Η πρόταση της XZA architects για αναβάθμιση του Κυπριακού Οινομουσείου-Νέο τριώροφο κτήριο με σουίτες

Στην επέκταση του Κυπριακού Οινομουσείου, καθώς και τη δημιουργία νέου τριώροφου κτηρίου στοχεύει η αρχιτεκτονική πρόταση, την οποία κατέθεσε η XZA - Architects.

Η αρχιτεκτονική ομάδα πίσω από το νέο Κυπριακό Μουσείο, το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο του κράτους, το οποίο ανεγείρεται στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, δημοσιεύει την πρότασή της για επέκταση και συμπλήρωση του οινομουσείου.

Η ιστορία του κυπριακού κρασιού σε πολύτιμα εκθέματα
Το Κυπριακό Οινομουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2004, βρίσκεται στη γενέτειρα του οίνου, στο χωριό Ερήμη, της επαρχίας Λεμεσού.

oinomouseio3

Δίπλα στην όχθη του ποταμού Κούρη, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Guy, που μετατράπηκε σε μουσείο συμπληρώνεται και επεκτείνεται σε ένα πολύπτυχο περιβάλλον πολιτισμού, γνώσης, αναψυχής και κατανόησης του κυπριακού πολιτισμού που βασίστηκε στην παραγωγή στου οίνου.

oinomouseio1

Το οινομουσείο παρουσιάζει, με πολύτιμα εκθέματα, την διαδικασία παραγωγής κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και το πώς το κρασί και η κουμανταρία έγιναν τρόπος ζωής, αιτία και αφορμή για εμπορικές σχέσεις και πολιτισμικές διεπαφές με άλλους λαούς της Μεσογείου.

oinomouseio4

Επέκταση και νέο τριώροφο κτήριο
Όπως αναφέρει στην πρότασή της η XZA - Architects, το τριώροφο πέτρινο κτήριο που παλαιότερα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Κουμανταρίας, ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε σε ένα σύγχρονο οινομουσείο.

Συνεργάζεται με το αρχαιολογικό μουσείο της Κύπρου, με εκθέματα από τις ανασκαφές της περιοχής της Ερήμης και του Αρχαίου Κουρίου, όπως και με το ίδρυμα Πιερίδη, με μεσαιωνικά εκθέματα. Σημειώνεται ότι το οινομουσείο είναι μοναδικό παγκοσμίως, καθώς έχει εκθέματα και ευρήματα 5.500 χρόνων π.Χ.

oinomouseio8

Βελτίωση της χρηστικότητας και της αξίας του κτηρίου
Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορά την επέκταση του οινομουσείου, καθώς και τη δημιουργία τριώροφου νέου κτηρίου.

Η τοποθέτηση του νέου κτίσματος πλευρικά του υφιστάμενου, στέκει διακριτικά και έρχεται να παραλάβει τις νέες χρήσεις που εντάσσονται στην εμπειρία του επισκέπτη. Η ενιαία όψη στοχεύει στην οπτική αφαίρεση και αναδεικνύει το πετρόκτιστο κτήριο λειτουργώντας ως φόντο.

oinomouseio5

Τονίζεται ακόμα ότι η προσθήκη στο υφιστάμενο διαδραματίζει καίριο ρόλο στη βελτίωση της χρηστικότητας και της αξίας του κτηρίου, παρέχοντας μια σύγχρονη και λειτουργική λύση για τις ανάγκες του χρήστη.

Το νέο κτήριο στο επίπεδο του δρόμου «ανοίγεται» προσκαλώντας τον επισκέπτη στον χώρο της υποδοχής. Στο επίπεδο της αυλής, ανασηκώνεται από το έδαφος ως πιλοτή, επιτρέποντας τη διατήρηση της υφιστάμενης πέτρινης αυλής και δημιουργείται ένα μικρός χώρος spa.

oinomouseio7

Στους ορόφους, το νέο κτήριο ενώνεται με το υφιστάμενο με ορισμένες γέφυρες και γύρω από ένα στεγασμένο αίθριο, αναπτύσσονται επτά σουίτες των 30 έως 50 τ.μ.. με εξώστες, για τη διαμονή των επισκεπτών. Τέλος, στο δώμα διαμορφώνεται ένα ημι-υπαίθριο αναψυκτήριο και πισίνα.

oinomouseio6

Αρχιτεκτονική μελέτη-Φωτογραφίες

XZA – Architects

Ομάδα μελέτης

Θεώνη Ξάνθη, Μαργαρίτα Ζακυνθινού – Ξάνθη, Σπύρος Γιωτάκης

Δειτε Επισης

Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου
ETEK: Κορυφή του παγόβουνου οι πλημμυρισμένες φαρμακευτικές αποθήκες
Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition
Μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο-Υποχώρηση στον όγκο και στην αξία των μεταβιβάσεων
Κρίσιμη σύσκεψη για την μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας-Στο Προεδρικό οι εμπλεκόμενοι φορείς
Ο νέος πολυχώρος εκδηλώσεων που έρχεται στην Λάρνακα-Πού θα βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει