Powered by

Πιθανή στρέβλωση ανταγωνισμού από κινεζική εταιρεία σε Βουλγαρία ερευνά η Κομισιόν

Την έναρξη εις βάθος έρευνας για το ενδεχόμενο στρέβλωσης της ελεύθερης αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εταιρεία που επιδοτείται από τρίτη χώρα, ανακοίνωσε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τη συμμετοχή κινεζικής κρατικής εταιρείας κατασκευής τραίνων σε δημόσιο διαγωνισμό στη Βουλγαρία.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Ξένες Επιδοτήσεις που τέθηκε σε ισχύ από τις 12 Ιουλίου του 2023, και σύμφωνα με την Κομισιόν έχει ως στόχο την διαφύλαξη της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς από το προβάδισμα που μπορούν να έχουν οι εταιρείες - αποδέκτες ξένων επιδοτήσεων στους διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ, εις βάρος του θεμιτού ανταγωνισμού.

Η έρευνα έρχεται μετά την κοινοποίηση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή από την CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., θυγατρική της CRRC Corporation, κινεζικής κρατικής εταιρείας κατασκευής τρένων, για τη συμμετοχή της σε δημόσιο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας για προμήθεια ηλεκτρικών συρμών "push-pull", καθώς και τις σχετικές υπηρεσίες συντήρησης για 15 χρόνια και την εκπαίδευση του προσωπικού. Το κόστος της σύμβασης εκτιμάται στα 1,2 δισεκατομμύρια λέβα (610 εκατομμύρια ευρώ).

Η προσφορά κοινοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου, και η Κομισιόν πρέπει να λάβει οριστική απόφαση εντός 110 εργάσιμων ημερών από την κατάθεσή της.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ οφείλουν να κοινοποιούν τις προσφορές τους στην Κομισιόν όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ και όταν η εταιρεία έχει λάβει τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ σε ξένες χρηματοδοτικές συνεισφορές από τουλάχιστον μία τρίτη χώρα κατά τα τρία έτη πριν από την κοινοποίηση.

Από την προκαταρκτική εξέταση στην οποία προχώρησε η Επιτροπή, κρίθηκε πως δικαιολογείται η διενέργεια εις βάθος έρευνας. Για να προχωρήσει σε έρευνα, η Επιτροπή πρέπει να διαπιστώσει πως η ξένη χρηματοδότηση συνιστά επιδότηση που παρέχει άμεσο ή έμμεσο πλεονέκτημα στην εταιρεία, το οποίο της επιτρέπει να υποβάλει αδικαιολόγητα συμφέρουσα προσφορά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, μετά το πέρας της εμπεριστατωμένης έρευνας, η Επιτροπή μπορεί είτε να αποδεχθεί τυχόν δεσμεύσεις που θα προτείνει η εταιρία εφόσον κρίνει πως αποκαθιστούν την στρέβλωση, είτε να απαγορεύσει τη σύναψη της σύμβασης, είτε να ανακοινώσει πως δεν διαφωνεί με την κατακύρωση της προσφοράς.

Δειτε Επισης

Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ