Το ΥΠΟΙΚ καλωσορίζει το In-Depth Review-Καταδεικνύεται η ορθή οικονομική πολιτική

Το Υπουργείο Οικονομικών με σημερινή του ανακοίνωση καλωσόρισε τα αποτελέσματα της Εμπεριστατωμένης Επισκόπησης, τονίζοντας ότι αυτά «καταδεικνύουν την ορθή οικονομική πολική της Κυβέρνησης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών την κυπριακής οικονομίας». 

«Μέλημα της Κυβέρνησης παραμένει η εφαρμογή πολιτικών που να διασφαλίζουν την περαιτέρω διόρθωση των ανισορροπιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την επισήμανση της Επισκόπησης, ότι το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των μακροοικονομικών ευπαθειών που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και στη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης, διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, η Επισκόπηση σημειώνει ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες εντοπίζονται στους τομείς του δημόσιου, ιδιωτικού και εξωτερικού χρέους.

Πρόσθετα, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση παραμένει αρνητική, ωστόσο έχει βελτιωθεί και προσεγγίζει βιώσιμα επίπεδα, με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023 να αναμένεται να διευρυνθεί, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ωστόσο η ομαλοποίηση των τιμών στα προϊόντα ενέργειας και η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης θα συμβάλουν στην βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος μειώθηκαν σημαντικά και προβλέπεται να συνεχίσουν να ακολουθούν πτωτική πορεία τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα συνέχισε να μειώνεται, ενώ το ενδεχόμενο νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απομακρυσμένο. Στο μέλλον, οι ευπάθειες της χώρας προβλέπεται να συνεχίσουν να διορθώνονται, με την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. 

H Εμπεριστατωμένη Επισκόπηση αναλύει, επίσης, τους εμπορικούς δεσμούς που έχει η Κύπρος και τονίζει ότι η εξάρτηση της Κύπρου από ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως από οικονομίες τρίτων χωρών, καθιστούν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη στις γεωπολιτικές εξελίξεις και δημιουργούν αναταράξεις στις εμπορικές της σχέσεις. 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα