Η έκθεση Hindenburg που... κατρακύλησε την Temenos και πώς απαντά ο παγκόσμιος ηγέτης fintech

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλων διαστάσεων πλήγμα ως αποτέλεσμα έκθεσης της Hindenburg Research βρίσκεται η Temenos, εκ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα της παροχής τραπεζικού λογισμικού με έδρα τη Γενεύη και με τον Κύπριο Αντρέα Αντρεάδη στη θέση CEO, ο οποίος κατέχει παράλληλα σημαντικό αριθμό μετοχών.

Η έκθεση της Hindenburg Research αποδίσει στην Temenos χειραγώγηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων και παραποίηση των ισολογισμών, ενώ από πλευράς της η Temenos διαψεύδει την Hindenburg Research, παραθέτοντας στοιχεία τα οποία δείχνουν η έκθεση στηρίζεται σε ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Η έκθεση έφερε σημαντική πτώση στην αξία της μετοχή της Temenos, ενώ η αξία της εταιρείας πλέον είναι στο ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2019 (14,7 δισ. δολάρια το 2019).

Η Temenos, με έδρα όπως έχει προαναφρεθεί τη Γενεύη, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες παροχής τραπεζικού λογισμικού.

Τα δύο τρίτα των 1.000 κορυφαίων τραπεζών παγκοσμίως και πάνω από 70 challenger banks σε περισσότερες από 150 χώρες βασίζονται στην τεχνολογία της Temenos.

Σημειώνεται πως στο τιμόνι της Temenos για περισσότερα από 20 χρόνια βρίσκεται ο Κύπριος Αντρέας Αντρεάδης, κατέχοντας στο παρελθόν τη θέση του εκτελεστικού προέδρου και σήμερα του CEO, έχοντας παράλληλα σημαντικό αριθμό μετοχών.

Η Hindenburg «χτύπησε» την Temenos-Πτώση στη μετοχή

Η τιμή της μετοχής της Temenos κατρακύλησε μετά την έκθεση της Hindenburg Research, οδηγώντας την ελβετική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 ετών στις μετοχές της.

Συγκεκριμένα, οι μετοχές της Temenos υποχώρησαν έως και 9,5% την περασμένη Παρασκευή, επεκτείνοντας την πτώση 28% της προηγούμενης μέρας.

Πλέον, η εταιρεία αξίζει περίπου το ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2019 που ήταν στην κορυφή, με 13 δισ. ελβετικά φράγκα (14,7 δισ. δολάρια).

Ειδικότερα, η Hindenburg Research, ο short seller που έχει «χτυπήσει» στο παρελθόν μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρείν με αποκαλυπτικές εκθέσεις, μετά από τέσσερεις μήνες έρευνας και συνεντεύξεις 25 πρώην υπαλλήλων της, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών, διαπίστωσε λογιστικές ανωμαλίες, παραποίηση των ισολογισμών και χειραγώγηση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρά σφάλματα στους ισολογισμούς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η παραποίηση των επίσημων στοιχείων ήταν «κοινό μυστικό».

Αναφέρεται συγκεκριμένα σε έργα που κατέρρευσαν και σε δυσαρεστημένους πελάτες στη Βόρειο Αμερική, μια αγορά στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία.

Επίσης, η Hindenburg σημειώνει ότι εντόπισε σημάδια, τα οποία εμφανίζονται συχνά σε περιπτώσεις λογιστικής απάτης.

Παρότι υπήρχαν ανέκαθεν φήμες περί προβλημάτων διακυβέρνησης στην εταιρεία, η έκθεση φαίνεται πως κατέφερε το «τελειωτικό πλήγμα», καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Temenos έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά της τελευταίας 15ετίας μέσα σε δύο ημέρες.

Η εταιρεία έρευνας επενδύσεων Hindenburg Research
Η Hindenburg Research είναι αμερικανική εταιρεία έρευνας επενδύσεων. Θεωρείται αξιόπιστη, καθώς οι εκθέσεις της έχουν... χτυπήσει και στο παρελθόν επιχειρηματικές αυτοκρατορίες, οι οποίες επαληθεύτηκαν. Τρανταχτά παραδείγματα, ο Ινδός κροίσος Gautam Adani και ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey.

Πριν από ένα χρόνο, ο Adani, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ινδία, έχασε 108 δισ. δολάρια σε μία ημέρα, αφότου η Hindenburg κατηγόρησε τον όμιλό του για χειραγώγηση μετοχής και λογιστική απάτη.

Διχασμένοι από πριν οι αναλυτές

Οι αναλυτές ήταν διχασμένη για την Temenos πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης. Εδώ και χρόνια υπάρχουν αμφιβολίες εάν η διοίκηση θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τους στόχους της σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Επίσης, η Temenos, αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα lockdowns επιβάρυναν τη ζήτηση για τραπεζικό λογισμικό.

Τον Οκτώβριο του 2022 η Petrus Advisers απέκτησε μερίδιο στην Temenos και σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους. Με την απόκτηση μεριδίου, άσκησε πιέσεις για να αναθεωρήσει τη διοίκηση και να θέσει νέους μεσοπρόθεσμους στόχους.

Μέσα σε τρεις μήνες τα κέρδη αυξήθηκαν, ενώ είχε προηγηθεί η παραίτηση του τότε CEO, Max Chuard, και έχει αναλάβει προσωρινά ο Κύπριος Αντρέας Αντρεάδης, μακροχρόνιος εκτελεστικός πρόεδρος της Temenos.

Ο Αντρέας Αντρεάδης μέχρι σήμερα είναι CEO, ωστόσο, δεν προτίθεται να δηλώσει ενδιαφέρον για επανεκλογή, αφήνοντας την εταιρεία εν μέσω μιας μακράς αναζήτησης του επόμενου CEO.

Την Παρασκευή, η Petrus Advisers, απάντησε στη Hindenburg, αμφισβητώντας την έκθεση και κατηγορώντας την για πρόχειρη έρευνα.

Απαντά η Temenos: «Ψευδής και παραπλανητική η έκθεση»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Temenos απάντησε μέσω ανακοίνωσης, και διαψεύδει κάθετα την έκθεση που δημοσίευσε η Hindenburg Research.

Σύμφωνα με την Temenos, η έκθεση περιέχει ανακρίβειες και αναλυτικά σφάλματα, μαζί με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι αποσκοπούν στο να επηρεάσουν αρνητικά την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

«Η εταιρεία είναι πεπεισμένη για τη δύναμη της, τις οικονομικές επιδόσεις και την ταμειακή της θέση», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2024, μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων, η Temenos θα εκδώσει τα ελεγμένα αποτελέσματά της για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και επιβεβαιώνει ότι αυτά είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έγινε πριν από την ανακοίνωση στις 19 Ιανουαρίου 2024.

Η ανακοίνωση τονίζει τις ισχυρές επιδόσεις της Temenos για το 4ο οικονομικό τρίμηνο του 2023, με τα εξής αποτελέσματα:

  • Ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα που υπερβαίνουν τις οδηγίες και συνολική άδεια χρήσης λογισμικού και EBIT που υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες οδηγίες.
  • Ισχυρή αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών πάνω από τις οδηγίες για το FY23, κατά 26% σε $242,6 εκατ. - Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα συνεχίσουν να αυξάνονται έντονα τα επόμενα χρόνια.
  • 3.000 πελάτες - πρωτοποριακή στον κλάδο μετακύλιση μόνο κατά c3% ετησίως σε δολαριακή βάση.
  • Η μετάβαση της εταιρείας σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο επαναλαμβανόμενων εσόδων συνεχίζεται με ρυθμό - 391 ενεργοποιήσεις του λογισμικού μας το 2023.
  • Σημαντική πρόοδος στη δέσμευση των πελατών, βαθμολογία NPS +54 βάσει έρευνας σε πάνω από 900 πελάτες.

Επιπρόσθετα, στις 20 Φεβρουαρίου 2024, η διοίκηση της Temenos θα διοργανώσει Ημέρα Κεφαλαιαγοράς για τους επενδυτές.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Temenos ΕΔΩ.

Temenos: Ο παγκόσμιος ηγέτης στα τραπεζικά λογισμικά συστήματα.

Η Temenos ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες και έχει την έδρα της στη Γενεύη. Διαθέτει περισσότερα από 65 γραφεία παγκοσμίως και από το 2001 είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η πλατφόρμα της Temenos της επιτρέπει σε 1,2 δισ. ανθρώπους να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές τραπεζικές τους ανάγκες, δηλαδή το 30% του παγκόσμιου τραπεζικού πληθυσμού.

Η εταιρεία αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των 1.000 κορυφαίων τραπεζών παγκοσμίως και πάνω από 70 challenger banks σε περισσότερες από 150 χώρες βασίζονται στην τεχνολογία της. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Standard Chartered, η Julius Baer και η Nordea, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Στο παρελθόν η Temenos αποτέλεσε στόχο για εταιρείες εξαγορών, συμπεριλαμβανομένων των EQT AB, Permira, Thoma Bravo και KKR & Co. Οι συνομιλίες εξαγοράς κατέρρευσαν το 2022 λόγω διαφορών στην τιμολόγηση μεταξύ της διοίκησης και των μετόχων. Η τελευταία ήταν η Nordic Capital.

Η Temenos, ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, από τον Ελληνοαυστραλό Γεώργιο Κούκη.

Ο κ. Κούκης μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1971, αφού είχε κάνει προσπάθεια να εργαστεί στο Βέλγιο και στην Αγγλία. Εργάστηκε σε εταιρείες όπως η Qantas και η Management Science America (MSA) και κατάφερε να αποκτήσει μια σημαντική περιουσία, άλλα την έχασε όλη με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987.

Το 1993 εξαγόρασε την ελβετική εταιρεία Temenos, που τότε ήταν μια διπλά χρεοκοπημένη εταιρεία, η οποία ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών και διαχειριζόταν το πρόγραμμα Globus.

Στις αρχές του 2000 η Temenos εισήχθη στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση περίπου 1,4 δισ. ελβετικών φράγκων.

Το 2008 ανακοίνωσε πως εξαγόρασε την κύρια δραστηριότητα της τότε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Informer, έναντι 25,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές.

Ο Γεώργιος Κούκης από την 1η Ιουλίου 2011 είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος της Temenos Group.

Στο τιμόνι της εταιρείας για περισσότερα από 20 χρόνια βρίσκεται και ο Κύπριος Αντρέας Αντρεάδης, ο οποίο συνέλαβε σημαντικά στην εξέλιξη και επιτυχία της εταιρείας. Ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου το 2003 και το 2012 διορίστηκε εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Απο το 2023 διοικεί από την θέση του CEO.

Δειτε Επισης

Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ