Σημαντικά συμπεράσματα για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στο διεθνές συνέδριο της ΚΤΚ

Οι παγκόσμιες αλλά και οι τοπικές προοπτικές και προκλήσεις του ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του Διεθνούς Συνεδρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) με τίτλο "Digital Financial Literacy: The way forward" το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκαν οι διεθνείς τάσεις επί του θέματος αλλά και τα δεδομένα σήμερα στην Κύπρο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για βελτίωση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο, και ειδικά σε σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες αφού οι ψηφιακές συναλλαγές παρουσιάζουν διαρκή αύξηση και γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές για όλους τους πολίτες.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε: «Η βελτίωση του επιπέδου χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στον πληθυσμό και το εργατικό δυναμικό της χώρας μας, θα έχει αναμφίβολα θετικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, στην ατομική ευημερία και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας μας». Παράλληλα, ο Πρόεδρος εξήγγειλε ότι για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει προγραμματίσει όπως, κατά την επόμενη σχολική χρονιά, εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου παγκύπρια, παρεμβατικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.

Κατά την ομιλία του, ο Διοικητής της ΚΤΚ, Κωνσταντίνος Ηροδότου, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας παγκύπριας έρευνας για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, αποτυπώνουν μια ανησυχητική πραγματικότητα που απαιτεί την άμεση προσοχή και δράσεις από όλους. «Η ενίσχυση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή όπου η ψηφιακή επανάσταση και οι τεχνολογικές καινοτομίες επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, καθώς και τον τρόπο που συναλλασσόμαστε.

Παράδειγμα αυτής της μεταβολής αποτελούν οι ψηφιακές τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο, οι οποίες έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση, αντανακλώντας την παγκόσμια τάση προς μια ψηφιακή οικονομία. Συγκεκριμένα, για ολόκληρο το 2023, ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφτασε τα 262 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2022», πρόσθεσε.

Στη δική της παρουσίαση με τίτλο «Οικονομικός Αλφαβητισμός – Μια παγκόσμια Προοπτική» η πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου για τη Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση (INFE)/OECD, Dr. Magda Bianco επισήμανε: «Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση βοηθά τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα, να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρέη τους και να επενδύουν συνετά. Παράλληλα, βοηθά τα κράτη καθώς μειώνει τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, συμβάλει στην υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μειώνει τις ανισότητες».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του κατά τις εργασίες του συνεδρίου, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Πάνος, εξήγησε ότι ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί ένα συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων, αντιλήψεων και συμπεριφορών οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν και να μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Global Insights and Local Trends” την οποία συντόνισε η Λένα Κλεάνθους, Financial Literacy Coordinator της ΚΤΚ σημειώνοντας πως όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ΚΤΚ θα συνεχίσει την ηγετική της προσπάθεια για υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Elena Miteva, Directorate for Financial and Enterprise Affairs, ΟΟΣΑ, Ανδρέας Μιλιδώνης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Παναγιώτης Ανδρέου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Édouard Gomet, DG REFORM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίοι σχολίασαν τόσο τις ενέργειες που γίνονται στο εξωτερικό για το συγκεκριμένο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα όσο και σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και τι άλλο χρειάζεται να γίνει.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Global Money Week, της ετήσιας παγκόσμιας εκστρατείας που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο, με στόχο να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους να αποκτήσουν τις οικονομικές γνώσεις που απαιτούνται για τη λήψη ορθών χρηματοοικονομικών αποφάσεων. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη
Έρχεται νέα έκδοση γραμματίων του κυπριακού δημοσίου, αποκτά μέρος της έκδοσης η Sophic
Hellenic Bank Partnership Stories: Οι λόγοι που επέλεξε την Ελληνική Τράπεζα η Splash Activities