Powered by

Θάνος Μιχαηλίδης: Σήμα κινδύνου για την έλλειψη εργατικού δυναμικού-«Θα κλείσουν ξενοδοχεία…»

Ως βασική απειλή για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία χαρακτήρισε την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, σύμφωνα με τον οποίο, αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα «κινδυνεύουμε να έχουμε ξενοδοχεία που λειτουργούν σε μη βέλτιστο επίπεδο κλείνοντας ή ελαχιστοποιώντας τη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων και μακροπρόθεσμα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η θέση της Κύπρου ως ποιοτικός και value for money προορισμός».

Στα πλήγματα για τον τουρισμό και τον κόσμο της φιλοξενίας ειδικότερα, σημειώνει τα υψηλά επιτόκια, το υψηλό ενεργειακό κόστος, τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και φυσικά τον "βραχνά" της επιλογής από ξένους τουρίστες για διακοπές στα κατεχόμενα.

Στο πλαίσιο της κεντρικής ομιλίας κατά το 45ο Cyprus Hotel Summit & Exhibition ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε αρχικά τις ανησυχίες του σχετικά με την πιθανή απώλεια της ισραηλινής αγοράς.

Όπως είπε το 2022 η Κύπρος έχασε τη Ρωσία, τη 2η μεγαλύτερη αγορά της και ότι η χώρα αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να χάσει το Ισραήλ, τη 2η μεγαλύτερη αγορά του 2023.

Εκτός από τις εξωτερικές κρίσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως καταγράφεται και μια σειρά από προκλήσεις στο εσωτερικό, μεταξύ των οποίων η έλλειψη εργατικού δυναμικού, τα υψηλά επιτόκια, το υψηλό ενεργειακό κόστος, και αυτή της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, όπως επίσης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ωστόσο, η βιομηχανία έχει καταφέρει, με μεγάλη δυσκολία, να ξεπεράσει τα εμπόδια και το 2023 είχε σχεδόν ρεκόρ τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο, επισημάνει.

Αναφερόμενος και πάλι στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε πως ο «αριθμός των τουριστικών αφίξεων από μόνος του δεν ισοδυναμεί με τον ίδιο αριθμό διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία μας».

Ειδικότερα, «τα στοιχεία για τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αφίξεων και των ποσοστών πληρότητας" παρατήρησε, εξηγώντας ότι οι δύο κύριοι λόγοι είναι η αυξανόμενη ροή τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και η αύξηση της ζήτησης για μη αδειοδοτημένες μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, πρότεινε όπως γίνεται προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη τη διαδικασία προσλήψεων, διαφορετικά «κινδυνεύουμε να έχουμε ξενοδοχεία που λειτουργούν σε μη βέλτιστο επίπεδο κλείνοντας ή ελαχιστοποιώντας τη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων και μακροπρόθεσμα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η θέση της Κύπρου ως ποιοτικός και value for money προορισμός».

Αυτή η δυνητική απειλή, προειδοποίησε, «πρέπει να αναγνωριστεί ως η βασική απειλή για τη βιομηχανία μας».

Η επίλυση της έλλειψης εργατικού δυναμικού δεν είναι εύκολη υπόθεση, παραδέχτηκε, για να συμπληρώσει με το εξής: "Αναζητούμε μια μακροπρόθεσμη λύση που θα επιτρέπει στη βιομηχανία να έχει ένα σταθερό εργατικό δυναμικό, το οποίο θα εδρεύει κυρίως στην Κύπρο.

Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα αναδείξει τα πολλά πλεονεκτήματα της βιομηχανίας φιλοξενίας και θα προσελκύσει Κύπριους πίσω στη βιομηχανία που αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ μας".

Συνέστησε επίσης τη διενέργεια μελέτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, για τον προσδιορισμό των αναγκών ανά κατηγορία δεξιοτήτων και σε απόλυτους αριθμούς.

"Πρέπει να είμαστε σε θέση να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να ακολουθήσουν καριέρα στη φιλοξενία - μια βιομηχανία με πολλαπλά επίπεδα δεξιοτήτων και ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων γνώσεων", τόνισε προσθέτοντας ότι βοήθεια χρειάζεται και ώστε η βιομηχανία να βελτιστοποιήσει το μοντέλο λειτουργίας της μέσω της αναβάθμισης και επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ένταξη του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος του ΠΑΣΥΞΕ «Φιλοξενία μου» σε όλες τις τάξεις της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Τουρισμός σε κατεχόμενες περιοχές

Ο κ. Μιχαηλίδης έθεσε ένα άλλο σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το οποίο αφορά στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που διαμένουν στα κατεχόμενα εδάφη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το 2019 το 4% των συνολικών αφίξεων τουριστών πήγαινε στις κατεχόμενες περιοχές και τώρα η εκτίμηση κάνει λόγο για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με τότε.

Σχετικά με αυτό σχολίασε: "Πρόκειται πρωτίστως για ηθικό ζήτημα, καθώς περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Κύπριους αξιοποιούνται παράνομα. Πέραν του ηθικού ζητήματος, έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία μας αφού τα ξενοδοχεία αυτά λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος».

«Η χαμένη επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί απώλεια για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και για την κυπριακή οικονομία», τόνισε.

Τα "μη αδειοδοτημένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης"

Μια άλλη δραστηριότητα που είναι επιζήμια για τη βιομηχανία φιλοξενίας και την οικονομία είναι, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη η μη αδειοδοτημένη επιχείρηση βραχυχρόνιας μίσθωσης.

"Αυτό το τμήμα της οικονομίας λειτουργεί εκτός οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου, αποφεύγοντας φόρους και εισφορές, δημιουργώντας σημαντική αστάθεια στην αγορά ενοικίασης», είπε και παρατήρησε τα εξής:

«Έχουμε δει τα ενοίκια στα δημοφιλή θέρετρα να αυξάνονται σε σημείο που νεαρά ζευγάρια να μην μπορούν να βρουν οικονομικά προσιτή στέγη, δημιουργώντας κοινωνικό πρόβλημα. Το ζήτημα αυτό είναι κοινό σε πολλά τουριστικά hotspots και έχουμε παραδείγματα νομοθεσίας που έχει εισαχθεί για την επίλυση του θέματος" εξήγησε.

Συνεργασία και βήματα προς τη μετάβαση

Ο κλάδος χρειάζεται υποστήριξη τόσο σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας όσο και σε επίπεδο οικονομικών κινήτρων για να διευκολυνθεί εγκαίρως η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο, ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που έστειλε στο πλαίσιο της ομιλίας του.

"Το 2024 πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και να βρούμε και πάλι νέες αγορές και να διαχειριστούμε καλύτερα τις υπάρχουσες αγορές προέλευσης, για να πάμε τον κλάδο μπροστά», είπε, ενημερώνοντας το κοινό ότι ήδη σε εξέλιξη είναι στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Hermes Airports για περαιτέρω ανάπτυξη νέων αγορών με την έναρξη νέων δρομολογίων που θα οδηγήσουν σε καλύτερη συνδεσιμότητα με αγορές που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τη ροή τουριστών προς την Κύπρο και να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή από τις υφιστάμενες αγορές προέλευσης.

Τέλος, υποσχέθηκε ότι οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να δεσμευτούν για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο που να είναι ανθεκτικό στο μέλλον και επανέλαβε την εισήγηση για διεξαγωγή μελέτη ώστε να εξετάσει η Πολιτεία την κατάσταση των ξενοδοχειακών περιουσιακών στοιχείων και να αξιολογηθεί το κόστος και ο χρόνος που απαιτείται για την αναβάθμισή τους στα νέα πρότυπα.

"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της μετάβασης και ταυτόχρονα θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνεργασία μας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα", κατέληξε.

Το 45ο Cyprus Hotel Summit & Exhibition παρουσίασε ο ΠΑΣΥΞΕ.

Δειτε Επισης

Κυριάκος Χρυσοχός: Στον πάγο σημαντικά έργα του δημοσίου και ντόμινο επιπτώσεων-Να λογικευτούν οι συντεχνίες
Οι εργασιακές σχέσεις σε σκληρή δοκιμασία...Τα ανοικτά μέτωπα σε κατασκευές, ξενοδοχεία και δημόσια υγεία
Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος-Δεν αποκλείουν και κλιμάκωση
H στρατηγική συνεργασία της Emirates με τη flydubai...Οι επτά τρόποι με τους οποίους επωφελούνται οι επιβάτες
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων
City of Dreams Mediterranean: Κατά €778,750 πλουσιότερος ο νικητής του πρωταθλήματος ρουλέτας
Bean Bar: Συνδράμει το έργο του Hope For Children στηρίζοντας τα παιδιά