Γιώργος Θεοχαρίδης: Οφέλη από ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση και οικονομική ανεξαρτησία της ΕΚΚ
InBusinessNews 20:58 - 28 Φεβρουαρίου 2024
Οι νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και οι νομοθετικές εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ανέφεραν οι πρόεδροι των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Ελλάδας κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκωσία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης στάθηκε στην ταχεία τεχνολογική εξέλιξη των κεφαλαιαγορών και την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες, όπως είπε, αναδιαμορφώνουν σημαντικά το παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο και απαιτούν στενή εποπτεία.
Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου, όπως η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων δανεισμού και συνεπακόλουθα του πληθωρισμού, η οποία προκαλεί προβλήματα τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και την παγκόσμια οικονομία και διαφοροποιεί το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασίας.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου ανέδειξε το κόστος της μετάβασης προς την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις να λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Οι δύο επόπτες αναφέρθηκαν επίσης στην εφαρμογή του Κανονισμού για τις αγορές των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, γνωστού ως MiCA, πριν από το τέλος του 2024, καθώς και στην υιοθέτηση του Κανονισμού Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας (DORA), οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της λειτουργικής ανθεκτικότητας των αγορών.
Συμφώνησαν επίσης ως προς την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών σε διεθνές επίπεδο, δεδομένων των αλλαγών στη χρηματοοικονομική νομοθεσία και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη ζήτηση για πιο βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα, κάτι που, όπως είπαν, εξασφαλίζει ταχύτητα στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη διαχείριση των εποπτικών θεμάτων.
Σε σύντομη παρέμβασή του μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σχολίασε της διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση των επενδύσεων, προσθέτοντας πως η ΕΕ προβαίνει συχνά σε υπερρυθμίσεις που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι υπέρ της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών των κρατών μελών της ΕΕ καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επενδυτές.
Κατά τη συζήτηση τέθηκαν επίσης ερωτήματα προς τους επικεφαλής των δύο εποπτικών αρχών σχετικά με τις κυριότερες εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως οργανισμοί, με την κ. Λαραζάκου να σημειώνει τη δυσκολία στελέχωσης λόγω πολύπλοκων διαδικασιών, ενώ ο κ. Θεοχαρίδης στάθηκε στα οφέλη ενδεχόμενης αποκρατικοποίησης και οικονομικής ανεξαρτησίας της ΕΚΚ, δίχως την ανάγκη στήριξης στην κρατική χορηγία.