Powered by

Η Ε.Ε. επιδιώκει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040

Η ΕΕ ζήτησε την Τρίτη να μειωθούν κατά 90% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2040, έστω και αν η μετάβαση της Ένωσης σε ένα πιο πράσινο μέλλον, επισκιάστηκε από τις εκτεταμένες εξεγέρσεις των αγροτών.

«Με βάση την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη και μια λεπτομερή εκτίμηση επιπτώσεων, συνιστούμε ο στόχος για το 2040 να είναι η μείωση των εκπομπών κατά 90%», σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Wopke Hoekstra.

Επίσης, ζήτησε μια «δίκαιη μετάβαση» που θα εξακολουθεί να επιτρέπει στις επιχειρήσεις της ΕΕ να ευημερούν και να διασφαλίζει ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω», καθώς η ΕΕ επιδιώκει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2050.

Σε μια ένδειξη για το πόσο πολιτικά φορτισμένο έχει γίνει το περιβαλλοντικό ζήτημα, με τους αγρότες να εκτονώνουν την οργή τους σε όλη την ΕΕ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα την Τρίτη έδωσε περαιτέρω χρόνο, «θάβοντας» σχέδιο για μείωση στο μισό της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η πρόταση «έχει γίνει σύμβολο πόλωσης», αναγνώρισε η ίδια, με τη νομοθεσία να έχει κολλήσει εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των νομοθετών της ΕΕ και των χωρών μελών.

Οι ανακοινώσεις της Τρίτης έγιναν ενώ δεκάδες αγρότες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οργισμένοι για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, την αύξηση του κόστους και τους ολοένα και πιο επαχθείς, όπως λένε, πράσινους κανονισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών εργάζεται ήδη για την επίτευξη ενός ενδιάμεσου στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Όμως η αυξανόμενη δυσαρέσκεια θα μπορούσε να την δυσκολέψει στην προσπάθειά της να επιτύχει την υιοθέτηση του στόχου του 2040 για περικοπές κατά 90%.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί