Powered by

Από τις 18 στις 22 εβδομάδες η άδειας μητρότητας-Εντός των δυνατοτήτων του ΤΚΑ το κόστος

Την αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, υλοποιώντας μια προγραμματική θέση της Κυβέρνησης, με την οποία είχαν ήδη συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το πρωί της Τετάρτης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου ανάφερε ότι από την αύξηση θα επωφεληθούν γύρω στις 5.000 νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση, προσθέτοντας ότι αναλογιστική μελέτη επιβεβαίωσε ότι το οικονομικό κόστος ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Υλοποιείται η προγραμματική θέση της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες και εφόσον εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων θα επηρεάσει άμεσα χιλιάδες νέες εργαζόμενες μητέρες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, το νομοσχέδιο προνοεί αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω τοκετού ή παρένθετης μητέρας και από τις 16 στις 20 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω υιοθεσίας, ενώ επίσης αυξάνεται η επιπρόσθετη άδειας μητρότητας λόγω νοσηλείας του βρέφους μετά τη γέννηση, από τις 6 στις 8 εβδομάδες.

«Αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 5000 νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση», πρόσθεσε, «ενώ σημειώνεται ότι δικαιούχες για την αυξημένη άδεια μητρότητας θα είναι και όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους και κατά την έγκριση του νομοσχεδίου δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης διάρκειας της άδειας μητρότητας, στις οποίες θα προστεθούν οι 4 εβδομάδες αυξημένης διάρκειας της άδειας μητρότητας».

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε πως η Κυβέρνηση «εφαρμόζει με συνέπεια την ανθρωποκεντρική πολιτική για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει λαϊκή εντολή, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας».

«Η αύξηση της άδειας μητρότητας θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συμφιλίωσης μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και θα επιτρέψει στις νέες εργαζόμενες μητέρες να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κοντά στα παιδιά τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις μητέρες που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας και δεν θα την ολοκληρώσουν πριν την θέσπιση του νομοσχεδίου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η άδεια τους θα επεκταθεί για ακόμη τέσσερις βδομάδες.

"Οπότε όσο πιο σύντομα το εγκρίνει η Βουλή τόσο το καλύτερο για τις μητέρες που έχουν ήδη γεννήσει και είναι σε άδεια", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ενώπιον βουλευτών τα προβλήματα φοιτητών-Ανάγκη ενίσχυσης φοιτητικής μέριμνας και αναθεώρησης κριτηρίων
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Από παρΑΤΑση σε… παράτηση-Νέος κύκλος επαφών με ορίζοντα 10 ημερών για κατάληξη ή αδιέξοδο
Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ
Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού