Η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Καζακστάν ανοίγει την πόρτα για ενισχυμένη συνεργασία με την Κύπρο

Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη σημαντικά γεγονότα για τη χώρα μας. Φτάσαμε στο τέλος των κύριων πολιτικών μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καζακστάν εφαρμόζει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις παράλληλα με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στην ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Πρόεδρος του Καζακστάν ανακοίνωσε τη μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό συνεπάγεται περαιτέρω κατάργηση των μονοπωλίων και διαφοροποίηση της οικονομίας, ανάπτυξη της βιομηχανίας, της γεωργίας, του τομέα μεταφορών και εφοδιαστικής, του χρηματοπιστωτικού τομέα και συστημική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος έθεσε επίσης μια σειρά αποστολών για τα επόμενα χρόνια σχετικά με την υλοποίηση νέων έργων στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Και μέσω της μεταρρύθμισης αυτών των τομέων στοχεύουμε να διαμορφώσουμε μια νέα ποιότητα του έθνους.

Πρέπει να τονιστεί ότι μόλις στις αρχές του τρέχοντος μήνα σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση στο Καζακστάν, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό τον κο Όλζας Μπεκτένοφ.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν έχει θέσει σαφείς στόχους στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Ειδικότερα: ανάπτυξη της οικονομίας έως το 2029 σε 450 δισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά έξι τοις εκατό· διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος για την προσέλκυση επενδύσεων και την παροχή πλήρους φάσματος υποστήριξης στους μεγάλους επενδυτές με βάση το σύστημα «ενιαίας θυρίδας»· μετατροπή του Καζακστάν σε σύγχρονο κέντρο εφοδιασμού και διαμετακομιστικό κόμβο ης Ευρασίας· ανάπτυξη του αγροτοβιομηχανικού τομέα και εισαγωγή τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού· απελευθέρωση της οικονομίας και εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας· διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των υποδομών ζωτικής σημασίας στις πόλεις και χωριά· ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και εισαγωγή καινοτομιών στη χώρα μας θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της οικονομικής προόδου.

Σε γενικές γραμμές, οι μεταρρυθμίσεις, ο προσανατολισμός στο μέλλον, η εξυγίανση της κοινωνίας και η δημιουργική ανάπτυξη αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της εποικοδομητικής στρατηγικής της χώρας μας.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να ακολουθεί μια εποικοδομητική και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα του κράτους. Το 2024, η χώρα μας θα φιλοξενήσει αρκετές αντιπροσωπευτικές συνόδους κορυφής και φόρουμ. Το Καζακστάν θα προεδρεύσει πολλών επίσημων διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, η Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, το Διεθνές Ταμείο για τη Διάσωση της Θάλασσας της Αράλης και τον Ισλαμικό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων.

Ένα μεγάλο γεγονός θα είναι η διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Νομάδων στο Καζακστάν. Είναι σημαντικοί τόσο για την εκλαΐκευση του εθνικού αθλητισμού και του υγιεινού τρόπου ζωής όσο και για τη διεύρυνση των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ αδελφών λαών, κληρονόμων του νομαδικού πολιτισμού της Μεγάλης Στέπας.

Με τη σειρά της, η πορεία της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που υιοθέτησε το Καζακστάν άνοιξε την πόρτα για ενισχυμένη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ του Καζακστάν και της Κύπρου εμπλουτίζεται με ποιοτικό περιεχόμενο. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η συνεργασία έχει μεγάλες προοπτικές και σχέδια. Μπαίνουμε στην τροχιά του 2024 με εντυπωσιακούς δείκτες, αποδεικνύοντας την αμοιβαία επιθυμία να αναπτύξουμε βιώσιμες, προσανατολισμένες στο μέλλον σχέσεις.

Οι παραδοσιακά φιλικές, μόνιμες επαφές στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό αποτελούν στέρεο θεμέλιο για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Μετά από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών δεσμών, οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν σταθερή ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έλαβαν χώρα πολλά σημαντικά γεγονότα και δημιουργήθηκε ένα πολύ σταθερό νομικό πλαίσιο.

Οι επαφές μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών έχουν γίνει παραδοσιακές, όπως η πρόσφατη συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι, όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ορισμένα σημαντικά θέματα των σχέσεων μεταξύ του Καζακστάν και της Κύπρου και επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, του εμπορίου, της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Αστάνα και της Λευκωσίας.

Ενδεικτική ήταν η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν Ρομάν Βασιλένκο στην Κύπρο (Σεπτέμβριος 2023), στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών στην ιστορία των διμερών σχέσεων μια σειρά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και η τελετή των εγκαινίων του γραφείου του Επίτιμου Προξένου στη Λευκωσία, Γιώργου Λακκοτρύπη.

kazakstanpresvis2

Ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας είναι το εμπόριο και οι οικονομικές σχέσεις. Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών επενδυτών. Από το 2005, οι Κύπριοι επενδυτές έχουν επενδύσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του Καζακστάν. Με τη σειρά τους, κατά την ίδια περίοδο, οι επιχειρηματίες του Καζακστάν έχουν επενδύσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια στην κυπριακή οικονομία. Μέχρι σήμερα, 292 εταιρείες με κυπριακό κεφάλαιο έχουν εγγραφεί στο Καζακστάν. Υπάρχουν επίσης ορισμένες εταιρείες του Καζακστάν που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις κορυφαίες fintechs, της Freedom Finance Europe.

Για την επέκταση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, διοργανώθηκαν επιχειρηματικά φόρουμ στη Λεμεσό και το Αλμάτι, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των αρμόδιων υπουργείων της Κύπρου.

Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των σημερινών γεωπολιτικών και οικονομικών δυσκολιών, η στενότερη συνεργασία μεταξύ του Καζακστάν και της Κύπρου είναι σημαντική.

Ταυτόχρονα, το Καζακστάν παραμένει προσηλωμένο στην ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις χώρες και τους εταίρους. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, Κ. Τοκάγιεφ

«Το Καζακστάν θα συνεχίσει να ακολουθεί μια εποικοδομητική και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν κυρίως θέματα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τα γειτονικά κράτη - τη Ρωσία, την Κίνα και τις αδελφές χώρες της Κεντρικής Ασίας, με εταίρους σε ενώσεις ολοκλήρωσης. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Υπερκαυκασίας, καθώς και με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες».

Eίμαστε σίγουροι ότι η πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική θα συμβάλει στην επίλυση πολλών παγκόσμιων κρίσεων και στην επέκταση της διεθνούς συνεργασίας.

Κοιτάζοντας προς το 2024, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη φιλική Κύπρο. Έχουμε θέσει στέρεα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Δεδομένης της αμοιβαίας επιθυμίας μας για ισχυρούς δεσμούς, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι μαζί θα επιτύχουμε τους στόχους μας.

*Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ε.Π. Satybaldy Burshakov

Δειτε Επισης

Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate