Κοτ-Κοτ: Πρωτοποριακή λύση κυκλικής οικονομίας για επίλυση της κρίσης διαχείρισης απορριμμάτων
InBusinessNews 12:25 - 27 Φεβρουαρίου 2024
Η Κύπρος αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη πρόκληση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων της, καθώς ως χώρα υπερβαίνει σημαντικά τα πρότυπα διάθεσης απορριμμάτων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με το εντυπωσιακό 67% των αστικών αποβλήτων της χώρας να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, καθώς και με σημαντικές κυρώσεις από την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2022, η Κύπρος παρήγαγε 523.000 τόνους αστικών αποβλήτων, αριθμός που αναλογεί κατά μέσο όρο σε 609 κιλά ανά άτομο, με σημαντικό μέρος τους να είναι οργανικά απόβλητα.
Οι συνέπειες πάνω στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών είναι τρομερές, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής συμβάλλουν στις εκπομπές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. Σε συνδυασμό με τα λειτουργικά ζητήματα που ταλανίζουν τις εγκαταστάσεις μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας, όπως αυτή στο Πεντάκωμο, η πρόκληση αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επείγουσα δράση τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο βάσης.
Πρωτοποριακή Λύση «Κοτ-Κοτ»
Το έργο Κοτ-Κοτ αναδύεται ως φάρος ελπίδας μέσα από τους ελαιώνες και τους πορτοκαλεώνες του χωριού Ακάκι, της επαρχίας Λευκωσίας. Υλοποιούμενη σε έναν οικογενειακό ελαιώνα, που έχει μετατραπεί σε βιολογικά πιστοποιημένο, ολιστικά διαχειριζόμενο αγρο-οικοσύστημα, η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία όχι μόνο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα απόβλητα τροφίμων, αλλά προάγει και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Πώς; Η ευφυΐα της πρωτοβουλίας έγκειται στην απλότητα και τον συμμετοχικό της χαρακτήρα. Συλλέγοντας τα απορρίμματα τροφίμων από σχολεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, η Κοτ-Κοτ τροφοδοτεί διασωθέντα κοτόπουλα, τα οποία, αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο ωοτοκίας τους, αποσύρονται στο αγρόκτημα Ακακίου. Εκεί, συμβάλλουν στο αγρο-οικοσύστημα μέσω της φυσικής λίπανσης, της καταπολέμησης των παρασίτων και της διαχείρισης της εδαφοκάλυψης.
Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, που υλοποιείται σε συνεργασία με ένα σχολείο στη Λευκωσία, στο οποίο φοιτούν 800 μαθητές, η πρωτοβουλία Κοτ-Κοτ αναμένει τη συλλογή 1,2 τόνων απορριμμάτων τροφίμων μηνιαίως. Ο όγκος αυτός από απορρίματα θα συντηρεί 150 «συνταξιούχες» κότες, αποδίδοντας 90 κιλά ξηρού λιπάσματος μηνιαίως και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2,4 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Πέρα από την εκπαίδευση στη διαλογή απορριμάτων, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το αγρόκτημα και να αλληλεπιδράσουν με τα κοτόπουλα, αποκτώντας πρόσβαση σε μια βαθύτερη και πιο απτή κατανόηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Ενώ η πρωτοβουλία Κοτ-Κοτ λειτουργεί επί του παρόντος σε μέτρια κλίμακα, οι δυνατότητες του μετασχηματιστικού της αντίκτυπου είναι τεράστιες. Σε μια χώρα βαθιά ριζωμένη στις πρακτικές των χωματερών, η Κοτ-Κοτ προσφέρει μια ματιά σε ένα μέλλον όπου θα επικρατούν οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και η βιώσιμη γεωργία.
Η Κοτ-Κοτ στοχεύει να επεκταθεί ώστε να φιλοξενήσει 15.000 κοτόπουλα, απορροφώντας 547 τόνους απορριμάτων τροφίμων ετησίως και αποτρέποντας την απελευθέρωση 1.150 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα.
Επιδιώκοντας τη συνεργασία με περισσότερα ιδρύματα και επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο, η πρωτοβουλία Κοτ-Κοτ προσβλέπει σε συνεργασία με κυβερνητικούς και μη οργανισμούς, καθώς και στη στήριξη του κοινού.
Η «Κοτ-Κοτ» δεν είναι απλώς ένα πιασάρικο όνομα- ενσαρκώνει ένα όραμα για μια πιο πράσινη και καθαρή Κύπρο.
Για ερωτήσεις ή συζήτηση ευκαιριών συνεργασίας, επικοινωνήστε με την πρωτοβουλία Κοτ-Κοτ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο kotkotcyprus@gmail.com, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://t.ly/8a2V4 ή βρείτε την στο Instagram στο @kotkotcyprus.