Πρόταση ΚΕΒΕ για διεθνή εκστρατεία προς αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό
InBusinessNews 21:06 - 13 Φεβρουαρίου 2024
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη πραγματοποίησε σήμερα, 13 Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο κτίριο του Οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και τα μέλη έθεσαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας απόψεις και εισηγήσεις για θέματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Για τα Δημόσια Οικονομικά το ΚΕΒΕ σημείωσε την ανησυχία του για τη συνεχή διεύρυνση του Κρατικού Μισθολογίου χωρίς την ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα με τη γραφειοκρατία να αυξάνεται και να καθυστερεί την ανάπτυξη.
Επείγουν η Ψηφιοποίηση της Δημόσιας υπηρεσίας ως επίσης και η Φορολογική Μεταρρύθμιση ούτως ώστε να αποτελέσουν το εργαλείο για προσέλκυση/υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας, μόχλευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών.
Η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων αποτέλεσε βασικό σημείο συζήτησης. Λόγω των αυξήσεων της ΑΤΑ, του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, των επιτοκίων, του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη έλλειψη Εργατικού Δυναμικού που δυσκολεύει ακόμα περαιτέρω την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, με τα πιο πάνω αναμένεται η επιβολή νέων φορολογιών για την πράσινη μετάβαση.
Το ΚΕΒΕ εισηγήθηκε στον ΠτΔ όπως η Κυβέρνηση εξαγγείλει κάποια σχέδια ελάφρυνσης των επιχειρήσεων για διασφάλιση της βιωσιμότητας τους και των θέσεων εργασίας.
Ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ, το οποίο βάσει νομοθεσίας αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο του κράτους σε θέματα Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας εισηγείται όπως πραγματοποιηθεί Διεθνής Εκστρατεία με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα σε επιλεγμένες χώρες για να αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό.
Αναφορά έγινε και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ενεργειακών υποδομών και δυνατοτήτων της χώρας για μείωση του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα με το Δίκτυο της ΑΗΚ, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ και κίνητρα για ενθάρρυνση της αποθήκευσης ενέργειας.
Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.