την αποφυγή της απομόνωσης εντός της κοινότητας.

Ενώ αυτές οι προσπάθειες είναι αξιέπαινες, είναι ατυχές το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ειδική λέσχη όπου τα μέλη του κλάδου και οι οικογένειές τους θα μπορούν να συγκεντρώνονται τακτικά και να κοινωνικοποιούνται.

Ένα από τα κύρια εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο είναι το τουρκικό εμπάργκο, για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη ικανοποιητική λύση.

Επιπλέον, ο αργός ρυθμός ψηφιοποίησης των κυβερνητικών γραφείων δημιουργεί προκλήσεις.

Ενώ η αγγλική γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο, η επικράτηση των επίσημων εντύπων στα ελληνικά οδηγεί σε επιπλοκές και περιττά εμπόδια.

Οι προσπάθειες για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και τη βελτίωση της προσβασιμότητας ώστε να ληφθεί υπόψη το ποικιλόμορφο γλωσσικό τοπίο θα μπορούσαν να αμβλύνουν σημαντικά αυτά τα ζητήματα.

Δειτε Επισης

ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης