Powered by

Eni: Στο 1,64 δισ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου

Κέρδη μειωμένα κατά 34% εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο του έτους ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA, τα οποία όμως ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στο 1,64 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια), με τη δραστηριότητα φυσικού αεριίου να συμβάλει στην αντιστάθμιση της αδυναμίας που εμφάνισαν οι τομείς της διύλισης και των χημικών, όπως και στις περιπτώσεις των ομοειδών Shell Plc και TotalEnergies SE, όπου εκμετάλλευση της ανόδου του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστάθμισε εν μέρει τις γενικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας και την ανεπαρκή ζήτηση για χημικά.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 1,63 δισ. ευρώ.

Τα οικονομικά μας αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Claudio Descalzi σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή. "Η δημιουργία ταμειακών ροών 16,5 δισ. ευρώ πριν από τις συναλλαγές κεφαλαίου κίνησης μας έδωσε σημαντικό περιθώριο για τις σημαντικές ταμειακές αποδόσεις προς τους μετόχων ύψους 4,8 δισ. ευρώ".

Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του προς διανομή μερίσματος καθώς και τις εκτιμήσεις της για τη χρήση του 2021 στις 14 Μαρτίου.

Όσον αφορά την εικόνα ανά τομέα δραστηριότητας, η μονάδα διύλισης και χημικών της Eni παρουσίασε στο δ’ τρίμηνο προσαρμοσμένες λειτουργικές ζημίες ύψους 87 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη 182,8 εκατ. ευρώ. Οι "αρνητικές τάσεις" στον κλάδο μείωσαν τα περιθώρια κέρδους κατά περίπου 40% από πέρυσι, ανέφερε η εταιρεία.

Η δραστηριότητα φυσικού αερίου εμφάνισε τριμηνιαία προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 677 εκατ. ευρώ, το ίδιο διάστημα, ποσό πολύ υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 477,2 εκατ. ευρώ, "ωθούμενη από το βελτιστοποιημένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου και LNG και τα οφέλη επαναδιαπραγμάτευσης συμβολαίων", σύμφωνα με τη ανακοίνωση της εταιρείας.

Τέλος, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της μονάδας ανανεώσιμων πηγών Plenitude ανήλθαν σε 111 εκατ. ευρώ και ήταν χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων, καθώς τα χαμηλότερα περιθώρια στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αντιστάθμισαν την επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής από ΑΠΕ στα 3 γιγαβάτ.

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο