Powered by

Φ. Ρουσουνίδης: Η νέα τάση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα

«Διανύουμε ήδη τα πρώτα βήματα στο 2024 και ενώπιον μας έχουμε σημαντικές προκλήσεις, τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες που αναμένεται να δοκιμάσουν για μία ακόμη χρονιά την ανθεκτικότητά μας» , τονίζει ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στον «Ξενοδόχο», που προσλαμβάνοντας πλέον ψηφιακή μορφή αποστάληκε στο πρώτο μηνιαίο newsletter του ΠΑΣΥΞΕ σε μια συνεργασία του Συνδέσμου με την IMH, ο κ. Ρουσουνίδης υπογραμμίζει πως η φετινή πορεία του κυπριακού τουρισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομαλοποίηση της αστάθειας που επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική, στις αγορές και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, μοναδικός τρόπος ικανοποιητικής κάλυψης των χαμένων αγορών είναι ο επανασχεδιασμός της στρατηγικής και η στροφή σε παραδοσιακές αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως αυτές της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει θετικές τάσεις, καθώς και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρεται στα διαχρονικά ζητήματα που επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξη της τουριστικής και ειδικότερα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, επισημαίνοντας πως το κυριότερο αφορά το εργατικό.

Παράλληλα, σημειώνοντας ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσαρμόζεται άμεσα με τις ανάγκες των πελατών της, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρεται στη σημαντική τάση που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Ζητήματα που δοκιμάζουν τις αντοχές

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος των ξενοδοχείων στην οικονομία της Κύπρου είναι από τους σημαντικότερους. Πώς ο ΠΑΣΥΞΕ ενισχύει αυτό το κομμάτι και ποιος ο ρόλος των ξενοδόχων στην ενίσχυση της βιομηχανίας;

Ο τουριστικός τομέας είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Κύπρου και στην παροχή ευκαιριών εργοδότησης. Βασικό γρανάζι του τουρισμού, είναι ξενοδοχειακή βιομηχανία, που αναλαμβάνει την καθοριστική αποστολή της φιλοξενίας των ξένων και των ντόπιων επισκεπτών.

Μέσα από μία σειρά υποδομών από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι οικονομικά καταλύματα σε θάλασσα, βουνό και πόλεις, ανταποκρίνεται στις διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες των πελατών της, προσφέροντας μία συνολική τουριστική εμπειρία με ανέσεις, υπηρεσίες και επιλογές ψυχαγωγίας.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων αποτελεί το θεματοφύλακα της βιομηχανίας. Με συμβουλευτικό ρόλο καθοδηγούμε τα μέλη μας σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων και τη βελτίωση του επαγγελματικού επιπέδου των ξενοδόχων, προστατεύουμε και προωθούμε τα συμφέροντά τους και ενισχύουμε τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Καθοριστικής σημασίας όμως, είναι και η εμπλοκή μας στα κέντρα αποφάσεων. Σε συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπουργεία, παρέχουμε άμεση ενημέρωση στα μέλη μας σε σχέση με την έκδοση πρωτοκόλλων, σχεδίων στήριξης και παροχής κινήτρων από την Κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουμε με τεχνογνωσία στην ετοιμασία νομοθετημάτων που αφορούν τη βιομηχανία και τον ευρύτερο τουρισμό.

Η φετινή πορεία του κυπριακού τουρισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομαλοποίηση της αστάθειας που επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική

Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό τομέα και πώς αυτά επιλύονται;

Διανύουμε ήδη τα πρώτα βήματα στο 2024 και ενώπιον μας έχουμε σημαντικές προκλήσεις, τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες που αναμένεται να δοκιμάσουν για μία ακόμη χρονιά την ανθεκτικότητά μας.

Η φετινή πορεία του κυπριακού τουρισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομαλοποίηση της αστάθειας που επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική, στις αγορές και στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο πόλεμος στο Ισραήλ, αναμένεται να αφήσει έντονα το αποτύπωμά του στη χώρα μας, καθώς μετά τη ρωσική αγορά υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουμε διαδοχικά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, αυτή του Ισραήλ.

Τα αποτελέσματα του πολέμου, επηρέασαν ήδη τις τουριστικές ροές των τελευταίων τριών μηνών του 2023, και όσο η στρατιωτική σύρραξη συνεχίζεται τόσο οι συνέπειές της θα έχουν αντίκτυπο στις αφίξεις.

Από την πλευρά μας, θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας, και να στραφούμε σε παραδοσιακές αγορές μας της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως αυτές της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει θετικές τάσεις, καθώς και τις Σκανδιναβικές χώρες. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να καλύψουμε ικανοποιητικά τις χαμένες αγορές.

Την ίδια στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά ζητήματα που επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξη της βιομηχανίας. Το κυριότερο αφορά το εργατικό, ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά πανευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο.

Ο τομέας μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, που θα ανταποκρίνεται ολόκληρο το χρόνο, και μαζί με την κυβέρνηση πρέπει να λύσουμε οριστικά το ζήτημα αυτό προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας.

Στο εξωτερικό αρκετές χώρες προχώρησαν ήδη σε εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών, προς άμβλυνση του ζητήματος, δίνοντας τεράστιες ευελιξίες και χαλαρώσεις στην εισαγωγή εξειδικευμένου και ανειδίκευτου ξένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες. Λύση που αποτελεί μονόδρομο και για τη χώρα μας, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος άμεσος τρόπος.

Επιπρόσθετα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα υψηλά επιτόκια και το ενεργειακό που εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, ενώ λύση πρέπει βρούμε και στο πρόβλημα που παρατηρείται με τις τουριστικές ροές που διαρρέουν στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, όπως επίσης και στις συνέπειες που προκαλούν τα μη αδειούχα καταλύματα.

Νέες τάσεις

Ποιες οι κυριότερες τάσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και ξεχωρίζετε στη βιομηχανία των ξενοδοχείων;

H ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσαρμόζεται άμεσα με τις ανάγκες των πελατών της. Μία σημαντική τάση που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα είναι αυτή των boutique hotels, που απευθύνονται σε ταξιδιώτες και ντόπιους που εκτιμούν τις μοναδικές εμπειρίες.

Τα ξενοδοχεία αυτά χαρακτηρίζονται συνήθως από το μικρότερο μέγεθός τους, το ξεχωριστό σχεδιασμό και την εξατομικευμένη εξυπηρέτησή τους. Η επιτυχία αυτών των εγκαταστάσεων εξαρτάται από την ικανότητά τους να διαφοροποιούνται, να προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και να συνδέονται με ένα συγκεκριμένο κοινό-στόχο.

Στη χώρα μας, παρατηρούμε να αναδύονται ολοένα και περισσότερες επενδύσεις σε boutique hotels τόσο σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές, όσο και στον αστικό ιστό.

Την ίδια στιγμή, σε μία εποχή, όπου η τεχνολογία επηρεάζει σημαντικά τις ζωές μας ο τομέας της φιλοξενίας δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος από τις εξελίξεις. Ήδη αρκετά από τα μέλη μας εντάσσουν στις υπηρεσίες και στις υποδομές τους προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία που ενισχύουν την εξυπηρέτηση αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι νέες αναπτύξεις που δημιουργούντα εντάσσουν έντονα στο σχεδιασμό τους το στοιχείο της τεχνολογίας αλλά και της βιώσιμής ανάπτυξης, με την ένταξη των κριτηρίων ESG (Environmental, social, and corporate governance).

Αναπόφευκτα η εξέλιξη ενός ξενοδοχείου, συνδέεται και με τον εκσυγχρονισμό στη διαχείρισή του. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο τομέας στο μέλλον και τι θα συμβουλεύατε τους ξενοδόχους;

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα ξενοδοχεία ενισχύει την αποδοτικότητα, εξορθολογίζει τις διαδικασίες και ανεβάζει τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών και την θετική εμπειρία των πελατών. Από τα αυτοματοποιημένα check-in και τους έξυπνους ελέγχους δωματίων, έως τα προηγμένα συστήματα κρατήσεων, η τεχνολογία όχι μόνο διευκολύνει την ομαλότερη λειτουργία, αλλά επιτρέπει επίσης εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις με τους επισκέπτες.

Ωστόσο, ο τομέας της φιλοξενίας που εκπροσωπούμε είναι διαχρονικά ανθρωποκεντρικός, και είναι ζωτικής σημασίας να ισορροπήσουμε το ρόλο της τεχνολογίας και του ανθρώπου. Οι πελάτες πάντα θα επιζητούν τη ζεστασιά, την ενσυναίσθηση και την κατανόηση που προσφέρει η διαπροσωπική επαφή.

Η τεχνολογία στο ξενοδοχειακό τομέα δεν αφορά την αντικατάσταση της ανθρώπινης επαφής, αλλά την ενίσχυσή της, και με αυτή την προσέγγιση θα διασφαλίσουμε πως ο κλάδος θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει στους επισκέπτες ένα αρμονικό μείγμα καινοτομίας και γνήσιας φροντίδας.

Αναμφίβολα τα επόμενα χρόνια, ο τομέας μας αλλά και ευρύτερα η οικονομία θα μεταμορφωθούν, ειδικότερα και με τη συνεχή ανάπτυξη και αφομοίωση της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας.

Πρέπει όμως, να παραμείνουμε συγκρατημένοι, καθώς μπορεί να οραματιζόμαστε όλοι ένα πιο πράσινο και τεχνολογικά αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά το κόστος της μετάβασης της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα της βιομηχανίας στην επόμενη εποχή είναι ανυπολόγιστο.

Κάνοντας σταθερά βήματα, είμαι βέβαιος πως δεν θα αργήσει ο καιρός που θα απολαύσουμε τα οφέλη της εξέλιξης αυτής.

Σύνδεση με την ακαδημαϊκή κοινότητα

Πάνω σε ποιες αρχές και αξίες πρέπει να βασίζεται ένα ξενοδοχείο, μέλος του ΠΑΣΥΞΕ;

Στις αρχές και τις αξίες της φιλοξενίας που αντιπροσωπεύουν τον τομέα μας εδώ και σχεδόν 9 δεκαετίες.

Για αυτό και είναι σημαντικό, να θυμόμαστε πως η ικανοποίηση των επισκεπτών, από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη φιλοξενία και τη δημιουργία εμπειριών, είναι πολύτιμη τόσο για την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα μας, όσο και για την προσέλκυση νέων επισκεπτών που θα επιλέξουν την Κύπρο μέσα από μία καλή κριτική στο διαδίκτυο ή από έναν φίλο τους.

Ποιες νέες δράσεις μπορούμε να αναμένουμε από τον ΠΑΣΥΞΕ εντός του 2024;

Ο ΠΑΣΥΞΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο προς όφελος των μελών του, και του ευρύτερου τουρισμού της χώρας μας, μέσα από τα κέντρα αποφάσεων της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού.

Το 2024 θα επιδιώξουμε να συνδέσουμε περαιτέρω τη βιομηχανία μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την εκπαίδευση, ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για επίλυση του εργατικού σε μακροπρόθεσμο στάδιο, με ντόπιο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στα πλάνα μας είναι επίσης η ενδυνάμωση των σχέσεων μας με την κοινωνία μέσα από την υλοποίηση δράσεων που θα υποστηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας και ενέργειες που θα αφήνουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Ποιο το μήνυμα του Γ.Δ. του ΠΑΣΥΞΕ προς τα μέλη του συνδέσμου;

Ο τουρισμός αναμένεται να δοκιμαστεί έντονα και τη νέα χρόνια. Πρέπει όμως, να παραμείνουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι, και να αντιμετωπίσουμε την κάθε πρόκληση ως μία μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα και κατ’ επέκταση της οικονομίας της χώρας μας.

Άλλωστε, έχουμε βρεθεί ξανά αντιμέτωποι με κρίσεις και όχι μόνο καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία, αλλά αποτελέσαμε το όχημα της κυπριακής οικονομίας προς τη σταθερότητα.

Ως Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, θα ήθελα να σημειώσω πως ο Σύνδεσμος αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις σκέψεις των μελών του και εργάζεται με ζήλο για την επίλυση των ζητημάτων που τα απασχολούν.

Δειτε Επισης

Balram Chainrai: Στο 35,35% ανήλθε η συμμετοχή του στο «Ρόδον»
E.V.H. Investments: Στο 86,573% ανέβασε τη συμμετοχή της στη Salamis Tours
Η Wizz Air καταργεί την γραμμή υψηλής χρέωσης και αναβαθμίζει τις επιλογές εξυπηρέτησης πελατών
ΕΤΑΠ Πάφου: Παρέδωσε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού μετά από δύο διαδοχικές θητείες
Ανέβασε στο 35,32% την συμμετοχή του στο «Ρόδον» ο Balram Chainrai
Στο 86,57% το ποσοστό συμμετοχής της E.V.H. Investments στην Salamis Tours
Bean Bar: Ανοίγει το 15ο και μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας-Το νέο σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας
Η δράση που συνεχίζεται, το παγκόσμιο πρόβλημα και το κλειδί για περισσότερες αεροπορικές στην Κύπρο
Σε αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας-«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για εκμετάλλευση»
Ο φημισμένος οινοπαραγωγός Θάνος Ντούκος στο Sauvage Wine Bar-Μια μοναδική βραδιά για τους οινολάτρεις