Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»

Το κύριο τμήμα του έργου του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025, εφόσον τα διάφορα μέρη μπορούν πραγματικά να εργαστούν μαζί, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιού Γιαντάο.

"Το έργο στο Βασιλικό είναι κάπως περίπλοκο. Τώρα επανήρχισαν κανονικά οι εργασίες. Βλέπουμε να υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες και οι προοπτικές είναι λαμπρές", είπε ο Κινέζος Πρέσβης.

Ο κ. Λιού απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο εργαστηρίου για δημοσιογράφους που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα των «Δυο συνεδριών» της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης (του κοινοβουλίου) και της Εθνικής Επιτροπής της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας που γίνονται κάθε χρόνο την άνοιξη στο Πεκίνο.

Πρόκειται για διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στη βάση του πολιτικού συστήματος της χώρας, και όπως είπε ο κ. Λιού αποτελούν ένα σημαντικό παράθυρο για κατανόηση της κινέζικης δημοκρατίας και της οικονομίας της χώρας.

Ερωτηθείς για τη στάση της Κίνας έναντι του θέματος που προέκυψε όσον αφορά τις εργασίες από την κινεζική κοινοπραξία CPP-METRON, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό ο κ. Λιού είπε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, πως θεωρεί πως αυτή τη στιγμή μετά τα όσα δημοσιεύθηκαν και τις συζητήσεις που έγιναν μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε την αιτία του προβλήματος και ποιος έχει την ευθύνη.

Σημείωσε πως την περασμένη Παρασκευή αντιπρόσωπος της κινέζικης κοινοπραξίας είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου και κατέληξαν σε μια πολύ εποικοδομητική συναντίληψη και πως το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στον χώρο του έργου και προέβη σε μια πολύ θετική δήλωση.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχουν προσδώσει μεγάλη σημασία και έχουν υποστηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το έργο. Το εκτιμούμε πάρα πολύ αυτό», ανέφερε.

Είπε πως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλων θεμάτων έχουμε δει να υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με αυτό το έργο. Ωστόσο, υπογράμμισε, «θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες».

Ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό για τις δυο πλευρές να έχουν κατά νου τη μεγάλη εικόνα, να εργαστούν μαζί με ειλικρίνεια, να τηρήσουν το συμβόλαιο και να επιδιώξουν αμοιβαίο όφελος.

Ο κ. Λιού επεσήμανε πως εφόσον οι δυο πλευρές μπορέσουν να ακολουθήσουν αυτό το πνεύμα θα μπορέσουν να χειριστούν κατάλληλα τα όποια προβλήματα και «να καταστήσουν αυτό το έργο ένα έργο που θα έχει οφέλη για τον λαό, θα πετύχει θετικά αποτελέσματα για όλους (win-win results), και θα καταδείξει τη φιλία μεταξύ των δυο χωρών».

Αμοιβαία οφέλη
Υπογράμμισε πως το τερματικό στο Βασιλικό είναι ένα πολύ καλό έργο και δεν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα όπως το ποιος προσβάλλει ποιόν. Και οι δυο πλευρές έχουν φιλία μεταξύ τους, και οι δυο πλευρές ακολουθούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και επιδιώκουν αμοιβαία οφέλη, επεσήμανε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πλευρές θα συνεχίσουν να προσδίδουν σημασία και να υποστηρίζουν αυτό το έργο.

"Ελπίζουμε ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί ομαλά σύντομα ώστε ο κυπριακός λαός να μπορέσει σύντομα να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό από υγροποιημένο φυσικό αέριο και η Κύπρος να πετύχει τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό επίσης σύντομα", ανέφερε

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθηθούν άλλα σχετικά έργα ώστε το όλο εγχείρημα να αποδώσει σύντομα. Εξήγησε πως εννοεί την εγκατάσταση αγωγών και τον μετασχηματισμό του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Ερωτηθείς αν το έργο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ο Πρέσβης της Κίνας είπε πως "το χρονοδιάγραμμα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν καθορισμένο για τον Ιούλιο 2022 και το χρονοδιάγραμμα που ήταν καθορισμένο στη συμπληρωματική συμφωνία ήταν για τις 23 Ιουλίου φέτος. Ωστόσο έχουμε βιώσει τόσες πολλές εξελίξεις", ανέφερε.

Είπε πως εφόσον τα διάφορα μέρη ενισχύσουν τη συνεργασία με μεγάλη ειλικρίνεια το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. "Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κατάλληλη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων μερών. Τότε μπορεί να αναμένεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο", επεσήμανε.

Εξήγησε πως το έργο αποτελείται από δυο μέρη. Το ένα είναι το σκάφος FSRU. Οι εργασίες για αυτό γίνονται στη Σαγκάη και «πέραν του 99.9% αυτού του σκάφους έχει ήδη ολοκληρωθεί», επεσήμανε. Είπε πως το σκάφος αυτό θα παραδοθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Σε σχέση με τις χερσαίες εργασίες στον χώρο όπου γίνεται το έργο είπε πως επί του παρόντος έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 50%. Ανέφερε πως οι εργασίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με πολύ εξελιγμένες ή υψηλές τεχνολογίες .

Ορισμένοι Κινέζοι εργάτες θα έλθουν σύντομα στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των χερσαίων εργασιών. Και με την κινέζικη επάρκεια και ταχύτητα οι προοπτικές για αυτό το έργο είναι πολύ αισιόδοξες, ανέφερε.

"Εφόσον τα διάφορα μέρη μπορούν πραγματικά να εργαστούν μαζί τότε θεωρώ ότι το κύριο τμήμα του έργου στο Βασιλικό μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου έτους", είπε ο Κινέζος Πρέσβης.

Εξάλλου στην αρχική του ομιλία, ο Πρέσβης της Κίνας είπε πως σε ό,τι αφορά την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Ζιπίνγκ έχει πολύ καλές επαφές με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και οι δυο χώρες στηρίζουν πάντα σθεναρά η μια την άλλη σε θέματα που αφορούν τα καίρια συμφέροντα και τις πολύ μεγάλες ανησυχίες της κάθε μιας.

Επεσήμανε πως ο όγκος του εμπορίου Κίνας – Κύπρου ήταν κοντά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρσι και πως οι εξαγωγές της Κύπρου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 11,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ακόμη σημείωσε πως οι κινέζικες εταιρείες έδωσαν μια ισχυρή ενίσχυση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024