Σαν έτοιμοι από καιρό να ταξιδέψουν οι Κύπριοι... Κάνουν ανάρπαστα τα ταξιωτικά πακέτα

Σαν έτοιμοι από καιρό να ταξιδέψουν οι Κύπριοι, οι οποίοι αξιοποιώντας στο έπακρο τα διαδοχικά τριήμερα και με την εορταστική περίοδο του Πάσχα να βρίσκεται προ των πυλών, κάνουν κυριολεκτικά ανάρπαστα τα ταξιδιωτικά πακέτα και ετοιμάζουν βαλίτσες για αγαπημένους τους προορισμούς.

Σαφής περί τούτου ήταν η εικόνα που σκιαγραφήθηκε χθες από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA), η οποία παραχωρήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυσή του.

Από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτά του προέδρου του ACTTA Χάρη Παπαχαραλάμπους και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Χρίστου Χρίστου, ειπώθηκε πως τα επερχόμενα τριήμερα είναι όλα sold out, με ελάχιστα πακέτα να έχουν απομείνει.

Την ίδια ώρα, ενόψει Πάσχα, οι κρατήσεις επίσης οδεύουν προς εξάντληση, με την Ελλάδα να αποτελεί μακράν τον πλέον προσφιλή προορισμό των Κυπρίων, ειδικότερα η Κέρκυρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως είναι το Παρίσι.

Εξίσου πανομοιότυπα είναι τα μηνύματα και με φόντο την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, με τα πακέτα να είναι ήδη αναρτημένα στις ιστοσελίδες των διοργανωτών ταξιδιών και τις κρατήσεις να έχουν αρχίσει.

Χαρακτηριστική, η έκκληση του κ. Παπαχαραλάμπους προς τους ενδιαφερόμενους, όπως προβούν έγκαιρα στις αγορές των ταξιδιών τους, ώστε να μην αναγκαστούν να καταβάλουν το αυξημένο κόστος της τελευταίας στιγμής.

Όσον αφορά τους αγαπημένους προορισμούς, η πρωτοκαθεδρία βρίσκεται φυσικά στην Ελλάδα, η οποία απολαμβάνει το 1/3 των ταξιδιών.

Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, που προσελκύει ποσοστό 10%-12% των Κυπρίων, την ώρα πάντως που κερδίζουν έδαφος και άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί(σ.σ. Γαλλία και Γερμανία), κυρίως πόλεις στις οποίες υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Ζήτημα οι παρανομίες...

Όλα αυτά πάντως, την ώρα που μια σειρά προβλημάτων ταλανίζουν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ανάμεσά τους, οι παρανομίες που παρουσιάζονται στον τομέα των κρατήσεων και χώρων διαμονής. Με την ανάγκη πάταξης τέτοιου είδους φαινομένων, να τονίζεται από τον πρόεδρο του ACTTA στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου.

Συγκεκριμένα, διοργανώνονται από διάφορα άτομα εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα γάμοι, στην Κύπρο ή ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς να κατέχουν τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται για να ονομάζονται ταξιδιωτικά γραφεία.

Η δράση τους είναι κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσιάζοντας πακέτα ταξιδιών και εκδρομές στην Κύπρο. Με τον αχανή χαρακτήρα των κοινωνικών δικτύων ωστόσο, να καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό τους και την επιβολή κάποιας ποινής.

Δυνατό και το 2024

Σε ό,τι αφορά την βιομηχανία των ταξιδιών γενικότερα, αυτό που φαίνεται μέσα από τα στοιχεία και τους αριθμούς των καθ' ύλην αρμόδιων, είναι πως έχει επιστρέψει και ανακάμψει για τα καλά.

Το 2023 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον εξερχόμενο τουρισμό της Κύπρου, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2024 συγκλίνουν στο ότι η ταξιδιωτική κίνηση προς και από την Κύπρο θα παρουσιάσει ελαφριά μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως ως αποτέλεσμα της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στο Ισραήλ.

Άξια αναφοράς είναι εξάλλου η παρατηρούμενη επιστροφή του κοινού στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και στην ασφάλεια που του προσφέρει, δεδομένου πως οι ταξιδιώτες, αγοράζοντας τα ταξίδια τους από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, δεν θα υποστούν οποιαδήποτε ζημιά λόγω αστάθμητων παραγόντων, όπως για παράδειγμα απεργίες σε αεροπορικές εταιρείες ή αεροδρόμια, ή αναβολές και ακυρώσεις πτήσεων λόγω καιρικών συνθηκών κτλ.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ