Νέα από την ΕΤΑΠ Λάρνακας
16:05 - 04 Φεβρουαρίου 2024
Η πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του Youth Makerspace Larnaka εμπλουτίζει την ιστορία της Λάρνακας με τη δημιουργία τρισδιάστατων εικονικών αναστηλώσεων αρχαίων μνημείων, όπως ο ναός του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη, ενώ παράλληλα, η ενίσχυση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων στοχεύει στη βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του κλάδου.
Τρισδιάστατη γραφική, ερμηνευτική αποκατάσταση του δίδυμου των ναών του Τιμίου Σταυρού Τόχνης
Άλλο ένα έργο τρισδιάστατης εικονικής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της ομώνυμης πρωτοβουλίας της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του Youth Makerspace Larnaka ώστε να μπορέσει το κοινό να έρθει πιο κοντά στην ιστορία της Λάρνακας, μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, όπου η τεχνολογία και η καινοτομία συνδυάζονται με την ιστορική έρευνα και την πλούσια ιστορία της Περιφέρειας. Τα πρώτα έργα αφορούσαν το αρχαίο Λιμάνι του Κιτίου και τον Νεολιθικό Οικισμό Καλαβασού-Τέντας, ενώ το νέο μνημείο που αναστηλώθηκε εικονικά είναι ο ναός του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη που έγινε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος.
Στο υπό αναφορά βίντεο απεικονίζεται η αποτύπωση του ναού κατά τον 12ο-14ο αιώνα. Πρόκειται για ναό γοτθικού ρυθμού ο οποίος συνδέεται με το πέρασμα της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πυρήνα του χωριού Τόχνης.
Το εκκλησιαστικό συγκρότημα αποτελεί σύμπλεγμα δύο οικοδομημάτων, τον νότιο βυζαντινό ναό και τον βόρειο ναό που αποτελεί σημαντικό ιστορικό κτίριο του 14ου αιώνα. Σημειώνεται ότι η τρισδιάστατη γραφική, ερμηνευτική αποκατάσταση του δίδυμου των ναών του Τιμίου Σταυρού Τόχνης είναι υποθετική στη βάση της κάτοψης μόνο για τη διαφανή ενδεικτική απόδοση του νότιου ναού. Το τελικό αποτέλεσμα του βόρειου ναού είναι αποτέλεσμα μελέτης συμπλήρωσης ελλειπόντων στοιχείων, βάσει επαρκών σωζομένων καταλοίπων, που αποτυπώθηκαν με ακρίβεια χιλιοστού. Η συμπλήρωση των ελλειπόντων τμημάτων έγινε με μετρητική ακρίβεια και το αποτέλεσμα συμπίπτει και επιβεβαιώνεται από τη γνωστή δημοσιευμένη μορφολογία του ναού που διασώθηκε στο σχέδιο του Camille Enlart του 1896, με υποθετική αναπαράσταση στοιχείων της νότιας πλευράς.
Στο βίντεο παρουσιάζονται επίσης σημαντικές συλλογές και σπουδαία έργα του 16ου αιώνα, του μεγάλου αγιογράφου της εποχής Λούκα Τοχνίτη, όπως η ένθρονη βρεφοκρατούσα Παναγία και ο Επιτάφιος, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος καθώς και ο σπάνιος Αμφιπρόσωπος Σταυρός. Από την ίδια περίοδο, παρουσιάζεται το ευαγγέλιο που αποτελεί το αρχαιότερο παλαίτυπο που σώζεται και το οποίο τώρα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.
Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις της επιστημονικής ομάδας της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και άλλων συνεργατών. Υποστηρικτές του έργου ήταν το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=ebUyJOGBsHM
Ενίσχυση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον τουρισμό μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΕΤΑΠ Λάρνακας
Στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εξειδίκευσης και στη βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία στοχεύει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμμετέχει ως εταίρος. Συγκεκριμένα, κατά το τρέχον έτος, θα υλοποιηθούν πέντε προγράμματα Erasmus+ που αναμένεται να συνεισφέρουν στις ευρύτερες προσπάθειες ενίσχυσης της ποιότητας και της ανθεκτικότητας του τουρισμού και να προσφέρουν απτά θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο στις συνεργαζόμενες χώρες.
Το πρόγραμμα ESTour “Introducing Epidemic Safe Tourism - post-COVID recovery - to strengthen SMEs in the Hospitality Sector”, στοχεύει στην ενδυνάμωση των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην μετά-πανδημική εποχή. Στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο για βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων καθώς και για πιστοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας και τις καινούριες ψηφιακές τεχνολογίες που αφορούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων των επιδημικών κρίσεων.
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αφορά τη δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού, πραγματεύεται το έργο ΜΑΑS “Match, Attain and Sustain: New Methods for Europe's Job Brokers Supporting Tourism Businesses, Ukrainian Refugees, and Job Seekers”. Μέσω της συνεργασίας αυτής θα αναπτυχθούν ψηφιακά βελτιωμένες τεχνικές, προσεγγίσεις και εργαλεία για κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας του τουριστικού τομέα μέσω της κατάρτισης ενδιάμεσων φορέων. Ανάμεσα στα παραδοτέα, είναι και η δημιουργία πολύγλωσσου ηλεκτρονικού οδηγού και διαδραστικής πλατφόρμας διαχείρισης εργασιών. Παράλληλη επιδίωξη του έργου είναι η ένταξη Ουκρανών προσφύγων και άλλων ατόμων που αναζητούν άμεση εργασία στον τουριστικό κλάδο.
Στη βελτίωση της εκπαίδευσης και στην αύξηση της απασχόλησης των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού αποσκοπεί και το έργο QUEST “Promoting Quality Internships in Sustainable Tourism and Cultural Heritage Management”. Στα πλαίσια του προγράμματος, θα δημιουργηθεί ένα καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα κατάρτισης και μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης για φοιτητές και εκπαιδευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και πρακτική εργασιακή εμπειρία. Επιπρόσθετα, μέσω του έργου θα ετοιμαστεί συμφωνητικό πολιτικής μεθοδολογίας και συνεργασίας για το υπό αναφορά θέμα, που θα υπογραφεί μεταξύ Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και Τουριστικών Οργανισμών/Φορέων στην περιοχή της Μεσογείου.
Συναφείς στόχους έχει και το έργο Go4Vet, στο οποίο οι εταίροι συνεργάζονται για να ενισχύσουν τις δυνατότητες των παρόχων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μέσω νέων συμφωνιών μάθησης σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, περιλαμβανομένης και της τουριστικής βιομηχανίας. Σημαντικός πυλώνας επίσης είναι και η υιοθέτηση ορθών πρακτικών στην ένταξη σπουδαστών με αναπηρία σε διεθνή σχέδια επαγγελματικής κινητικότητας.
Οι εκπαιδευτικές ενέργειες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΕΤΑΠ Λάρνακας εκτείνονται και στον τομέα της κατάρτισης των γυναικών στις αγροτικές κοινότητες ώστε να ενδυναμωθεί η δράση τους καλύπτοντας και τον τουριστικό τομέα μέσω της προσφοράς αυθεντικών εμπειριών προς τον επισκέπτη. Στο πρόγραμμα "Rural Women's Club", στο οποίο η ΕΤΑΠ Λ/κας συμμετέχει μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, τα παραδοτέα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη καλών πρακτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με αναμενόμενο αποτέλεσμα την αύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, προς όφελος της παράδοσης, των τοπικών κοινοτήτων και του τουρισμού.