Powered by

Διακυμάνσεις στην οικονομική αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών

Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας στην Κύπρο (Economic Policy Uncertainty index, EPU)
την περίοδο Δεκεμβρίου 2023 - Φεβρουαρίου 2024 χαρακτηρίστηκε από αυξομειώσεις, σημειώνοντας προσωρινή άνοδο τον Ιανουάριο, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ειδικότερα, σημειώνει, ο δείκτης EPU από 223,04 μονάδες τον Δεκέμβριο άγγιξε τις 278,79 μονάδες τον Ιανουάριο, υποχωρώντας τον Φεβρουάριο στις 221,14 μονάδες.

Διευκρινίζεται ότι η κορύφωση του δείκτη EPU τον Ιανουάριο οφείλεται στις αυξημένες γεωπολιτικές αναταράξεις -την κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα- οι οποίες δημιούργησαν ανησυχίες για πιθανές διαταράξεις του παγκόσμιου εμπορίου και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Παρόμοιες προσωρινές αυξήσεις εμφανίστηκαν και στον ευρωπαϊκό δείκτη EPU τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, αναφέρεται, τον Φεβρουάριο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας στην Κύπρο και στην Ευρώπη υποχώρησε στα επίπεδα Δεκεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει σχετική αποκλιμάκωση της οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία όμως εξακολουθεί να παραμένει σε ψηλά ιστορικά επίπεδα.

Τον Δείκτη αβεβαιότητας για την Οικονομική Πολιτική (Economic Policy Uncertainty index, EPU) εισήγαγαν οι Baker, Bloom και Davis (2016). Πρόκειται για έναν δείκτη ο οποίος ποσοτικοποιεί την οικονομική αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και βασίζεται σε ανάλυση κειμένου (textual analysis). H κατασκευή του εν λόγω Δείκτη βασίζεται στην καταμέτρηση του αριθμού των άρθρων εφημερίδων που είναι δημοσιευμένα στον έντυπο τύπο και τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία λέξη από κάθε μία από τις ακόλουθες 3 κατηγορίες: Οικονομία (E), Πολιτική (P), και Αβεβαιότητα (U). Μέχρι στιγμής υπάρχουν τα δεδομένα για σχεδόν 30 χώρες παγκοσμίως (εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται στην Ευρώπη).

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατασκευάζει τον Δείκτη EPU για την κυπριακή οικονομία, και αναλύει τις επιδράσεις του στην κυπριακή οικονομία.

«Παρατηρούμε ότι η αβεβαιότητα στην Κύπρο έως το 2007 παρουσιάζεται κατά μέσο όρο αισθητά χαμηλότερη και με μικρότερες διακυμάνσεις, ενώ μετά το 2008 εμφανίζει μία σταδιακή αύξηση, παίρνοντας τις υψηλότερες τιμές το 2012 με την τραπεζική κρίση, το 2020 με την πανδημία της Covid-19 και το 2022 με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», αναφέρεται.

Δειτε Επισης

Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις