Νέα αποκλιμάκωση στη βιομηχανία παραγωγού με ώθηση κυρίως από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού

Νέα αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία το Φεβρουάριο, με την μείωση να ωθείται κυρίως από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον μήνα Φεβρουάριο 2024 έφτασε στις 122,6 μονάδες (βάση 2021=100), σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024.

Σε ετήσια βάση (δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2023), καταγράφεται μείωση 3,0%, ενώ για την την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, ο δείκτης σημείωσε μείωση 2,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο Δείκτης είχε καταγράφει μείωση 2,9% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την Cystat, σε ετήσια βάση παρατηρείται αύξηση στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (1,2%) και της μεταποίησης (0,1%), ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 13,6% και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 3,4%.

Κατά μεταποιητικό κλάδο, τον Φεβρουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (3,0%), στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (2,8%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,4%), στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (1,7%) και στην παραγωγή κλωστοϋφαντουρικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (1,5%).

Αντίθετα μείωση καταγράφηκε στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (-7,4%), στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (-3,3%) και στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (-2,1%).

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στον τομέα των μεταλλείων και λατομείων, ενώ σημείωσε αύξηση στους τομείς της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 1,2% και της μεταποίησης κατά 0,1%. Στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε μείωση 0,2%.

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας