Τα βήματα της Κύπρου προς την πλήρη φορολογική διαφάνεια και η οπτική των επαγγελματιών του τομέα
InBusinessNews 06:30 - 21 Φεβρουαρίου 2024
H φορολογική διαφάνεια αποτελεί ένα από τα ουσιώδη ζήτημα για τους επαγγελματίες του φορολογικού κλάδου.
Με την προφανή πολυπλοκότητα του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου και τις διαρκείς αλλαγές στις φορολογικές πρακτικές, η διασφάλιση της διαφάνειας στη φορολογία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης και την συμμόρφωσή της.
Για το πιο πάνω θέμα, το 7ο Cyprus International Tax Conference φιλοξένησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση-πάνελ όπου πρωταγωνιστές και εμπειρογνώμονες τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν απόψεις και εισηγήσεις.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, συμμετείχαν οι Νίκος Χειμαρίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και Legal Leader της PwC Cyprus, Κώστας Μαρκίδης, Board Member - International Tax and Corporate Services της KPMG Limited, Φίλιππος Ραπτόπουλος, Partner-Tax & Law Leader της EY Cyprus, Αντώνης Ταλιώτης, Tax & Legal Leader της Deloitte Cyprus και Γιώργος Θεμιστοκλέους, Managing Partner και CEO της RSM Cyprus.
Aναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Χειμαρίδης ανέφερε ότι «πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει περαιτέρω και πώς να το παρουσιάσουμε καλύτερα, ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους επενδυτές ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η χώρα έκανε φορολογική μεταρρύθμιση και ως εκ τούτου, τώρα, ήρθε η ώρα για να γίνει εκ νέου.
Ο κ. Μαρκίδης σχολίασε ότι σήμερα γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια, επειδή η εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερομένων και της κοινωνίας, ευρύτερα, έχει κλονιστεί.
Ο τρόπος για να αποκατασταθεί αυτή η κλονισμένη εμπιστοσύνη είναι η ανταλλαγή προσβάσιμων και κατανοητών πληροφοριών, είπε, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι και ο δρόμος προς τα εμπρός.
Προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εμπιστευτικές πληροφορίες και ότι οι φορολογικές αρχές που τις λαμβάνουν θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία τους.
Ο κ. Ραπτόπουλος σχολίασε καταστάσεις που τελικά θα επιλυθούν μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Υπογράμμισε τη σημασία της απλοποίησης των διαδικασιών και στη συνέχεια δήλωσε τα εξής: «Η σταθερότητα, η δικαιοσύνη, η ανταγωνιστικότητα είναι σημαντικά, αλλά το κλειδί είναι ένα: Πρέπει να διατηρήσουμε την ελκυστικότητα της Κύπρου».
Ο κ. Ταλιώτης επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος όγκος ανταλλαγής πληροφοριών και ότι οι προθεσμίες για την ανταλλαγή αυτή είναι στενές.
Ανέφερε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κύπρος και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη ενίσχυση της διαφάνειας. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι εφαρμόζεται η μέθοδος της αυτόματης, αλλά και της αυτόβουλης ανταλλαγής πληροφοριών, θέλοντας έτσι να δείξει τη διάθεση της χώρας για προώθηση της διαφάνειας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε, από τη δική του πλευρά, ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην Κύπρο η μεγαλύτερη πλειοψηφία των φορέων προχωρεί στις εν λόγω διαδικασίες υποχρεωτικά και πως περαιτέρω διαδικασία λαμβάνει χώρα.
Υπογράμμισε τη σημασία των πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. και κατέληξε, με την διαπίστωση πως «είμαστε διαφανείς, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».
Το πάνελ συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και προεδρεύων του Συνεδρίου, Κυριάκος Ιορδάνου.