powered by

Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών

Διαχρονικά, κάθε συζήτηση γύρω από την ανάπτυξη και βιωσιμότητα ενός οργανισμού εστιάζει κυρίως στους τρόπους ενίσχυσης της κερδοφορίας και της οικονομικής της απόδοσης. Ωστόσο, ο σύγχρονος επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει πλέον ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία και βιωσιμότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω οικονομικών κριτηρίων.

Η ευημερία και η ευεξία των εργαζομένων έχουν αναδειχθεί ως κορυφαία προτεραιότητα, καθώς είναι κρίσιμες για τη διατήρηση ενός υγιούς και παραγωγικού εργατικού δυναμικού.

Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην υποστήριξη της ευζωίας των εργαζομένων τους μέσω πολιτικών ευεξίας και θετικής ψυχικής υγείας, όχι μόνο βελτιώνουν την εργασιακή τους κουλτούρα αλλά ενισχύουν επίσης την αποδοτικότητα τους. Ιδιαίτερα δε, σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι, υποψήφιοι και νυν, πέραν του μισθού επιζητούν ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής και καλές συνθήκες εργασίας, η ευζωία στην εργασία αποκτά κρίσιμη σημασία για την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου προσωπικού.

Για τα νέα δεδομένα αυτά, μιλήσαμε με τη Δρ. Βίκυ Χαραλάμπους, Chief Happiness Officer και εκπαιδεύτρια στο CARDET που ειδικεύεται σε θέματα Οργανωσιακής Ψυχολογίας και προσφέρει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης στο αντικείμενο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μπορείτε να μας δώσετε έναν ορισμό για την ευημερία/ευζωία και να μας εξηγήσετε τη σημασία της στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον;

Η ευημερία είναι ένας πολυσύνθετος όρος, για τον οποίο υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, που αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση όπου κάποιο άτομο βιώνει αυξημένα θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή και λιγότερα ανεπιθύμητα συναισθήματα. Αποτελεί μια πολυδιάστατη έννοια που διαφέρει από άτομο σε άτομο και καλύπτει όλα τα στοιχεία και δεδομένα της ζωής του, από την σωματική ευεξία και την ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική ευζωία μέχρι την οικονομική ευζωία. Άρα, εφόσον μιλάμε για την ευημερία ενός/μιας εργαζόμενου/μένης, αναφερόμαστε στην ψυχική, σωματική και επαγγελματική του ευτυχία και ικανοποίηση στο εργασιακό του περιβάλλον.

Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, η ευημερία των εργαζομένων είναι καθοριστική για τη δημιουργία θετικών και παραγωγικών χώρων εργασίας. Προάγει την ψυχική και σωματική υγεία, ενισχύει τη δέσμευση και την ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού , και συμβάλλει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Μπορείτε να μας αναλύσετε περισσότερο τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας οργανισμός από τη διασφάλιση της ευζωίας του προσωπικού;
Καταρχάς, η ευημερία των εργαζομένων αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας ενός οργανισμού. Όπως βλέπουμε σε έρευνες, οι εργαζόμενοι που έχουν υψηλότερα επίπεδα ευζωίας και υγείας, αισθάνονται δηλαδή ότι η εργασία τους έχει νόημα, εκτιμώνται και υποστηρίζονται, είναι πιο αφοσιωμένοι στους στόχους του οργανισμού και, κυρίως, αποδίδουν καλύτερα. Επιπρόσθετα, εντοπίζεται ότι, δια μέσω της επένδυσης σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές ευημερίας, οι εργαζόμενοι αποκτούν αυξημένη ψυχική ανθεκτικότητα, μειώνεται η αίσθηση του στρες και της εξουθένωσης. Ως αποτέλεσμα, μειώνονται οι απουσίες από τον χώρο εργασίας και οι αποχωρήσεις, κάτι που επιτρέπει σε ένα οργανισμό να διατηρήσει αλλά και να προσελκύσει ταλαντούχο προσωπικό.

cardetinterview2

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ένας οργανισμός για να ενισχύσει την ευζωία των εργαζομένων του;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όταν μιλάμε για την εφαρμογή προγραμμάτων ευημερίας, δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. Κάθε οργανισμός θα πρέπει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις δικές του συνθήκες, δεδομένα, ανάγκες αλλά και όραμα. Άρα, σίγουρα το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να τα διασφαλίσει αυτά και να διεξάγει διάγνωση αναγκών των εργαζομένων του. Ακολούθως, να θέσει υπεύθυνο ένα άτομο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση των δράσεων-προγραμμάτων ευημερίας του οργανισμού, το οποίο θα αναλάβει επίσης την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο της ηγεσίας όσο και του προσωπικού αλλά και να αξιολογεί και να αναπροσαρμόζει τις προσεγγίσεις και δράσεις που θα εφαρμοστούν με μετρήσιμους δείκτες.

Υπάρχουν παραδείγματα πρακτικών και στρατηγικών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πράξη;
Ναι βέβαια υπάρχουν τεκμηριωμένες πρακτικές και στρατηγικές που έχουν εφαρμοστεί εκτεταμένα στο εργασιακό πλαίσιο, δείχνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα σε μετρήσιμους δείκτες του τομέα της διαχείρισης προσωπικού όπως ο αριθμός απουσιών και αποχωρήσεων, αλλά και η παραγωγικότητα και δέσμευση των εργαζομένων. Κάποια από αυτά θα παρουσιάσουμε ενδελεχώς στο πλήρως επιχορηγημένο πρόγραμμα κατάρτισης ‘Corporate Wellbeing Strategy’ που προσφέρουμε μέσω της ΑνΑΔ είναι:

  • Το SA Surgeon General’s Framework, το οποίο προσεγγίζει την ευημερία στον εργασιακό χώρο μέσα από μια ολιστική οπτική. Το πλαίσιο αυτό, ενσωματώνει 5 βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εργασιακή ευημερία (Αρμονία προσωπικής & επαγγελματικής ζωής, Αναγνώριση, Συνδέσεις & Κοινότητα, Προστασία ψυχικής υγείας, Ευκαιρίες για ανάπτυξη), προωθώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στους εργαζόμενους.
  • Το Thrive at Work Assessment Tool, ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες να εντοπίσουν τις ανάγκες και να θέσουν τις προτεραιότητες τους, επικεντρώνοντας σε πρακτικές που αυξάνουν την ευημερία, την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα.
  • Το Workplace Wellbeing Perma Model, που βασίζεται στη θεωρία PERMA του Martin Seligman και επικεντρώνεται στα πέντε στοιχεία της ευημερίας (Θετικά συναισθήματα, Εμπλοκή, Σχέσεις, Νόημα και Επιτεύγματα) και την εφαρμογή τους στον χώρο εργασίας για την προαγωγή της ψυχολογικής και κοινωνικής ευημερίας.

Μιας και αναφερθήκατε στο πρόγραμμα κατάρτισης που προσφέρετε στο αντικείμενο, μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες και να μας πείτε πως καλύπτει αυτά που συζητήσαμε;

Είναι νέο καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης, 100% επιχορηγημένο από την ΑνΑΔ, το οποίο θα προσφέρει στους/ις συμμετέχοντες/ουσες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν και να συντονίσουν αποτελεσματικά τη στρατηγική αλλά και τα προγράμματα ευημερίας σε έναν Οργανισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτικά εργαστήρια και παρουσιάσεις για τα απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να λάβουν αλλά και αποτελεσματικές προσεγγίσεις και δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση θα καλύψει μεταξύ άλλων: τους τρόπους διάγνωσης των αναγκών των εργαζομένων, τη διαχείριση των προκλήσεων, τη συστημική αλλά και ολιστική προσέγγιση του θέματος της εργασιακή ευημερίας, τρόπους για δημιουργία και υλοποίηση προσαρμοσμένων προγραμμάτων ευημερίας, επικοινωνιακή στρατηγική, εργαλεία και δείκτες μέτρησης της ευημερίας, όπως και στρατηγικές για αξιολόγηση και συνεχή βελτίωση, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες/ουσες θα επωφεληθούν από εξατομικευμένη συμβουλευτική για να λάβουν καθοδήγηση και στήριξη ώστε να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτήσουν στον οργανισμό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα μας.

Τί θα κερδίσει κάποιος/α συμμετέχοντας/ουσα από το πρόγραμμα;

Μέσα από το πρόγραμμα θα λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια, κατάρτιση αλλά και καθοδήγηση ώστε να είναι σε θέση να ασκήσουν συντονιστικό και ηγετικό ρόλο και να μετασχηματίσουν θετικά την κουλτούρα του οργανισμού τους. Δια μέσω της συμμετοχής τους θα εξοικειωθούν με τα 3 τεκμηριωμένα μοντέλα που αναφέραμε και θα τους παρουσιαστούν καινοτόμα και πρακτικά εργαλεία καθώς και καλές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν στον οργανισμό τους. Παράλληλα, μέσω της διαδραστικής μορφής των εργαστηρίων μας θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με άτομα που εργάζονται σε παρόμοιες θέσεις σε άλλους οργανισμούς. Τέλος, θα λάβουν υποστήριξη και ατομική συμβουλευτική στην εφαρμογή της στρατηγικής και του πλάνου ευημερίας.

Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα κατάρτισης ‘Corporate Wellbeing Strategy’ μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα (+357) 96807046, (+357) 22 002100 ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο training@cardet.org

Δειτε Επισης

Μεταρρύθμιση φορολογίας: Η προσοχή σε ΦΠΑ και φορολογική δικαιοσύνη
Δύο αναπληρωτές γενικοί γραμματείς στο ΚΕΒΕ...Διορίστηκαν Αιμίλιος Μιχαήλ και Ανδρέας Ανδρέου
Αρχίζει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας ΟΕΒ
Σύμβαση με ομάδα μελέτης για Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας στην Πάφο
Η κουλτούρα της ORB: Ανοιχτή επικοινωνία, συνεργασία και σεβασμός (video)
Νικόλας Τρεππίδης: Σημαντική ανάπτυξη για EMIs, περαιτέρω εδραίωση της Moneygate στον τομέα
Shaul Keinan: Το Palm Beach Resort είναι κάτι περισσότερο από μια ανάπτυξη-Το όραμά μας για την Λάρνακα
Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
Πλαφόν στο νερό... Λογικό περιθώριο κέρδους, να προστατεύεται ο καταναλωτής-Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου-Πρόεδρος ο Συμεών Παπανικόλα