Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές

Την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ισπανίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα στο A-, επιβεβαίωσε ο Scope Ratings GmbH, αναθεωρώντας τις προοπτικές της σε θετικές, από σταθερές.

Επιπλέον, ο Scope επιβεβαίωσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις εκδότη σε S-1 σε τοπικό και ξένο νόμισμα, με σταθερές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Οίκο, η αναθεώρηση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης Α- σε θετικές από σταθερές αντανακλά την ενισχυμένη οικονομική ανθεκτικότητα της οικονομίας, παρά τις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, λόγω της πρόσφατης ισχυρής οικονομικής επίδοσης της Ισπανίας και της θετικής δυναμικής που καταδεικνύει η αγορά εργασίας, η οποία υποστηρίζεται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί.

Ο Οίκος αναφέρει, επίσης, ότι η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ από το Next Generation και οι αυξημένες επενδυτικές δαπάνες συμβάλλουν στις ισχυρές προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ, σε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες.

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η θεμελιώδης βελτίωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας και η συνεχής απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα».

Άλλος παράγοντας, σύμφωνα με τον Scope, είναι η ενίσχυση των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών που υποστηρίζεται από τη διατηρήσιμη αύξηση των εσόδων από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και τη συγκράτηση των δαπανών, η οποία αντανακλάται στη βελτίωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου που αντισταθμίζει τις προβλεπόμενες μέτριες δαπάνες για τόκους.

Ο γερμανικός Οίκος τονίζει πως οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τη γνώμη του ότι «οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι ανοδικοί για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες».

«Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση, μεμονωμένα ή συλλογικά, είτε στις προοπτικές ανάπτυξης, ξεπερνώντας τις βασικές μας προβλέψεις, όπως για παράδειγμα, αυξημένη δυνητική ανάπτυξη, είτε στα δημόσια οικονομικά, θέτοντας το δημόσιο χρέος σε σταθερή πτωτική τροχιά", σημειώνει.

Ο Scope αναφέρει ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να αντιστραφούν σε σταθερές εάν η χαμηλή μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ ή/και η παρατεταμένη επιδείνωση των δημοσιονομικών αντιστρέψει την τάση της πτωτικής πορείας του χρέους προς το ΑΕΠ ή εάν η αύξηση του εγχώριου πολιτικού κινδύνου επιδείνωνε σημαντικά τις οικονομικές συνθήκες και τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ