Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές

Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Επιτροπής Παρακολούθησης της στρατηγικής απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Με τη διαδικασία να παραμένει δαιδαλώδης, γραφειοκρατική και πολύπλοκη, παρά τη μικρή μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων, οι επιχειρήσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην δραστική επιτάχυνση της όλης διαδικασίας που θα διευκολύνει την εργοδότηση ξένων εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό.

Η εξελισσόμενη αποχώρηση των αιτητών ασύλου αναμένεται να οδηγήσει σε επιπρόσθετη αύξηση των αναγκών της αγοράς εργασίας κατά περίπου 5.000 θέσεις, την ώρα που ο αριθμός των επιπρόσθετων αναγκών της αγοράς εργασίας προσδιορίζεται περί τις 12.000 θέσεις εργασίας.

Ένας από τους κλάδους που επηρεάζεται άμεσα από το ακανθώδες ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι το εμπόριο.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας καταγράφηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023 στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την επισκευή οχημάτων και μοτοσικλετών, φτάνοντας στις 2.659, σημειώνοντας μάλιστα αλματώδη ετήσια αύξηση 129,6% (σε σχέση με 1.158 το τέταρτο τρίμηνο του 2022).

Ζητούμενο η επιτάχυνση των διαδικασιών

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχουν αποτέλεσμα, καθώς το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων και εξασφάλισης άδειας για απασχόλησης ξένων εργατών, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου που απαιτείται μετά την εξασφάλιση της άδειας, ο οποίος σχετίζεται με έκδοση συμβολαίων και άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

«Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την όλη διαδικασία από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση βίζας, την άφιξη και την εργοδότηση ενός ξένου εργαζομένου ανέρχεται αυτή την στιγμή στους 6-7 μήνες», εξήγησε σχετικά ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου τα χρονικά περιθώρια για τις επιχειρήσεις στενεύουν.

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους και το Υπουργείο Εργασίας για επίτευξη εποικοδομητικών αποτελεσμάτων στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το καλό, όπως είπε, τόσο της αγοράς όσο και της οικονομίας, μιας και η έλλειψη προσωπικού εμποδίζει την υφιστάμενη λειτουργία των επιχειρήσεων και αποτελεί τροχοπέδη σε επεκτάσεις και νέες αναπτύξεις.

Περαιτέρω αξιοποίηση ξένων φοιτητών

Αίτημα των λιανεμπόρων είναι η τάχιστη έκδοση διατάγματος που θα επιτρέπει σε ξένους φοιτητές τρίτων χωρών να εργαστούν στον τομέα του λιανεμπορίου, ο οποίος, εκτός από πρώτος τομέας απασχόλησης είναι και ο κλάδος με τις περισσότερες καταγεγραμμένες κενές θέσεις εργασίας, με τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τα εστιατόρια να ακολουθούν.

Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας και με στόχο την αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης εργατικού δυναμικού, προκρίνεται, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω αξιοποίηση στην αγορά εργασίας των φοιτητών που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και σπουδάζουν στην Κύπρο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, επικαιροποιώντας το χρονικό ορόσημο της παρουσίας τους στη χώρα και διευρύνοντας τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να εργαστούν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρουσιάστηκε ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος τον περασμένο μήνα, προωθείται ακόμα η συνομολόγηση διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες που βρίσκονται υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες που διατηρούν διαχρονικά στενές διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο (όπως η Αίγυπτος), για στοχευμένη προσέλκυση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Με βάση τις εκτιμήσεις, οι συνολικές ανάγκες για το 2024 στο πλαίσιο των διαδικασιών του Υπουργείου Εργασίας θα ανέλθουν σε περίπου 4.000-6.000 νέες άδειες εργασίας για υπηκόους τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με στοιχεία των κρατικών υπηρεσιών, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στην Κύπρο αποτελούνται από 14.424 εργαζομένους στο πλαίσιο της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, από 7.044 αιτητές ασύλου και από 2.716 φοιτητές που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών