Τρεις ξενοδόχοι μιλούν για τα καυτά ζητήματα της βιομηχανίας της φιλοξενίας και του τουρισμού

Τα καίρια προβλήματα που απασχολούν τη βιομηχανία της φιλοξενίας και του τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης πάνελ γνωστών ξενοδόχων.

Τα εύσημα για την πρόοδο της πήρε η Πάφος, με τους επιχειρηματίες, ακολούθως, να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται, τόσο για το branding της χώρας όσο και για τη διαχείριση εσωτερικών ζητημάτων που δυσχεραίνουν το έργο τους με σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Στο πάνελ, που φιλοξένησε το 45ο Cyprus Hotel Summit & Exhibition, το οποίο παρουσίασε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), συμμετείχαν οι Μάριος Πολυβίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunnyseeker Hotels Ltd, Roni Aloni, Διευθύνων Σύμβουλος Κύπρου και Ελλάδας, Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean-Μέλος της FATTAL HOTEL GROUP και Νατάσα Μιχαηλίδη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας, Thanos Hotels.

Η κ. Μιχαηλίδη ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Κύπρο, αλλά περαιτέρω πρόοδος θα σημειωθεί όταν η χώρα, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, δεν θα εξαρτάται από άλλες αγορές, κάνοντας αναφορά στο υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού.

Έστειλε μήνυμα σε όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε επίσης τη σημασία οι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τις τάσεις της βιομηχανίας, ώστε η χώρα να διατηρεί την απαραίτητη ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Πολυβίου προειδοποίησε ότι έρχεται άλλη μια δύσκολη χρονιά, σχολιάζοντας ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα ζήτημα "που πρέπει να επιλυθεί πολύ σύντομα".

"Η ξενοδοχειακή σεζόν είναι στο τέλος του δρόμου και τα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν χωρίς προσωπικό", προειδοποίησε. Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο υφιστάμενο προσωπικό που στελεχώνει τα ξενοδοχεία.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία σχετικά με το αυξημένο λειτουργικό κόστος για τους ξενοδόχους. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ο κ. Πολυβίου σχολίασε ότι η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Αφού είπε ότι ένα καλό παράδειγμα γρήγορης προόδου είναι η Πάφος, κατέληξε με την εκτίμηση ότι με τη στενή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Προσθέτοντας στα πιο πάνω προβλήματα, ο Roni Aloni εξέφρασε τις ανησυχίες του και για τις υποδομές σε άλλες πόλεις εκτός της Πάφου, όπου η πρόοδος είναι μεγάλη, καθώς και για το μη επαρκές, κατά την άποψή του, ποσό που επενδύει η πολιτεία για το μάρκετινγκ της χώρας.

Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της ψυχαγωγίας και πως, επ’ αυτού, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη φιλοξενία συναυλιών και μεγάλων φεστιβάλ στο νησί.

Τόσο ο κ. Aloni όσο και ο κ. Πολυβίου στάθηκαν στη στάση των συντεχνιών, λέγοντας ότι συχνά δημιουργούνται προβλήματα σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο πάνελ κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε μια συνάντηση για ανταλλαγή ιδεών γύρω από όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Τέλος, υπέδειξαν ότι η Κύπρος και η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι καλύτερες χώρες για επένδυση σε τουριστικά θέρετρα, καθώς διαθέτουν πλούσια φύση, ιστορία και καταπληκτικούς ανθρώπους.

Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Δειτε Επισης

Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων
Βλέπουν αδράνεια και αθέτηση δεσμεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περνέρα
Κώστας Κουμής: Σε ανοδική πορεία ο αγροτουρισμός στην Κύπρο
Σαλπάρει ξανά το M/V Daleela για Πειραιά-Μόνο από τη Λεμεσό τα δρομολόγια τη φετινή χρονιά
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας