Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού για τα γήπεδα γκολφ-Ο στόχος της κυβέρνησης και οι εισηγήσεις των επενδυτών

Πλώρη για επανατοποθέτηση του πλαισίου που διέπει τη δημιουργία γηπέδων γκολφ στην Κύπρο βάζει η κυβέρνηση, προχωρώντας σε αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό της ισχύουσας πολιτικής γύρω από την ανάπτυξή τους στο νησί μας.

Πρόκειται για μια διαφαινόμενη αναγκαιότητα υπό το πρίσμα της αναγνώρισης του προβλήματος της εποχικότητας και της διαχρονικά εκφρασθείσας απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βούλησης για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου έναντι γειτονικών της-και όχι μόνο- προορισμών.

Μια στόχευση, για την επίτευξη της οποίας όπως γίνεται καθολικά παραδεκτό, η δημιουργία γηπέδων γκολφ θα συμβάλει τα μέγιστα και με απόδειξη τούτου το γεγονός ότι στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020-2030, τα γήπεδα γκολφ συγκαταλέγονται μεταξύ των έντεκα υποδομών/προϊόντων που θα πρέπει να αναπτυχθούν προς εμπλουτισμό του τουριστικού μας πακέτου και προκειμένου οι αφίξεις κατά τη χειμερινή περίοδο να αυξηθούν.

Αλλά και με ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι βάσει προ μερικών ετών μελέτης που διενεργήθηκε, τα γήπεδα γκολφ, παρά τον περιορισμένο αριθμό τους, βρίσκονται ιδιαιτέρως ψηλά στην ιεράρχηση των λόγων για τους οποίους οι τουρίστες επιλέγουν να επισκέπτονται την χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Παρ' όλα αυτά, το υφιστάμενο καθεστώς από το οποίο διέπεται η αδειοδότηση των γηπέδων γκολφ φαίνεται να λειτουργεί για τους εν δυνάμει επενδυτές αποτρεπτικά, καθιστώντας τη δημιουργία πέραν των τεσσάρων που ήδη υπάρχουν και του ενός που βρίσκεται υπό κατασκευή-σύνολο πέντε στον αριθμό-, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο έως και ακατόρθωτο.

Διυπουργική μετά από τρία χρόνια

Ενόψει των πιο πάνω, μετά και από σχετικές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, συνήλθε χθες για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, «ριγάροντας» τις γραμμές επί των οποίων θα κινηθεί η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της πολιτικής για τα γήπεδα γκολφ και θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα διαμόρφωσης και κατάθεσης συγκεκριμένης απόφασης-πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο τον επόμενο ένα μήνα.

Διευκρινίζεται πως η διυπουργική επιτροπή προϋπήρχε με την αντίστοιχη της παρούσας σύνθεση και επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, παραμένοντας ωστόσο αδρανούσα τα τελευταία χρόνια, εξ ου και η πρώτη συνεδρία έπειτα από μία τριετία και περίπου ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης.

Πρόθεση και σκοπός της παρούσας κυβέρνησης είναι όπως μέσα από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν, δημιουργηθούν συνθήκες ευταξίας γύρω από το όλο καθεστώς, με τρόπο που αφενός θα ξεκαθαρίζει το σκηνικό ως προς τους πραγματικά ενδιαφερόμενους επενδυτές και αφετέρου θα δημιουργεί γι' αυτούς, δηλαδή για τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και σοβαρούς επενδυτές, ένα περιβάλλον εντός του οποίου να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα με τις επενδύσεις τους.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή της συνεδρία, η διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τους υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή(σ.σ. οποίος και προεδρεύει) και τους υπουργούς Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη, έθεσε στο μικροσκόπιο της τις διάφορες παραμέτρους της ισχύουσας πολιτικής, εξετάζοντας ταυτόχρονα τοποθετήσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη επιτροπή και προχωρώντας, είτε στην υιοθέτηση είτε στη διαφοροποίηση κάποιων εξ’ αυτών.

Ταυτοχρόνως, και μολονότι όπως πληροφορούμαστε η διυπουργική επιτροπή έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις προς την κατεύθυνση ακριβώς αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής, ένεκα της ύπαρξης ζητημάτων τα οποία χρήζουν επίσημης τοποθέτησης από τα αρμόδια τμήματα των εμπλεκόμενων υπουργείων, δόθηκε ο απαιτούμενος προς τον σκοπό αυτό χρόνος.

Αποφασίστηκε συγκεκριμένα όπως η επιτροπή συνέλθει εκ νέου περί τα μέσα Μαρτίου ή το αργότερο εντός ενός μήνα από σήμερα, προκειμένου ανάλογα και με την ανατροφοδότηση της οποίας θα τύχει από τα αρμόδια τμήματα των εμπλεκόμενων υπουργείων, να επικυρώσει τις αποφάσεις που έλαβε και να καταθέσει συνολική πρόταση στο Υπουργικό.

Οι εισηγήσεις των επενδυτών

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώπιον της διυπουργικής επιτροπής βρίσκονται και συγκεκριμένες εισηγήσεις από επενδυτές στον χώρο της ανάπτυξης γηπέδων γκολφ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στα εξής ζητήματα:

  • Στην κατάργηση του αντισταθμιστικού ποσού των €5 εκατομμυρίων για τα γήπεδα γκολφ.
  • Στο δικαίωμα σύνδεσης υδατοπρομήθειας για αναπτύξεις γκολφ.
  • Στο ωφέλιμο εμβαδό οργανωμένων οικιστικών αναπτύξεων.
  • Στο δομήσιμο εμβαδό ανάπτυξης.
  • Στη γενικότερη πολιτική για μείωση του κόστους κατανάλωσης νερού.

Το χρονικό των αποφάσεων…

Οι πρώτες αποφάσεις αναφορικά με την καθιέρωση πολιτικής για την κατασκευή γηπέδων γκολφ στο νησί μας λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο το 1993, με κύριο χαρακτηριστικό τις 750 τουριστικές ή/και οικιστικές κλίνες ανά γήπεδο, οι οποίες να συνοδεύουν και να στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

Το 2003, και σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής, η οποία συμπληρώθηκε και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας το 2005. Ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά της αναθεωρημένης πολιτικής ήταν η δημιουργία συνολικά 14 γηπέδων γκολφ.

Ωστόσο, και μολονότι στην πολιτική του 2005 προβλεπόταν πως αυτή θα ίσχυε μέχρι τη δημιουργία και των 14 γηπέδων γκολφ, το 2009 η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια προχώρησε σε αλλαγή των προνοιών της με τρόπο που καθιστούσε την υλοποίηση των γηπέδων προβληματική και ασύμφορη για τους επενδυτές.

Μεταξύ άλλων, επιβλήθηκε τέλος €5 εκ. εφάπαξ για κάθε πολεοδομική άδεια, με όλες τις προσπάθειες που ακολούθησαν για την κατάργησή του να πέφτουν στο κενό.

Αποτέλεσμα των αρνητικών αποφάσεων που λήφθηκαν, ήταν όπως πέραν των τεσσάρων γηπέδων γκολφ που ήδη διέθετε η Κύπρος το 2005, σήμερα να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης μόνο ένα από τα οκτώ που είχαν πάρει προέγκριση το 2007, ενώ τα 14 που προέβλεπε η πολιτική του 2005 να μοιάζουν αριθμητικά απλησίαστα.

Και τούτο, αξίζει να σημειωθεί, την ώρα που άλλοι ανταγωνιστικοί προς την Κύπρο τουριστικοί προορισμοί, όπως είναι για παράδειγμα η Μαγιόρκα, το 2005 όταν η τότε κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωνε την πολιτική για τα γήπεδα γκολφ, είχε 15 γήπεδα και σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται στα 24.

Δειτε Επισης

Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Επαναπροκηρύσσεται τον Ιανουάριο το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους έως 41 ετών
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Επενδυτική ευκαιρία με μεγάλο γωνιακό οικόπεδο στον Δήμο Λεμεσού από την Altamira Real Estate
Nicosia back to future: Από τα Le Café, Versus και City Plaza, στο 360 και το King’s Gardens
Νέο γραφείο πωλήσεων για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας στη Λεμεσό
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Το μέτρο-εργαλείο που πρέπει να εισαχθεί για αύξηση των οικιστικών μονάδων στην αγορά
Triangle: Επαναπροσδιορίζοντας το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στη Λεμεσό
MHV: Τέταρτο τρίμηνο του 2025 το ξενοδοχείο «The Landmark Νicosia»-Πότε παραδίδονται οι δύο πύργοι
Έναρξη εργασιών για τα οικιστικά έργα «RIA COURT 67 & 68» στη Λάρνακα