powered by

Ακαδημία ΕΥ Κύπρου: Συνέδριο περί θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης φορολόγησης

Καθώς η Κύπρος προετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) τον Ιανουάριου του 2026, η Ακαδημία της ΕΥ διοργάνωσε Συνέδριο με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και τους περιβαλλοντικούς φόρους ως αυτοί επηρεάζουν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Το Συνέδριο αποσκοπούσε στην επιμόρφωση των επιχειρήσεων σχετικά με την ανάγκη συμμόρφωσης και τις επιπτώσεις των πράσινων εργαλείων τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αντικείμενο του Συνεδρίου αποτέλεσαν τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβερνητικά (ESG) κριτήρια σε συνάρτηση με τις πολιτικές βιωσιμότητας στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τον απόηχο του COP28 και του Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2024, με έμφαση στην ουδετερότητα των περιβαλλοντικών μέτρων και στα επόμενα βήματα σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Στους διακεκριμένους ομιλητές περιλαμβάνονταν:

  • Η κα Μαριλένα Ραουνά, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κυπριακή Δημοκρατία
  • Ο κος Shawn Maher, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος EY Global, Δημόσια Διακυβέρνηση και Ανώτερος Σύμβουλος της Διακυβέρνησης ΗΠΑ κατά την θητεία Barack Obama (συνημμένο μήνυμα στον σύνδεσμο).
  • Η κα Kasia Klaczynska Lewis, Συνέταιρος, ΕΥ Πολωνίας, Περιφερειακή Επικεφαλής ΕΥ επί Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ

Τα θέματα του Συνεδρίου συγκεκριμένα αφορούσαν:

  • Την Οδηγία CSRD και τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση
  • Τον ρόλος της Κύπρου στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για τη βιωσιμότητα
  • Τα Εργαλεία φορολογικής πολιτικής της ΕΕ που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο
  • Την κυπριακή Φορολογική Μεταρρύθμιση και τα πράσινα τέλη

Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Βιολάρης, Συνέταιρος, Επικεφαλής Υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης ανέφερε: «Τα θέματα βιωσιμότητας θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα για τα επόμενα χρόνια και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν όλους τους επιχειρηματικούς τομείς παγκοσμίως, αλλά και στην Κύπρο. Η κατανόηση των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που απαιτούνται για την αξιοποίηση των ευκαιριών που έρχονται είναι κρίσιμης σημασίας για τους οργανισμούς και τους επαγγελματίες στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό η Ακαδημία της ΕΥ να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Σίμος Σίμου, Ανώτερος Διευθυντής, Επικεφαλής Πράσινων Φορολογιών και Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ανέφερε «Στη δεδομένη χρονική στιγμή, οι οργανισμοί είτε θα συμμορφωθούν περιβαλλοντικά, ΑΠΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ή θα λογοδοτήσουν, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΦΟΡΟΥΣ».

Ο Shawn Maher, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος EY Global, Δημόσια Διακυβέρνηση και Ανώτερος Σύμβουλος της Διακυβέρνησης ΗΠΑ κατά την θητεία Barack Obama, υποστήριξε πως «Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι ενέργειες θα ανταποκριθούν και θα οδηγήσουν τον κόσμο μας από την τρέχουσα πορεία της κλιματικής καταστροφής σε μια πορεία ανάκαμψης και αποκατάστασης»

Στη δική της παρουσία, η Kasia Klaczynska Lewis, Συνέταιρος, ΕΥ Πολωνίας, Περιφερειακή Επικεφαλής ΕΥ επί Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, ανέφερε «Στον σημερινό κόσμο, η υιοθέτηση της βιωσιμότητας μεταφράζεται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ο Πάνος Χούτρης, Ανώτερος Διευθυντής, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Βιώσιμης Ανάπτυξης, υποστήριξε πως «Η απόκτηση έγκαιρων γνώσεων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση βιωσιμότητας μιας εταιρείας μπορεί να οδηγήσει μια πιο ομαλή μετάβαση σε βιωσιμότερες πρακτικές στο μέλλον».

Η Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου, Ανώτερη Διευθύντρια, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «Η εταιρική αναφορά εξελίσσεται σε περιόδους αλλαγών και αβεβαιότητας. Για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για πληροφορίες βιωσιμότητας από τις ρυθμιστικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων, να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα νέα πρότυπα, να ενισχύουν τη διαχείριση δεδομένων και να συνδυάζουν τις αναφορές οικονομικών και βιωσιμότητας σε μια συγκεντρωτική εταιρική έκθεση».

Τέλος, η Christine E Kowal, Διευθύντρια της Ακαδημία της ΕΥ Κύπρου, ανέφερε: «Υπό το πρίσμα ότι η Κύπρος αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ατζέντα της ΕΕ για την αειφορία, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και περήφανοι που διοργανώσαμε αυτό το σημαντικό Συνέδριο για τους πελάτες μας, τις επιχειρήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές στην ευρύτερη περιφέρεια».

Το Συνέδριο κάλυψε πτυχές της βιωσιμότητας και των πράσινων φόρων, προσφέροντας πρακτικές γνώσεις για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αποτελεσματική πλοήγηση στις τρέχουσες προκλήσεις. Στο κοινό της ζωντανής μετάδοσης και μαγνητοσκόπησης βρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη από διεθνείς ομίλους, ακαδημαϊκοί, ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, επαγγελματικοί σύνδεσμοι σωρευτικά από πέραν των 100 χωρών.

Για μια πρώτη εικόνα μπορείτε να παρακολουθήσετε σύντομο στιγμιότυπο - βίντεο από το Συνέδριο.

Δειτε Επισης

Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025