Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις

Με νέες υποχρεώσεις έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις, καθώς καλούνται πλέον από τις τράπεζες να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ώστε να προβαίνουν σε μέτρηση ESG.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη ότι τα κριτήρια ESG ακουμπούν σιγά-σιγά όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Πρόκειται για ένα νέο διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων βάσει των κριτηρίων ESG που εισάγεται στην κυπριακή αγορά μέσω της πλατφόρμας Synesgy.

Ουσιαστικά, το Synesgy είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο που ήδη χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 87 χώρες, το οποίο-μέσω του ερωτηματολογίου που απαντούν οι εταιρείες- δείχνει τον βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων όσον αφορά τα κριτήρια ESG.

Το εργαλείο αυτό εισάγει στην Κύπρο η Artemis Credit Bureau, το κυπριακό Γραφείο Πίστης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και τις τράπεζες οι οποίες εκπροσωπούνται σε αυτόν, καθώς και με την εταιρεία ICAP CRIF A.E., μέλος του διεθνούς Ομίλου της CRIF S.p.A.

Το έργο βρίσκεται ήδη σε παραγωγική διαδικασία, καθώς οι τράπεζες από τις αρχές Μαρτίου έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και απέστειλαν στους πελάτες τους τα ερωτηματολόγια, ενώ οι πρώτες αξιολογήσεις είναι πλέον γεγονός.

Με την απάντηση του ερωτηματολογίου, παράγεται ένα πιστοποιητικό που αναφέρει το σκορ ESG της εκάστοτε εταιρείας, το οποίο αποτυπώνει τον βαθμό συμμόρφωσης με κριτήρια ESG.

Παράλληλα, η εταιρεία λαμβάνει και ένα action plan, ανάλογα με τις απαντήσεις που έδωσε, ώστε έως την επόμενη αξιολόγηση, που θα είναι σε ένα χρόνο, να βελτιώσει την απόδοσή της.

Το πιστοποιητικό θα λήγει κάθε χρόνο, και προτού λήξει, οι εταιρείες θα λαμβάνουν πρόσκληση ώστε να το ανανεώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μέλλον οι τράπεζες θα εισάγουν στην αγορά νέα προϊόντα, τα λεγόμενα «πράσινα προϊόντα», τα οποία ουσιαστικά θα αφορούν δανεισμό και χρηματοδότηση με καλύτερους όρους, και θα τα δικαιούνται εταιρείες με ικανοποιητικό σκορ ESG.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποχρεώσει όλες τις συστημικές τράπεζες-και έως το 2025 θα ακολουθήσουν και οι μη συστημικές-να υιοθετήσουν το EU taxonomy, δηλαδή τους κανόνες που καθορίζουν τι είναι πράσινο δάνειο και τι όχι.

Το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων βάσει κριτηρίων ESG μέσω της παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας Synesgy, παρουσίασαν σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, διευθυντικά στελέχη της Artemis Credit Bureau και του ICAP CRIF A.E., σε συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Από πού πηγάζει η ανάγκη για ESG αξιολόγηση

Οι νέες υποχρεώσεις πηγάζουν, τόσο από την ατζέντα του ΟΗΕ όσο και της Ε.Ε.

Ειδικότερα, η Ε.Ε. εισήγαγε τη νέα οδηγία CSRD η οποία αφορά στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive-Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Βιωσιμότητας).

Σε πρώτη φάση, η υποβολή εκθέσεων αφορά μεγάλες εταιρείες και με βάσει τα κριτήρια, στην Κύπρο εμπίπτουν περίπου 80, μεταξύ τους και οι τράπεζες, αρχικά, το 2025 θα υποβάλουν έκθεση για το 2024.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης προς την υπόλοιπη αγορά και τις επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν, καθώς αυτές που εμπίπτουν οφείλουν να αναφέρουν στοιχεία και να ελέγξουν και την αλυσίδα αξίας τους (προμηθευτές, συνεργάτες, πελάτες).

Με άλλα λόγια, οι εταιρείες στο ESG report-που οφείλουν να υποβάλουν-επιβαρύνονται και με το αποτύπωμα των προμηθευτών τους και της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που εμπίπτουν στην Οδηγία, πιέζουν και τους προμηθευτές τους να υιοθετήσουν πρακτικές ESG.

Γιατί διατραπεζικό έργο

Καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον την υποχρέωση αξιολόγησης των εταιρικών τους πελατών, που έχουν πάρει δάνειο ή που προτίθενται να πάρουν δάνειο, δημιουργήθηκε η ανάγκη για διατραπεζικό έργο.

Η εναλλακτική οδός θα ήταν η κάθε τράπεζα να απευθύνεται απευθείας στον πελάτη της. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλείστες εταιρείες είναι πελάτες όχι σε μια μόνο τράπεζα, θα ήταν υποχρεωμένες να συμπληρώσουν διαφορετικά ερωτηματολόγια.

Με το διατραπεζικό έργο Synesgy, οι τράπεζες μέσω ενός κεντρικού φορέα (Artemis) θα αποστέλλουν τους πελάτες τους εκεί και οι επιχειρήσεις θα απαντούν μόνο ένα ερωτηματολόγιο.

Αυτός ο μηχανισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, καθώς τα ίδια αποτελέσματα θα λάβουν και όλες οι τράπεζες και η ίδια η εταιρεία.

Πολλαπλά τα οφέλη για τις εταιρείες

«Υπάρχουν απτά οφέλη για μια εταιρεία / οργανισμό ο οποίος είναι βιώσιμος. Μειώνεται το κόστος, η προσφορά των προϊόντων είναι με θετικότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η εικόνα στην αγορά είναι πιο θετική, αυξάνονται τα έσοδα και η εταιρεία / οργανισμός έχει πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Artemis Credit Bureau, Γιάννης Τομασίδης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του διατραπεζικού έργου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλα αυτά καταλήγουν σε ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, που δεν είναι άλλο από την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Τέλος, εξήρε τη σημασία της αξιολόγησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι, οι εταιρείες, μέσα από αυτή τη διαδικασία, έχουν μόνο να επωφεληθούν και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητά τους.

Πώς λειτουργεί η παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα Synesgy

Η πλατφόρμα Synesgy δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, να αξιολογήσει τον βαθμό βιωσιμότητάς της και να λάβει σχετικό πιστοποιητικό με τον βαθμό(σκορ) συμμόρφωσής της στα κριτήρια ESG με ισχύ ενός έτους.

Η επιχείρηση καλείται να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογεί τις ενέργειές της όσον αφορά τους πυλώνες ESG.

Το σχετικό ερωτηματολόγιο είναι προσαρμοσμένο στο μέγεθος της επιχείρησής και στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, καθώς και στις κανονιστικές απαιτήσεις της χώρας που δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Η πλατφόρμα επιτρέπει την εύκολη και άμεση πρόσβαση από τις επιχειρήσεις. Ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της επιχείρησης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τις πρακτικές της εταιρείας και να στοιχειοθετήσει τις απαντήσεις μέσω εγγράφων που θα μεταφορτωθούν στην πλατφόρμα και τα οποία θα κοινοποιηθούν και στην τράπεζα.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι διαδικασία η οποία προϋποθέτει τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα από πλευράς του οργανισμού γιατί η ακρίβεια των απαντήσεων είναι υψίστης σημασίας.

Βάσει των αποτελεσμάτων αξιολόγησης, παρέχεται στην επιχείρηση ένα εξατομικευμένο Σχέδιο Δράσης με εισηγήσεις για το πώς η επιχείρηση μπορεί να βελτιώσει την ESG απόδοσή της.

Οι συντελεστές

Η Artemis Credit Bureau Ltd ιδρύθηκε το 2008 για να καλύψει το κενό που υπήρχε στην Κύπρο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων στον τραπεζικό κλάδο.

Είναι θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Αναγνωρίζεται ως το μοναδικό Credit Bureau στην Κύπρο και είναι, από την αρχή της λειτουργίας της, πλήρες μέλος του Συνδέσμου Credit Bureaus στην Ευρώπη (ACCIS).

Η ICAP CRIF A.E. (πρώην όμιλος εταιρειών ICAP A.E.), με μια πετυχημένη διαδρομή 60 χρόνων και παρουσία σε Ελλάδα, Ρουμανία Βουλγαρία και Κύπρο, είναι ο κορυφαίος Όμιλος εταιρειών στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Tον Δεκέμβριο του 2021, η ICAP A.E. ενσωματώθηκε πλήρως στον Όμιλο της CRIF S.p.A, το μεγαλύτερο Credit Bureau στην Ευρώπη με διεθνή παρουσία σε μεγάλο αριθμό χωρών.

Δειτε Επισης

Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων
Αναδιοργάνωση ΚΤΚ με ρόλο στους εκτελεστικούς συμβούλους-Οι αρμοδιότητες Καρατζιά και Χριστοδούλου
Αυτά είναι τα μέτρα της Τράπεζας Κύπρου για στήριξη της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της
Το CONTACT PAY της Ελληνικής Τράπεζας κάνει την αποστολή χρημάτων παιχνίδι
Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΚΤΚ για EMI’s και PI’s-Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας η εξέταση των νέων αιτήσεων
Εστιασμένα σε τρεις άξονες...Τα μέτρα που επεξεργάζονται Τραπέζα Κύπρου και Ελληνική
Η πορεία προς το Net Zero: Τεράστια επιτυχία για το 8ο Business Leaders Summit-Δείτε τα higlights του συνεδρίου(vid)
Πώς εξελίσσεται το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης»-Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν και οι συμβάσεις που υπογράφηκαν
ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €70 εκ., στο €1,47 δις η συνολική αποπληρωμή προς το κράτος