Powered by

Άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 16% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας-Η παρατεταμένη απειλή που βλέπει

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε την Παρασκευή αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 16%, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών και η έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελούν παρατεταμένη απειλή για την έντονα στρατιωτικοποιημένη ρωσική οικονομία.

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια το 2023, καθώς πάλευε με τον υψηλό πληθωρισμό και με ένα ασταθές νόμισμα, εν μέσω της δραματικής αύξησης των δαπανών του Κρεμλίνου για την επίθεσή του κατά της Ουκρανίας.

«Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά παραμένουν υψηλές», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά τις δυνατότητες επέκτασης της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού παραμένουν αυξημένοι, μεσοπρόθεσμα.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,4%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, παραμένοντας πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 4%.

Δειτε Επισης

Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά
Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών