Powered by

Ο προωθούμενος φορολογικός μετασχηματισμός στο μικροσκόπιο των ειδικών του χώρου

Στο ερώτημα κατά πόσο η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση αναποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και του κλάδου των επαγγελματικών υπηρεσιών επιχείρησαν να απαντήσουν γνωστές του χώρου προσωπικότητες κατά τη διάρκεια του 7ου Cyprus International Tax Conference, που διεξήχθη στο Hilton Nicosia Hotel.

Το πιο πάνω, καθώς και τα βασικά συστατικά της επιτυχίας, συζήτησαν σε πάνελ η Μαρία Γρηγορίου, Vice President of the Tax Planning Committee, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με τον Ανδρέα Καραολή, Chairman-Tax Compliance Committee του ΣΕΛΚ, Χρίστο Χριστοδούλου, Managing Director, CSC Christodoulou Ltd και Αντρέα Παπαγαβριήλ, Director-Tax Services, Baker Tilly South East Europe.

Ο Χρίστος Χριστοδούλου εξέφρασε τη θέση ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα προκαλεί ανισότητα μεταξύ ξένων και Κυπρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση δημιουργείται ένας ανταγωνισμός που δεν έχει ισορροπία. Συνεπώς, κατά τον κ. Χριστοδούλου η μεταρρύθμιση χρειάζεται να λάβει υπόψη και να φορολογήσει με βάση διάφορους τομείς, δραστηριότητες κλπ. Τόνισε επίσης την ανάγκη για απλούστευση του συστήματος.

Η Μαρία Γρηγορίου, είπε πως δεδομένου ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, «στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αναμένουμε ένα ανταγωνιστικό μοντέλο και όχι απλώς ένα ''reform''». Το σημαντικό είναι η υφιστάμενη νομοθεσία να γραφτεί με απλότητα, είπε, τονίζοντας τη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και της νομικής υπηρεσίας.

Ο Ανδρέας Καραολής παρατήρησε ότι το project δεν αγγίζει την ψηφιοποίηση, κάτι που κρίνει ως απαραίτητο, τόσο ως προς τις διαδικασίες όσο και για την εικόνα που θέλει να εκπέμπει η χώρα προς τα έξω και προς τους επενδυτές.

Σε αυτό το σημείο, επισήμανε, το να εκφράζονται απόψεις είναι πρόωρο με την έννοια ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη και πως πρέπει να εξαχθούν πρώτα τα αποτελέσματα από τις μελέτες που είναι υπό εξέλιξη.

Από πλευράς του, ο Αντρέας Παπαγαβριήλ ανέφερε ότι για να γίνει η Κύπρος το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς, να εργάζεται και να λειτουργούν επιχειρήσεις, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη με ανακατεύθυνση σε άλλους τομείς.

«Χρειάζονται κίνητρα για τοπικούς επενδυτές και αύξηση στα έσοδα του κόσμου, μείωση της φορολογίας και πράσινη φορολογία», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας τη σημασία τα κίνητρα να είναι τέτοια που τα χρήματα να επανεπενδύονται εντός της οικονομίας.

Τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συντόνισε ο προεδρεύων του συνεδρίου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ), Κυριάκος Ιορδάνου.

Δειτε Επισης

Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές