Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Θετικό πρόσημο για την κτηματαγορά το 2023-Ανθεκτική η αγορά ακινήτων

Θετικό ήταν το πρόσημο για την κυπριακή αγορά ακινήτων και το 2023. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των συγκριτικών πωλήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία επεξεργάζεται και παρουσιάζει σε τριμηνιαία βάση το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, η αγορά ακινήτων για ολόκληρο το 2023 κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις και συνέχισε να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του έτους υλοποιήθηκαν Παγκύπρια 12.215 μεταβιβάσεις ακινήτων συνολικής αξίας €1.9 δισ. και κατατέθηκαν 12.281 πωλητήρια έγγραφα συνολικής αξίας €4.2 δισ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, ανέφερε ότι «για άλλη μια χρονιά και παρά τις μεγάλες προκλήσεις, που επηρεάζουν τη ζήτηση τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους αγοραστές, η κυπριακή αγορά των ακινήτων άντεξε και συνέχισε να αναπτύσσεται. Η συνεισφορά του τομέα των ακινήτων στην κυπριακή οικονομία είναι εξαιρετικά σημαντική και καλούνται από τη μια οι ιδιοκτήτες με τον εξορθολογισμό των τιμών τους και από την άλλη το κράτος με τις πολιτικές του, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του».

Πρωτιά για τη Λεμεσό
Βαρύνουσας σημασίας για την αγορά ακινήτων της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί η επαρχία Λεμεσού, η οποία μετρά τα περισσότερα πωλητήρια έγγραφα (4407) αξίας πέραν των €2,2 δισ. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τη Λευκωσία σε αριθμό μεταβιβάσεων (3250), σε επίπεδο αξιών την ξεπερνά καθώς συνολικά ανήλθαν σε €611 εκατ.

Η σταθερά της Λευκωσίας
Η επαρχία Λευκωσίας κατέγραψε το 2023 τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων (4076) και ακολουθεί κατά πόδας τη Λεμεσό από πλευράς αξίας, καθώς ανήλθαν σε €559,4 εκατ. Στην ανάλυση των πωλητηρίων εγγράφων, η επαρχία Λευκωσίας υποχωρεί στην τέταρτη θέση της πεντάδας των επαρχιών της ελεύθερης Κύπρου σε όγκο πράξεων (2366) και σε αξίες (€522,2 εκατ.) στην τρίτη θέση πίσω από Λεμεσό και Πάφο.

Δυναμική η Πάφος
Η επαρχία Πάφου διατήρησε και κατά τη διάρκεια του 2023 τη δυναμική της στην αγορά ακινήτων μετρώντας 1542 μεταβιβάσεις αξίας €243,3 εκατ. και 2524 πωλητήρια έγγραφα αξίας €790,9 εκατ. Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την επαρχία Πάφου τέταρτη σε όγκο και αξίες μεταβιβάσεων. Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων, ωστόσο, η Πάφος είναι δεύτερη μετά τη Λεμεσό, τόσο σε αξίες όσο και σε όγκο πράξεων.

Καλή χρονιά για τη Λάρνακα
Το 2023 η επαρχία Λάρνακας έκανε ακόμη πιο αισθητή την παρουσία της στην αγορά των ακινήτων. Η πόλη του Ζήνωνα και γενικότερα η επαρχία της Λάρνακας είχε στο ενεργητικό της 2584 μεταβιβάσεις αξίας €366,4 εκατ. και 2467 πωλητήρια έγγραφα αξίας €507 εκατ.

Κινήθηκε η αγορά της Αμμοχώστου
Η μικρότερη σε μέγεθος στην κυπριακή αγορά, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, κατέγραψε ικανοποιητική κινητικότητα το 2023, η οποία αντικατοπτρίζεται στις 763 μεταβιβάσεις αξίας €132,2 εκατ. και στα 517 πωλητήρια έγγραφα αξίας €115,5 εκατ.

ktimatomesitesagora2

Δειτε Επισης

Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Χρίστος Τσάνος: Η πορεία της Tsanos Group, η τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά και οι επενδύσεις στις Πλάτρες
Μ. Ταννούσης: Το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου και η σημασία των συναντήσεων με τους ξένους επενδυτές
Έτοιμες για μετασχηματισμό οι εταιρείες-Οι προτεραιότητες των CEOs και οι προοπτικές για το 2024
Το Neocleous Tower προχωρά δυναμικά κατακτώντας νέα ύψη
Αποκτά χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ η Τράπεζα Κύπρου
€90 εκατ. στα ταμεία του κράτους από το καζίνο... Επανέρχονται οι Ισραηλινοί τις τελευταίες βδομάδες
Γιάννος Ολύμπιος: Η απόφαση των ΗΑΕ για τον εταιρικό φόρο και πώς επηρεάζει την Κύπρο
16 Executive Suites: Νέο concept φιλοξενίας στη Λευκωσία
Celestyal: Προσφορά που ισχύει μόνο για μία ημέρα για κρουαζιέρες με €29 ανά διανυκτέρευση