Αναγκαιότητα η ενιαία εποπτεία των επαγγελματικών υπηρεσιών

Η Κύπρος βρέθηκε πρόσφατα εκ νέου στη δίνη διεθνών δημοσιευμάτων έστω κι αν πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν παλιές και γνωστές κι άλλες ανυπόστατες.

Η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία Ενιαίας εποπτικής Αρχής των παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών, έφερε τεράστιες αντιδράσεις από τους δικηγόρους και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ).

Αντιδράσεις οι οποίες θεωρούμε πως είναι υπερβολικές και ανυπόστατες, δεδομένης της μη επαρκούς εποπτείας και αυτορρύθμισης, ειδικά του δικηγορικού επαγγέλματος.

Είναι γενική παραδοχή ότι η αυτορρύθμιση στην Κύπρο δοκιμάστηκε για πολλά χρόνια και εκ του αποτελέσματος απέτυχε.

Στις τράπεζες έχουμε απτά δεδομένα ότι έχουν αλλάξει τα πράματα, το ίδιο και για τις εταιρείες που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για τους ιδιώτες επόπτες ποια στοιχεία έχουμε;

Η αυτορρύθμιση δεν αδικεί μόνο τη φήμη της χώρας αλλά και όλους τους συνετούς και νόμιμους επαγγελματίες οι οποίοι καταλήγουν να αντιμετωπίζονται με αρνητικότητα και δυσπιστία λόγω κάποιων λίγων που πλήττουν το κύρος του επαγγέλματος τους.

Και δυστυχώς τα εποπτικά σώματα των επηρεαζόμενων επαγγελμάτων δεν κατόρθωσαν να προστατεύσουν τους πολλούς από τους ελάχιστους.

Δεν είναι υπεράνω οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι θα πρέπει να αρχίσουν να τηρούν μία πιο συναινετική και εποικοδομητική στάση. Όποτε προκύπτει κάποιο σημαντικό ζήτημα εξεγείρονται, επαναστατούν και δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους λες και είναι υπεράνω όλων των άλλων.

Το είδαμε την περίοδο της πανδημίας με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, το είδαμε με το e-justice που κατέβηκαν στους δρόμους (για να τους συμπονέσει ο κόσμος;) το βλέπουμε και σήμερα για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Η Ενιαία Εποπτική Αρχή είναι μία αναγκαιότητα. Δεν μπορεί οι δικηγόροι να ακολουθούν άλλα, οι λογιστές, άλλα, οι πάροχοι υπηρεσιών άλλα. Από μόνος του αυτός ο ανταγωνισμός πλήττει την εποπτεία αλλά και τη ανταγωνιστικότητα αφού ο καθένας θα προσπαθεί να πουλήσει το ανταγωνιστικό εποπτικό του πλεονέκτημα.

Επιπρόσθετα, παραθέτουμε κάποια ερωτήματα για προβληματισμό:

  • Πόσες ποινές και τι είδους επέβαλε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης;
  • Πόσες περιπτώσεις είδαμε τα τελευταία χρόνια στον διεθνή Τύπο για Κύπριους δικηγόρους και πως έτυχαν χειρισμού;
  • Πόσα άτομα εργοδοτούνται για την υλοποίηση του εποπτικού ρόλου του ΠΔΣ;

Ο πίνακας ΕΔΩ ο οποίος παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη του ΠΔΣ τον Μάρτιο του 2023 δίδει μία εικόνα των αποτελεσμάτων της αυτορρύθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος και της αποτελεσματικότητάς του. Εναπόκειται στον καθένα να τα αξιολογήσει και να κρίνει κατά πόσο η εποπτεία του ΠΔΣ ήταν επαρκής.

Εμείς κρίνουμε πως δεν ήταν. Από 1785 καταγγελίες που υποβλήθηκαν εξετάστηκαν 957 και προέκυψαν 24 καταδίκες. Άρα, καταδίκες σε ποσοστό 2.5% και 1% ποινές στέρησης άδειας και διαγραφή από το μητρώο.

Η ΙΜΗ και τα Μέσα Ενημέρωσής της, είχαν μεταφέρει πολλές φορές τους προβληματισμούς τους σε σχέση με την αυτορρύθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος, και δημόσια και σε συζητήσεις με επαγγελματίες, αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν εισακούστηκε.

Σήμερα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εκτός από τη δημιουργία μίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Οι επαγγελματίες αυτό που έχουν να κάνουν είναι να συνεργαστούν για τη βέλτιστη λειτουργία της και να αφήσουν κατά μέρος τις έντονες αντιδράσεις και την τοξικότητα. Είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούσαν να ρυθμίσουν τα του οίκου τους και την έχασαν.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου