Η απόφαση του Υπουργικού για συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Πρόθεση επένδυσης, αλλά...

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας όπως μετά την ολοκλήρωση κάποιων ενεργειών ελέγχου που περιγράφονται στην πρόταση παρθεί τελική επενδυτική απόφαση για το Great Sea Interconnector, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Great Sea Interconnector πρώην Euroasia Interconnector για το ποσό μέχρι 100 εκ. ευρώ».

Ουσιαστικά, εξήγησε, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν κάποιες εκθέσεις βιωσιμότητας του έργου. «Θα γίνουν οι μελέτες από κοινού με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας), ο οποίος είναι φορέας υλοποίησης επίσης». Πρόσθεσε ότι είναι επίσης επενδυτικά ταμεία, όπως είναι το επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, TAQA, και εννοείται και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι θα γίνει επίσης μελέτη δέουσας επιμέλειας επί της νομικής και οικονομικής πτυχής του θέματος. Αφού ολοκληρωθούν και δοθεί το πράσινο φως από τις μελέτες αυτές, πρόσθεσε, τότε ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Ενέργειας θα φέρουν στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγηση για τελική επενδυτική απόφαση.

«Να σημειώσουμε ότι το έργο είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα έχει κόστος 1,9 δισ. ευρώ, αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου με την Κρήτη και εννοείται με την Ευρώπη αφού η Κρήτη θα είναι σύντομα συνδεδεμένη με την Στερεά Ελλάδα και σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ», είπε.

Διευκρίνισε ότι «η πρώτη σύνδεση με την Κρήτη αφορά ένα ηλεκτρικό καλώδιο 879 χλμ και η σύνδεση με το Ισραήλ ένα καλώδιο το οποίο είναι περίπου 350 χλμ. θα είναι σε βάθη νερού της θάλασσας των 3 χλμ και το έργο Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσό 657 εκ. σαν έργο κοινού ενδιαφέροντος».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του τερματικού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Παπαναστασίου απάντησε αρνητικά.

«Δεν ασχολήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο με το θέμα του τερματικού», είπε, προσθέτοντας ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να εμπλακεί σε οποιοδήποτε διαδικασία ευρίσκεται σε διαιτησία στο Λονδίνο, υπάρχει το θέμα της κατασκευής του χερσαίου τερματικού, το οποίο έχει σταματήσει, υπάρχει το θέμα της Πλωτής Μονάδας που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά όχι στην κατοχή της διότι η Μονάδα ευρίσκεται στην Κίνα».

Δειτε Επισης

Η EnergyIntel εξασφαλίζει στρατηγική χρηματοδότηση €200.000 από το ΙδΕΚ για το έργο E247-CHP
Σε υψηλό δύο μηνών οι τιμές πετρελαίου με άνοδο πέραν του 4%
Πήρε πίσω το 7,5%...Αίτημα ΑΗΚ στην ΡΑΕΚ για αυξήσεις 3% στο ρεύμα-Πώς αιτιολογεί την απόφασή του το Δ.Σ.
Ενοχλημένος ο Παπαναστασίου με την παραφιλολογία για την αύξηση στο ρεύμα-«Δεν θα ξεπεράσει το 3%»
Εντός των επόμενων ημερών υποβάλλει αίτηση στην ΡΑΕΚ για την τιμή του ηλεκτρισμού η ΑΗΚ-«Το μελετούμε...»
Πώς οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του ρωσικού αργού στοχοποιούν την Τουρκία
Μικρή πτώση στις τιμές πετρελαίου-Κοντά στα $67 το βαρέλι το brent
Αλαλούμ με το ποσοστό της αύξησης στις τιμές ρεύματος-Καταγγελία για παρέμβαση στη ΡΑΕΚ
Προειδοποίηση Παπαναστασίου ενόψει ανταγωνιστικής αγοράς-«Η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κάνει παρέμβαση»
ΣΑΗ: Ανησυχητικές οι δηλώσεις Παπαναστασίου-Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού χρειάζεται καθαρά μηνύματα