Στην ΕΔΥ τέλος Μαρτίου οι νέες αξιολογήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους

Χωρίς στοιχεία γίνεται η συζήτηση για το ζήτημα του νέου συστήματος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτά αναμένεται να κατατεθούν τέλος Μαρτίου στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία είναι και η αρμόδια για να αξιολογήσει το σύστημα, δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Έλενα Οικονομίδου Αζίνα.

Η κ. Αζίνα μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την Τετάρτη που ασχολήθηκε με το θέμα. Οι συντεχνίες επανέλαβαν το αίτημά τους να μη μετρήσει η αξιολόγηση του 2023 για σκοπούς προαγωγής.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ εξήγησαν τη θέση τους η αξιολόγηση για το 2023 να είναι σε δοκιμαστική βάση, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να συνυπολογιστεί για σκοπούς προαγωγής, καθώς, εξαιτίας των λαθών που παρατηρήθηκαν και με γνώμονα τις ενστάσεις που κατατέθηκαν, αναμένουν ότι θα υπάρξουν πολλές προσφυγές και θα υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.

Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι ένας στους δέκα αξιολογούμενους έχει υποβάλει ένσταση για την αξιολόγησή του. Ανέφεραν ακόμα, ότι φημολογείται ότι όσοι εξετάζουν τις ενστάσεις έχουν οδηγίες να μη βλέπουν ενστάσεις αξιολογήσεων που έλαβαν βαθμολογία πάνω από 8, ενώ, ταυτόχρονα, δεν έχουν την υποχρέωση να αιτιολογούν την απόφασή τους για εξέταση ή όχι μιας ένστασης.

Ανέφεραν, ακόμη, ότι ως ΠΑΣΥΔΥ, είχαν καταθέσει υπόμνημα στις 23 Ιουνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 19 Σεπτεμβρίου στον Υπουργό Οικονομικών, με το οποίο επισήμαναν τα προβλήματα που θα εμφανίζονταν, πριν ακόμα αρχίσει η αξιολόγηση και ζητούσαν από τότε δοκιμαστική εφαρμογή.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Έλενα Οικονομίδου Αζίνα, είπε ότι «δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση που αξιολογούνταν όλοι ως εξαίρετοι». Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί στο τμήμα κάποιο επίσημο παράπονο για το σύστημα αξιολόγησης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων.

Είπε, ακόμα, ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αναμένεται να πάρει τις αξιολογήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου και τότε μόνο θα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημείωσε ότι τα παράπονα που αφορούν μεροληψία και υποκειμενικότητα ή εκδικητικές συμπεριφορές δεν θα λυθούν με μία αναβολή εφαρμογής της διαδικασίας, ενώ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και τα ποιοτικά κριτήρια των ενστάσεων, όχι μόνο ο αριθμός τους.

Στις παρεμβάσεις τους εντός της Επιτροπής, οι Βουλευτές ζήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ακούστηκαν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης ρώτησε αν η κυβέρνηση, σε πολιτικό επίπεδο, θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι τέτοιο που να επιβάλλει κάποια ενέργεια εκ μέρους της Βουλής. Είπε ότι το ζήτημα δεν είναι εύκολο και μπορεί μια προσπάθεια να διορθωθούν τα προβλήματα, να αφήσει άλλους δυσαρεστημένους. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι όλα είναι εντάξει. Δεν είναι εντάξει», είπε, αναφέροντας καταγγελίες που ήρθαν ενώπιον του ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν συστάθηκε η τριμελής επιτροπή που προβλέπεται για την αξιολόγηση, αλλά αυτή έγινε από ένα πρόσωπο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς ρώτησε αν η κυβέρνηση έχει εκτίμηση για το ποια είναι τα λάθη και ανεπάρκειες που εμφανίστηκαν με την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και, αν υπάρχουν και αναγνωρίζονται, αν υπάρχει πρόταση για θεραπεία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι όσα επώνυμα λέγονται από σοβαρά οργανωμένα σύνολα, όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Είπε ότι την προηγούμενη φορά ακούστηκαν καταγγελίες για «σκανδαλώδεις και εκδικητικές» συμπεριφορές και συστημικά προβλήματα. Ρώτησε τι έκανε η επίσημη κυβέρνηση μετά το άκουσμα αυτών των καταγγελιών, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει πλήρως το σύστημα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης ρώτησε αν, από την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα στη Βουλή και ακούστηκαν τα παράπονα των συντεχνιών, έχουν γίνει συναντήσεις του αρμοδίου τμήματος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Η ουσία είναι αν το αρμόδιο Υπουργείο και τμήμα και οι φορείς του κράτους ασπάζονται είτε μερικώς είτε στην ολότητα τις ανησυχίες και πραγματικότητες των συνδικαλιστικών οργανώσεων», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν έγινε κάποιο γραπτό παράπονο στο αρμόδιο τμήμα που να τεκμηριώνει τις καταγγελίες για να μπορούν να ελεγχθούν. Είπε ότι τον προβληματίζει ποιοι έδωσαν την εντολή για να μπουν βαθμολογίες μεταξύ 5-8 και ποιοι έδωσαν εντολή οι ενστάσεις πάνω από 8 να απαντούνται με συμφωνημένο τρόπο, σημειώνοντας ότι όποιο επεμβαίνουν παρανομούν. Ρώτησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αν θα δέχονταν να παγοποιηθούν οι προαγωγές για το 2024, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με πιθανές προσφυγές, κάτι με το οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είπαν ότι διαφωνούν.

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ