Cyta: Η δημιουργία Data Center, οι προγραμματισμένες επενδύσεις και γιατί αποχώρησε από EMC
14:38 - 21 Μαρτίου 2024
Σε επικαιροποίηση της μελέτης για τη δημιουργία του Κέντρου Δεδομένων (Data Center) προχωρά η Cyta, προκειμένου να εξετάσει το ενδιαφέρον οκτώ εταιρειών, που είχαν δηλώσει, και άλλων δύο που προέκυψαν στη συνέχεια, δήλωσε η νέα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ημικρατικού οργανισμού Μαρία Τσιάκκα.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον οργανισμό, η κ. Τσιάκκα είπε πως η Cyta ψάχνει στρατηγικό συνεργάτη για το έργο αυτό, ο οποίος να επενδύσει στο έργο, στο οποίο ο οργανισμός θα συμμετέχει με 51%, αφού ένας δυνητικός πελάτης θα είναι η Κυβέρνηση.
Για το έργο αυτό, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η αρχική μελέτη βιωσιμότητας ζητήθηκε από ιδιωτική εταιρεία, η οποία στη μελέτη αυτή εμφανιζόταν ως δυνητικός συνεργάτης της Cyta, μια μελέτη που εξετάστηκε από το προηγούμενο ΔΣ του οργανισμού, το οποίο υπαναχώρησε όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να εξετάσει το θέμα, όπως είπε.
«Μέχρι την έναρξη της διερεύνησης του θέματος η Cyta συνομιλούσε με την εταιρεία αυτή. Και έκαναν πίσω όταν μπήκαμε εμείς», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, μιλώντας στη συνεδρία.
Απαντώντας η Μαρία Τσιάκκα, ανέφερε ότι η δημιουργία του Data Center αποτελεί ειλημμένη απόφαση για το ΔΣ, προσθέτοντας ότι, έπειτα από διαγωνισμό, ανατέθηκε σε ελεγκτικό οίκο με τεχνογνωσία στο θέμα αυτό να ετοιμάσει μια σχετική μελέτη και να προσεγγιστούν εταιρείες για συμμετοχή στο έργο.
Όπως είπε, προσεγγίστηκαν 39 εταιρείες, από τις οποίες ενδιαφέρθηκαν οκτώ. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον τελικά, αφού οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η Cyta ήταν οι εταιρείες να επενδύσουν οι ίδιες στο έργο, να φέρουν πελάτες και να προσφέρουν τεχνογνωσία στην Cyta.
«Το συζητήσαμε στο ΔΣ και αποφασίσαμε να δώσουμε οδηγίες όπως επικαιροποιηθεί η μελέτη αυτή, να προσεγγιστούν ξανά οι 8 συν 2 εταιρείες που είπαν ότι ενδιαφέρονται», ανέφερε, προσθέτοντας πως όταν εξευρεθεί ο στρατηγικός συνεργάτης, η Cyta θα διενεργήσει έρευνα βιωσιμότητας του έργου.
Η κ. Τσιάκκα είπε πως οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Cyta επικεντρώνονται στο Data Center και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του οργανισμού κυρίως της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Υγιής οργανισμός, πολύ σοβαρά ευρήματα για επενδυτικές αποφάσεις, λέει ο Γ. Ελεγκτής
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε τη Cyta ως ένα μεγάλο «κατά βάση υγιή οργανισμό», ο οποίος δραστηριοποιείται σε ένα τομέα, όπου, όπως υποστήριξε, επικρατεί ολιγοπώλιο λόγω της φύσης του τομέα.
Αναφέρθηκε σε πολύ χαμηλές παραδοχές για τα μελλοντικά έσοδα και τη μελλοντική κερδοφορία του οργανισμού την ώρα που η «πίττα μεγαλώνει», όπως είπε.
Ο κ. Μιχαηλίδης έστρεψε τα πυρά του στο προηγούμενο Δ.Σ. του Οργανισμού, το οποίο, όπως είπε «έδωσε την εικόνα ότι η Cyta πετά, είμαστε μάγοι, κάνουμε θαύματα και αναμένουμε να μας κάνετε το άγαλμα».
Αναφέρθηκε σε πολύ σοβαρά θέματα που έχουν εντοπιστεί, που, όπως είπε θυμίζουν τις «στραβάρες του παρελθόντος».
Αναφέρθηκε στο υποθαλάσσιο καλώδιο δεδομένων EMC, στο οποίο η Cyta είχε αποφασίσει να συμμετάσχει μαζί με την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι στο ίδιο σχήμα συμμετέχει νεοσυσταθείσα εταιρεία, της οποίας διευθυντής είναι «άτομο με πολιτικές διασυνδέσεις, με αξίωμα στο ΔΗΣΥ και η αδελφή του σχετίζεται εξ αγχιστείας με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Υποστήριξε ακόμη το πρόσωπο αυτό, το οποίο κατονόμασε, έβαλε σχεδόν μηδενικό ποσό και βρέθηκε να «έχει στην τσέπη του δώρο €50 εκατ.» Σημείωσε ακόμη ότι η Cyta αποχώρησε από το έργο όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέτασε το έργο.
Τη θέση αυτή απέρριψε η Cyta.
H Μαρία Τσιάκκα είπε πως η Cyta αποχώρησε από το έργο για επιχειρηματικούς λόγους, αφού άλλαξαν οι όροι χρηματοδότησης, τους οποίους ο Οργανισμός αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί. «Δεν είχαμε πολιτικές παρεμβάσεις για το έργο, μπήκαμε για επιχειρηματικούς λόγους και εξήλθαμε για επιχειρηματικούς λόγους», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Ανδρέας Νεοκλέους χαρακτήρισε το έργο ως σημαντικό αφού θα παρακάμψει τη μοναδική δίοδο των καλωδίων που κινείται μέσω του Σουέζ και πρόσθεσε ότι η Cyta εξήλθε διότι είχαν τεθεί πολύ αυστηροί όροι συμμετοχής.
«Και δεν είχαν καμία σχέση οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή εφόσον είμαστε νόμιμοι και έχουμε γνωματεύσεις ότι όλα ήταν νόμιμα», συμπλήρωσε.
Στη συνεδρία προέκυψε αντιπαράθεση μεταξύ της βουλευτού του ΔΗΣΥ Σάββιας Ορφανίδου και του Γενικού Ελεγκτή με αφορμή την αναφορά σε συγκεκριμένο όνομα.
«Στοχοποιούμε κόσμο, υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα», είπε η κ. Ορφανίδου και διερωτήθηκε αν υπάρχει κάτι παράνομο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Είπε ακόμη ότι ο λόγος για τον οποίο εξήλθε η Cyta από το έργο «είναι η υποκειμενική προσέγγιση του Γενικού Ελεγκτή», προσθέτοντας το όλο θέμα τελείωσε αφού η Cyta αποχώρησε για επιχειρηματικούς λόγους.
Αντίθετα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ανταπάντησε ότι επειδή «οργανώθηκε ένα έγκλημα και λόγω της σωστής τάσης της ΕΥ απετράπη, δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται θέμα».
«Το ότι τελικά ναυάγησε αυτή η προσπάθεια και η εμπλοκή της CYTA, κατά την άποψή μας δεν διαγράφει και το θέμα που προκύπτει και σίγουρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ανέφερε το όνομα του συγκεκριμένου στελέχους και περιέγραψε τη διαδικασία», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Χριστοφίδης.
Η Cyta θέλει να ανταγωνιστεί την ΑΗΚ
Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε ενημέρωση που έκανε η Cyta στην Επιτροπή Οικονομικών αναφορικά με την προωθούμενη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, λέγοντας ότι πρόκειται για παραπλάνηση.
«Αλλά πίσω από αυτό κρυβόταν ότι ουσιαστικά (η Cyta) θα μπει στην αγορά ηλεκτρισμού, θα γίνει ανταγωνιστής της ΑΗΚ, θα παράγει ρεύμα με φωτοβολταϊκά και θα αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες, και θα το πουλά σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή η Cyta θα γίνει ο μεσάζων για τους ιδιώτες για να μπορούν να ανταγωνίζονται την ΑΗΚ», πρόσθεσε.
Απαντώντας, η κ. Τσιάκκα είπε πως η Cyta δεν έχει άμεσο στόχο να εισέλθει στην αγορά ηλεκτρισμού. «Σε αυτή τη φάση ο στόχος μας είναι να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές. Θέλουμε να γίνουμε πράσινη εταιρεία μέχρι το 2027. Τώρα η Cyta καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας από ΑΠΕ, σε ποσοστό 5% με 7%», πρόσθεσε.
Εξάλλου, στις παρατηρήσεις του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στη μετατροπή του ωρομίσθιου προσωπικού της Cyta σε αορίστου χρόνου, σε πλουσιοπάροχο σχέδιο εθελούσιας εξόδου (ΣΕΑ), που υλοποιήθηκε το 2023, αμφισβητώντας τις εξοικονομήσεις που θα έχει ο οργανισμός λόγω των προσλήψεων, καθώς και στη ανανέωση του συμβολαίου του Ανδρέα Νεοκλέους με «λανθασμένη ερμηνεία» του σχετικού νόμου που θεσπίστηκε το 2022.
Απαντώντας, η κ. Τσιάκκα είπε ότι από το Σχέδιο Εθελούσιας εξόδου βάσει αναλογιστικής μελέτης θα πετύχει μείωση του κόστους προσωπικού €56 εκατ. τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι η πολιτική του Οργανισμού είναι να γίνει μία πρόσληψη για κάθε τέσσερα άτομα που έχουν αποχωρήσει.
Είμαστε οργανισμός τεχνολογίας, χρειαζόμαστε νέο κόσμο να φέρει νέα κουλτούρα στον οργανισμό, είπε, προσθέτοντας ότι από τα 355 άτομα που έχουν αποχωρήσει θα προσληφθούν 87.
Για το θέμα της ανανέωσης του Συμβολαίου, είπε ότι το προηγούμενο ακολούθησε τον νόμο του 2022, προσθέτοντας ότι είχε ζητηθεί νομική συμβουλή, η οποία ήταν θετική.