Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ

Με 32 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια ενέκρινε τον προϋπολογισμού της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) για το 2024.

Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €14.189.376 και έσοδα ύψους €12.554.396.

Το προβλεπόμενο έλλειμμα ύψους €1.634.980 κρίνεται δικαιολογημένο, καθότι οφείλεται σε προπληρωμένα έργα για το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα έτη και εκτείνονται στο τρέχον έτος ύψους €291.875, την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων που είχαν προγραμματιστεί για το 2023, αλλά τελικά θα εκτελεστούν κατά το τρέχον έτος, για τα οποία είχαν προεισπραχθεί τέλη ύψους €525.000, καθώς και δαπάνες που θα καλυφθούν από το αποθεματικό της Αρχής στο πλαίσιο της επιστροφής τελών μέσω αναπροσαρμογής ύψους €828.095.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, τα έσοδα της ΑΨΑ θα προέλθουν από διοικητικά τέλη από φορείς διαχείρισης κρίσιμων υποδομών (€9.412.243), από ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (€3.112.153) και από τόκους εισπρακτέους (€30.000).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι συνολικές προβλεπόμενες δαπάνες είναι μειωμένες κατά €41.381 σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες για το έτος 2023 και αφορούν κυρίως απολαβές προσωπικού (€1.221.836), λειτουργικές δαπάνες (€997.960), συντηρήσεις και επιδιορθώσεις (1.431.136), εκπαίδευση προσωπικού/Συνέδρια/Σεμινάρια και άλλα γεγονότα (€945.010)., συμβουλευτικές υπηρεσίες/Έρευνες/Μεταβιβάσεις (€4.636.302), μεταβιβάσεις εξωτερικού/Διεθνείς οργανισμοί (€35.000), αγορά εξοπλισμού (€3.427.279).

Αποστολή της ΑΨΑ είναι να προάγει την επίτευξη επιπέδου ασφάλειας δικτύων και συστημάτων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρίσιμων υποδομών βασικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας και των παροχέων ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν την έδρα τους στη Δημοκρατία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε τοποθέτηση στην ολομέλεια είπε ότι είναι πολύ σημαντική η δουλειά της ΑΨΑ και κυβερνητικά τμήματα πρέπει να δίνουν σημασία. Αναφέρθηκε εξάλλου σε «κακές πρακτικές» και σε κάποια στιγμή, όπως είπε, «θα μπλέξουμε άσχημα».

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι πολύ εύκολα γίνονται κυβερνοεπιθέσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου καθώς δεν λαμβάνονται διάφορα πράγματα υπόψη όταν κατακυρώνονται προσφορές για τα λογισμικά.

Τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ απορρίφθηκε.

Δειτε Επισης

Samsung: Παρουσιάζει την επόμενη γενιά των Odyssey Gaming Monitors με 3D immersion και OLED τεχνολογία
Επαναπροκηρύσσεται το σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων-Η έκκληση του CITEA και της ΟΕΒ
Επενδυτικός οργασμός... Έρχονται και διερευνούν το οικοσύστημα της Κύπρου εκπρόσωποι Plug and Play και Tenstorrent
Δημοφιλή brands στην Κύπρο επιλέγουν το Findbar για on-site αναζήτηση
Samsung Electronics: Το όραμα για δημιουργία ενός «AI Home» και οι νέες συσκευές Bespoke AI 2025
Ψηφιακός μετασχηματισμός και AI: Πόσο έτοιμη είναι η επιχείρησή σας;
H Samsung παρουσιάζει τα νέα Galaxy A56 5G, Galaxy A36 5G και Galaxy A26 5G με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης
Στα δικαστήρια για μονοπωλιακές πρακτικές η Meta-Στον αέρα οι εξαγορές WhatsApp και Instagram
Τις προοπτικές εφαρμογής τεχνολογιών στην Κύπρο συζήτησε ο Πρόεδρος με στελέχη της NVIDIA
Η ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με ηγεσία Οracle