Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας

Πληθαίνουν οι κενές θέσεις εργασίας, καθώς η έλλειψη προσωπικού αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα βραχνά για τις επιχειρήσεις.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 12.038, καταγράφοντας αύξηση 4.217 θέσεων ή άλμα 53,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε μείωση 236 θέσεων (-1,9%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων καταγράφονται στους τομείς των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (5,2%), άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών (3,9%), όπως επίσης στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την επισκευή οχημάτων και μοτοσικλετών (3,5%).

Πλήθος θέσεων σε εμπόριο, φιλοξενία και εστίαση

Σε αριθμούς, οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας παρατηρούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την επισκευή οχημάτων και μοτοσικλετών, φτάνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2023 στις 2.659, σημειώνοντας μάλιστα αλματώδη ετήσια αύξηση 129,6% (1.158 το τέταρτο τρίμηνο του 2022).

Τομείς με πολλές κενές θέσεις παραμένουν επίσης η φιλοξενία και η εστίαση. Συγκεκριμένα, στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 1.469, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (1.415).

Ο κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων μετρά 1.122 κενές θέσεις στο τέλος του 2023.

kenestheseis4o2023

Στον κατασκευαστικό τομέα παρατηρούνται 980 κενές θέσεις εργασίας, στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες 970, ενώ στην εκπαίδευση παρατηρούνται 894 κενές θέσεις.

Στις 695 διαμορφώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2023 στη δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, με τον τομέα της μεταποίησης να ακολουθεί με 624 κενές θέσεις.

Εξάλλου, στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα, οι κενές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 531, ενώ στη μεταφορά και την αποθήκευση ανήλθαν στις 511.

Οι λιγότερες κενές θέσεις

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας στις άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (456,8%), στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας (437,5%), καθώς επίσης και στις κατασκευές (177,6%).

Αντίθετα, στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια μείωση ύψους 87,5%.

Ο τομέας με τις λιγότερες κενές θέσεις εργασίας, μόλις τρεις ήταν τα ορυχεία και τα λατομεία, με τον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού να ακολουθεί οριακά με τέσσερις κενές θέσεις.

Στις 43 ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, ενώ στις 57 διαμορφώθηκαν οι κενές θέσεις στις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Δειτε Επισης

Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το βραβείο που πήραμε στα IN Business Awards (vid)
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία
Αφροδίτη Ψαρά και Γιώργος Ψαράς: Είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα (vid)
ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Σοφία Βορκά: Αποτέλεσμα καθημερινής εργασίας για μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι η βράβευση της IKEA (vid)
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)