Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά

Σημαντική καθαρή αύξηση κατά €65,4 εκατομμύρια, κατέγραψαν οι συνολικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο του 2024 μετά τη σημαντική μείωση τους κατά €366,0 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ μεγάλη καθαρή αύξηση κατά €348,9 εκ. κατέγραψαν τα δάνεια, που ακολουθεί την καθαρή μείωση κατά €122,9 εκ. τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία καταθέσεων και δανείων για τον Φεβρουάριο του 2024 που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών κατά €41,2 εκ. και μειώθηκαν ελαφρώς τα δάνεια τους, ενώ σε σχέση με τις εταιρείες, αυτές αύξησαν κατά €60,6 εκ. τα δάνεια τους και μείωσαν κατά €63,0 εκ. τις καταθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι συνολικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο του 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €65,4 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €366,0 εκ. τον Ιανουάριο του 2024, και ανήλθαν στα €52,0 δισ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 0,3%, σε σύγκριση με 0,8% τον Ιανουάριο του 2024.

Οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €101,8 εκ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €41,2 εκ., ενώ οι καταθέσεις των εγχώριων μη χρηματοδοτικών εταιρειών κατέγραψαν μείωση €63,0 εκ. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά αύξηση €123,7 εκ.

Δάνεια

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα συνολικά δάνεια τον Φεβρουάριο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €348,9 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €122,9 εκ. τον Ιανουάριο 2024, και ανήλθαν στα €25,0 δισ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 1,5%, σε σύγκριση με 0,4% τον Ιανουάριο 2024.

Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €77,9 εκ.

Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά μειώθηκαν κατά €3,9 εκ., ενώ τα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψαν αύξηση €60,6 εκ. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά αύξηση €21,2 εκ.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι οι υπόλοιποι εγχώριοι τομείς περιλαμβάνουν τους επενδυτικούς οργανισμούς, τους λοιπούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τους επικουρικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και φορείς, τις θυγατρικές χρηματοοικονομικών οργανισμών και δανειστές χρημάτων, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία και την γενική κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)